Bij station Hardegarijp botste een reizigerstrein achterop een rangerende goederentrein. Er vielen geen gewonden, maar de schade was groot.
e goederentrein, met 25 tot 30 wagens, was vroeg in de ochtend vertrokken uit Leeuwarden en moest in Hardegarijp wachten, om ingehaald te worden door de eerste reizigerstrein uit Leeuwarden. Toen de reizigerstrein station Hardegarijp naderde, bleek de goederentrein echter te rangeren en op het hoofdspoor te staan.
De reizigerstrein klapte achterop de goederentrein en verbrijzelde tien wagens. De locomotief en de tender van de passagierstrein ontspoorden en kwamen naast het spoor terecht, maar het personeel bleef ongedeerd. Ook in de goederentrein vielen geen slachtoffers, omdat de remmers toevallig net hun positie achter op de trein hadden verlaten.
In mei achtte de rechter bewezen dat de machinist van de reizigerstrein door een onveilig sein was gereden. Hij werd veroordeeld tot een maand hechtenis.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Blauwkapel 1972: Op knooppunt Blauwkapel reden twee goederentreinen elkaar in de flank. Een van de machinisten was door een rood sein gereden. Voor de botsing was hij nog van de trein gesprongen, waarbij hij gewond raakte.
- Hardenberg 1984: Ten zuiden van Hardenberg reed een losse locomotief door een rood sein en reed een goederentrein uit de richting Zwolle in de flank. Drie tankwagens en de loc van de goederentrein ontspoorden, maar er vielen geen gewonden.
- Harmelen 1960: Bij Harmelen Aansluiting passeerde een goederentrein een rood sein en botste frontaal op een tegemoetkomende goederentrein. Beide treinen ontspoorden door de klap en de machinisten raakten allebei gewond.
- Zwolle 2001: Bij station Zwolle botste een Intercity zijdelings op een goederentrein. Zeven passagiers raakten gewond en de reizigerstrein ontspoorde.
- Dordrecht 1935: Bij station Dordrecht botste een reizigerstrein die door rood was gereden, op een kolentrein. De kolentrein ontspoorde, maar er vielen geen slachtoffers.
- Leiden 1914: Bij station Leiden botsten twee losse locomotieven op elkaar. Een van de machines viel om, waarbij de machinist om het leven kwam. De machinist van de andere locomotief was door een onvelig sein gereden.
- Tilburg 1961: Bij Tilburg botsten twee goederentrein frontaal. Beide machinisten kwamen om het leven. Een van hen bleek een rood sein te zijn gepasseerd.
- Vleuten 1942: Bij Vleuten reed een internationale trein uit Den Haag achterop een stilstaande stoptrein. Er vielen twee doden en een tiental gewonden. De internationale trein was vermoedelijk door een onveilig sein gereden.
- Westervoort 1978: Nabij de IJsselbrug bij Westervoort botste een TEE-trein uit Duitsland bijna frontaal op een stoptrein. Er vielen tientallen gewonden, waarvan één passagier naderhand zou overlijden.
- Eindhoven 1992: Op station Eindhoven reed een stoptrein een Intercity in de flank. Er vielen geen doden, maar wel tientallen gewonden. De machinist van de stoptrein was een rood sein gepasserd.
Andere ongevallen in de buurt
- Veenwouden 1975 (4 km): Op station Veenwouden werd brand gesticht in een reizigerstrein. De trein brandde volledig uit, er vielen echter geen gewonden.
- Leeuwarden 1994 (4 km): Tussen Tytsjerk en Leeuwarden botste een leeg-materieeltrein op een kudde koeien. Vier treinstellen ontspoorden, de infrastructuur werd zwaar beschadigd. Er vielen geen gewonden.
- Leeuwarden 1988 (5 km): Bij Leeuwarden botste een reizigerstrein op een bewaakte overweg tegen een overstekende zandauto. Zowel de machinist als de chauffeur kwamen om het leven.
- Leeuwarden 2019 (8 km): Op een overweg in Leeuwarden reed een sneltrein dwars door een vrachtwagen heen. De machinist, de vrachtwagenchauffeur en vier reizigers raakten gewond.
- Zandbulten 1954 (11 km): Op een onbewaakte overweg bij Zandbulten werd een autobus aangereden door een reizigerstrein. Er vielen vier doden en zeventien gewonden.
- Hallum 1927 (14 km): Bij Hallum ontspoorde een locomotief op volle snelheid en reed de vaart in. Drie personeelsleden raakten gewond, net als een visser die geraakt werd.
- Buitenpost 1912 (15 km): Bij station Buitenpost reed een reizigerstrein met volle vaart in op de achterkant van een rangerende goederentrein. Er vielen geen gewonden.
- Holwerd 1948 (16 km): Op het station van Holwerd reed een goederentrein op een aantal stilstaande goederenwagons. Eén persoon op de stilstaande trein kwam om het leven. De goederentrein was uit de rails gelopen, waarschijnlijk door de slechte staat van het spoor.
- Ternaard 1966 (17 km): Op een onbewaakte overweg bij Ternaard werd een vrachtwagen aangereden door een goederentrein. De bijrijder van de vrachtwagen raakte zwaargewond, de trein ontspoorde.
- Akkrum 1969 (23 km): Tussen Akkrum en Heerenveen brandde een trein voor een deel uit. De trein bleek radioactieve stoffen te bevatten, maar er vielen geen gewonden.