Op station Veenwouden werd brand gesticht in een reizigerstrein. De trein brandde volledig uit, er vielen echter geen gewonden.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Brummen 1949: Bij Brummen vloog een wagen van een goederentrein in brand, doordat een aspot warm liep. Bij gebrek aan water kon de brandweer niets anders doen dan de lading uit de wagen halen, die daarop volledig uitbrandde.
- Groenekan 1950: Bij Blauwkapel ontstond brand in een reizigerstrein met 300 schoolkinderen. Twee wagens brandden volledig uit, waarbij ook de bovenleiding smolt. Er vielen geen gewonden.
- Hattem 2006: Op de IJsselbrug tussen Zwolle en Hattem brak brand uit in een reizigerstrein. De trein strandde midden op de brug nadat een passagier aan de noodrem had getrokken. De trein brandde grotendeels uit, maar er vielen geen gewonden.
- Akkrum 1969: Tussen Akkrum en Heerenveen brandde een trein voor een deel uit. De trein bleek radioactieve stoffen te bevatten, maar er vielen geen gewonden.
- Heeze 1978: Bij Heeze ontspoorde een lege reizigerstrein, doordat deze te hard door een wissel reed. De kop van de trein kwam in een tuin tot stilstand, slechts meters van een woonhuis. Een passagierende NS-medewerker raakte gewond.
- Almelo 1907: Bij binnenkomst op station Almelo ontspoorde een sneltrein. De locomotief en tender vielen om en verpletterden de machinist en de stoker. Oorzaak was waarschijnlijk een te hoge snelheid.
- Hilversum 1949: Op station Hilversum ontspoorde een reizigerstrein, omdat de trein te snel reed. Er vielen een aantal lichtgewonden, maar de schade aan de infrastructuur was aanzienlijk.
- Zandvoort 1890: Tussen Overveen en Zandvoort ontspoorde een reizigerstrein. De stoker kwam om het leven, enkele passagiers raakten gewond.
- Woerden 1960: Bij Woerden reed een militaire trein met twee maal de toegestane snelheid door een wissel en ontspoorde. Twee inzittenden kwamen om het leven.
- Watergraafsmeer 1950: Een reizigerstrein uit Amersfoort ontspoorde op een wissel bij de Watergraafsmeer. Er vielen zeven gewonden. De machinist was met zeker 90 km/u door een afleidend wissel gereden.
Andere ongevallen in de buurt
- Hardegarijp 1912 (4 km): Bij station Hardegarijp botste een reizigerstrein achterop een rangerende goederentrein. Er vielen geen gewonden, maar de schade was groot.
- Zandbulten 1954 (7 km): Op een onbewaakte overweg bij Zandbulten werd een autobus aangereden door een reizigerstrein. Er vielen vier doden en zeventien gewonden.
- Leeuwarden 1994 (9 km): Tussen Tytsjerk en Leeuwarden botste een leeg-materieeltrein op een kudde koeien. Vier treinstellen ontspoorden, de infrastructuur werd zwaar beschadigd. Er vielen geen gewonden.
- Leeuwarden 1988 (9 km): Bij Leeuwarden botste een reizigerstrein op een bewaakte overweg tegen een overstekende zandauto. Zowel de machinist als de chauffeur kwamen om het leven.
- Buitenpost 1912 (10 km): Bij station Buitenpost reed een reizigerstrein met volle vaart in op de achterkant van een rangerende goederentrein. Er vielen geen gewonden.
- Leeuwarden 2019 (12 km): Op een overweg in Leeuwarden reed een sneltrein dwars door een vrachtwagen heen. De machinist, de vrachtwagenchauffeur en vier reizigers raakten gewond.
- Holwerd 1948 (15 km): Op het station van Holwerd reed een goederentrein op een aantal stilstaande goederenwagons. Eén persoon op de stilstaande trein kwam om het leven. De goederentrein was uit de rails gelopen, waarschijnlijk door de slechte staat van het spoor.
- Ternaard 1966 (16 km): Op een onbewaakte overweg bij Ternaard werd een vrachtwagen aangereden door een goederentrein. De bijrijder van de vrachtwagen raakte zwaargewond, de trein ontspoorde.
- Hallum 1927 (16 km): Bij Hallum ontspoorde een locomotief op volle snelheid en reed de vaart in. Drie personeelsleden raakten gewond, net als een visser die geraakt werd.
- Akkrum 1969 (26 km): Tussen Akkrum en Heerenveen brandde een trein voor een deel uit. De trein bleek radioactieve stoffen te bevatten, maar er vielen geen gewonden.