Bij binnenkomst op station Almelo ontspoorde een sneltrein. De locomotief en tender vielen om en verpletterden de machinist en de stoker. Oorzaak was waarschijnlijk een te hoge snelheid.
an de sneltrein uit Zwolle, die aan het begin van de avond in Almelo zou aankomen, ontspoorde in een bocht voor het station de locomotief, waarna de loc, de tender en de eerste reizigerswagon omvielen. De overige wagens reden in op de wrakstukken.
De machinist en de stoker kwamen onder hun machine terecht, en waren "door het vuur en den stoom" op slag dood. Het duurde uren voor ze onder de loc vandaan gehaald konden worden. Onder de passagiers vielen een aantal gewonden.
De ontsporing was waarschijnlijk veroorzaakt door de snelheid van de trein. Vlak voor het slechts dagen voor het ongeluk geopende station lag een tamelijk scherpe bocht, die doorgaans op volle snelheid bereden werd. De bocht werd enkele jaren later minder scherp gemaakt.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Heeze 1978: Bij Heeze ontspoorde een lege reizigerstrein, doordat deze te hard door een wissel reed. De kop van de trein kwam in een tuin tot stilstand, slechts meters van een woonhuis. Een passagierende NS-medewerker raakte gewond.
- Hilversum 1949: Op station Hilversum ontspoorde een reizigerstrein, omdat de trein te snel reed. Er vielen een aantal lichtgewonden, maar de schade aan de infrastructuur was aanzienlijk.
- Zandvoort 1890: Tussen Overveen en Zandvoort ontspoorde een reizigerstrein. De stoker kwam om het leven, enkele passagiers raakten gewond.
- Woerden 1960: Bij Woerden reed een militaire trein met twee maal de toegestane snelheid door een wissel en ontspoorde. Twee inzittenden kwamen om het leven.
- Watergraafsmeer 1950: Een reizigerstrein uit Amersfoort ontspoorde op een wissel bij de Watergraafsmeer. Er vielen zeven gewonden. De machinist was met zeker 90 km/u door een afleidend wissel gereden.
- Apeldoorn 2003: Bij station Apeldoorn ontspoorde een goederentrein, die te snel door een wissel reed. Er vielen geen slachtoffers, maar de schade aan de trein en de infrastructuur was aanzienlijk.
- Waterhuizen 1991: Bij Waterhuizen Aansluiting ontspoorde een reizigerstrein doordat een wissel te snel werd bereden. Er vielen drie gewonden.
- Heeze 1986: In Heeze ontspoorde een goederentrein doordat deze te snel reed. De ontsporing richtte een enorme ravage aan. De machinist raakte lichtgewond.
- Oldebroek 1955: Bij Legerplaats Oldebroek ontspoorde een militaire trein met verlofgangers. In de ravage en de brand kwamen twee militairen om het leven. Het ongeluk was veroorzaakt doordat een wissel met te hoge snelheid werd bereden.
- Hoofddorp 1992: In de buurt van station Hoofddorp ontspoorde de Intercity Amsterdam-Vlissingen. In de trein vielen vijf doden en tientallen gewonden. De machinist bleek te snel te hebben gereden op een plaats waar in verband met werkzaamheden een scherpe S-bocht was aangelegd. Er bleek echter ook veel mis te zijn gegaan bij de informatievoorziening van machinisten over snelheidsbeperkingen, zoals die bij Hoofddorp golden.
Andere ongevallen in de buurt
- Almelo 1969 (0 km): Op station Almelo botste een leeg-materieeltrein tegen een reizigerstrein, die langs het perron klaar stond voor vertrek. Er vielen geen gewonden.
- Almelo 1995 (0 km): Op station Almelo botste de sneltrein uit Vroomshoop op een stilstaande goederentrein. Beide treinen ontspoorden, er vielen acht gewonden.
- Vriezenveen 1968 (5 km): Bij station Vriezenveen werd een vrachtwagen gegrepen door een reizigerstrein. De chauffeur en de machinist raakten slechts licht gewond, maar het spoor werd volledig vernield.
- Zenderen 1972 (6 km): Tussen Almelo en Hengelo reed een goederentrein achterop een andere, stilstaande goederentrein. Beide treinen ontspoorden. De voorste trein stond stil vanwege een defect en de achterste trein had toestemming gekregen om een rood sein te passeren.
- Borne 2013 (8 km): In Borne ontspoorde een goederentrein door een defect aan een wiel. Door de ontspoorde trein raakte het spoor over een lengte van vier kilometer beschadigd.
- Borne 1920 (10 km): Op station Borne botste een goederentrein op een aantal stilstaande wagons. Eén persoon kwam om het leven. Een verkeerde wisselstand bleek de oorzaak van het ongeluk.
- Vroomshoop 1957 (12 km): In Vroomshoop werd een vrachtwagen aangereden door een reizigerstrein. De vrachtwagen werd meegesleurd door de trein en kwam aan de andere kant van het Zwolsekanaal tot stilstand. De chauffeur raakte lichtgewond.
- Vroomshoop 1909 (12 km): Op station Den Ham-Vroomshoop botste een reizigerstrein op een stilstaande goederentrein, waarschijnlijk door een verkeerde wisselstand. Er raakten zes inzittenden licht gewond, maar in de goederentrein kwamen vijf varkens om het leven.
- Hengelo 1866 (15 km): Op station Hengelo kwam de trein uit Salzbergen op een verkeerd spoor terecht, omdat er geen wisselwachter aanwezig was. De trein ramde een aantal stilstaande goederenwagons en ontspoorde, waarbij een aantal passagiers gewond raakte.
- Hengelo 1895 (15 km): Bij Hengelo ontspoorde de laatste wagon van een trein. Eén persoon kwam om het leven.