Bij station Apeldoorn ontspoorde een goederentrein, die te snel door een wissel reed. Er vielen geen slachtoffers, maar de schade aan de trein en de infrastructuur was aanzienlijk.
en goederentrein met 21 wagens, beladen met staalrollen, ontspoorde bij het berijden van een wissel op emplacement Apeldoorn. De eerste wagen liep uit de rails en kantelde, waardoor de rest van de wagens en de locomotief ook uit het spoor werden getrokken en deels kantelden en op de naastgelegen weg terechtkwamen. Er vielen geen slachtoffers, mede omdat de ontsporing 's nachts plaatsvond en er geen wegverkeer aanwezig was.
Na onderzoek bleek de trein rond 80 km/h te hebben gereden, terwijl het wissel met slechts 40 km/h bereden mocht worden. Vermoed wordt dat de machinist ten prooi is gevallen aan zogenaamde 'microslaap', waarbij het bewustzijn tot 30 seconden vermindert en gevolgd wordt door een periode van verminderde alertheid. De machinist had eerder in de rit al niet opgemerkt dat de trein de toegestane snelheid meerdere malen overschreed.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Heeze 1978: Bij Heeze ontspoorde een lege reizigerstrein, doordat deze te hard door een wissel reed. De kop van de trein kwam in een tuin tot stilstand, slechts meters van een woonhuis. Een passagierende NS-medewerker raakte gewond.
- Almelo 1907: Bij binnenkomst op station Almelo ontspoorde een sneltrein. De locomotief en tender vielen om en verpletterden de machinist en de stoker. Oorzaak was waarschijnlijk een te hoge snelheid.
- Hilversum 1949: Op station Hilversum ontspoorde een reizigerstrein, omdat de trein te snel reed. Er vielen een aantal lichtgewonden, maar de schade aan de infrastructuur was aanzienlijk.
- Zandvoort 1890: Tussen Overveen en Zandvoort ontspoorde een reizigerstrein. De stoker kwam om het leven, enkele passagiers raakten gewond.
- Woerden 1960: Bij Woerden reed een militaire trein met twee maal de toegestane snelheid door een wissel en ontspoorde. Twee inzittenden kwamen om het leven.
- Watergraafsmeer 1950: Een reizigerstrein uit Amersfoort ontspoorde op een wissel bij de Watergraafsmeer. Er vielen zeven gewonden. De machinist was met zeker 90 km/u door een afleidend wissel gereden.
- Waterhuizen 1991: Bij Waterhuizen Aansluiting ontspoorde een reizigerstrein doordat een wissel te snel werd bereden. Er vielen drie gewonden.
- Heeze 1986: In Heeze ontspoorde een goederentrein doordat deze te snel reed. De ontsporing richtte een enorme ravage aan. De machinist raakte lichtgewond.
- Oldebroek 1955: Bij Legerplaats Oldebroek ontspoorde een militaire trein met verlofgangers. In de ravage en de brand kwamen twee militairen om het leven. Het ongeluk was veroorzaakt doordat een wissel met te hoge snelheid werd bereden.
- Hoofddorp 1992: In de buurt van station Hoofddorp ontspoorde de Intercity Amsterdam-Vlissingen. In de trein vielen vijf doden en tientallen gewonden. De machinist bleek te snel te hebben gereden op een plaats waar in verband met werkzaamheden een scherpe S-bocht was aangelegd. Er bleek echter ook veel mis te zijn gegaan bij de informatievoorziening van machinisten over snelheidsbeperkingen, zoals die bij Hoofddorp golden.
Andere ongevallen in de buurt
- Apeldoorn 1933 (1 km): Op station Apeldoorn botste een locomotief op een stilstaande trein, doordat een wissel verkeerd lag. Er viel één gewonde.
- Teuge 2015 (6 km): Bij Teuge ontspoorde een reizigerstrein na een aanrijding met een auto. De automobilist kwam om het leven, de schade aan de infrastructuur was aanzienlijk.
- Klarenbeek 2000 (7 km): Bij Klarenbeek werd een auto met caravan geschept door een reizigerstrein. Alle inzittenden van de auto kwamen om het leven. De bestuurder had door een onoverzichtelijke wegsituatie waarschijnlijk de overweg over het hoofd gezien.
- Assel 1971 (10 km): Nabij Assel, tussen Amersfoort en Apeldoorn, ontspoorde een olietrein door een defect aan een draaistel. De ketelwagens sloegen lek en de uitstromende olie vatte vlam. Door snel optreden van de brandweer kon een bosbrand worden voorkomen.
- Twello 1900 (10 km): Op station Twello reed een sneltrein vol in op een stilstaande trein uit de andere richting. Er vielen twee doden.
- Deventer 1948 (december) (14 km): Tussen Deventer en Diepenveen werd een vrachtwagen met arbeiders aangereden door een goederentrein. Er vielen vier doden.
- Deventer 1953 (15 km): Bij Deventer botste een sneltrein op een rangeerlocomotief. Er vielen twaalf gewonden.
- Deventer 1948 (maart) (16 km): Ten oosten van station Deventer reden twee goederentreinen frontaal op elkaar in. Beide treinen ontspoorden en een aantal wagens vlogen in brand. Eén machinist raakte lichtgewond.
- Deventer 1949 (16 km): Bij Deventer werd een zware goederentrein in de flank geraakt door een andere goederentrein. Een remmer raakte lichtgewond, maar de ravage was enorm. Een van de treinen was door een onveilig sein gereden.
- Brummen 1986 (18 km): Bij Brummen werd een busje aangereden door een stoptrein. Vier inzittenden kwamen om het leven. De overweg was beveiligd met knipperlichten, maar het busje was met onverminderde snelheid de overweg op gereden.