Bij Legerplaats Oldebroek ontspoorde een militaire trein met verlofgangers. In de ravage en de brand kwamen twee militairen om het leven. Het ongeluk was veroorzaakt doordat een wissel met te hoge snelheid werd bereden.
en militaire trein met verlofgangers, onderweg van Zwolle naar Amersfoort, ontspoorde een kilometer voor legerplaats Oldebroek (tegenwoordig station 't Harde). De trein bestond deels uit houten en deels uit stalen wagons; twee houten exemplaren schoven in elkaar. Een ander rijtuig, dat geen passagiers vervoerde, sloeg om en vloog in brand door een gebroken gasleiding.
Een maand later werden Kamervragen gesteld over het gebruik van de houten wagons. De NS, die met een transitie van hout naar staal bezig was, had nog niet genoeg stalen wagons om alle treinen te voorzien, maar de minister verzekerde de Tweede Kamer dat dit binnen een jaar zou zijn opgelost.
De machinist van de trein stond terecht, en beweerde dat de seinen hem niet hadden opgedragen snelheid te verminderen, waardoor hij met 80 km/h door het betreffende wissel reed. De rechter achtte dit, na beraad van getuige-deskundigen, onmogelijk en veroordeelde de machinist tot fl. 150 boete.
Bronnen
- "Militaire trein ontspoord: twee doden, twee gewonden" (Het Parool, maandag 9 mei 1955)
- "Antwoord op vragen over "Oldebroek"" (Trouw, donderdag 9 juni 1955)
- "Spoorwegseinen in ons land werken feilloos" (Algemeen Handelsblad, woensdag 21 december 1955)
- "Machinist veroordeeld" (De Volkskrant, woensdag 4 januari 1956)
Vergelijkbare ongevallen
- Heeze 1978: Bij Heeze ontspoorde een lege reizigerstrein, doordat deze te hard door een wissel reed. De kop van de trein kwam in een tuin tot stilstand, slechts meters van een woonhuis. Een passagierende NS-medewerker raakte gewond.
- Almelo 1907: Bij binnenkomst op station Almelo ontspoorde een sneltrein. De locomotief en tender vielen om en verpletterden de machinist en de stoker. Oorzaak was waarschijnlijk een te hoge snelheid.
- Hilversum 1949: Op station Hilversum ontspoorde een reizigerstrein, omdat de trein te snel reed. Er vielen een aantal lichtgewonden, maar de schade aan de infrastructuur was aanzienlijk.
- Zandvoort 1890: Tussen Overveen en Zandvoort ontspoorde een reizigerstrein. De stoker kwam om het leven, enkele passagiers raakten gewond.
- Woerden 1960: Bij Woerden reed een militaire trein met twee maal de toegestane snelheid door een wissel en ontspoorde. Twee inzittenden kwamen om het leven.
- Watergraafsmeer 1950: Een reizigerstrein uit Amersfoort ontspoorde op een wissel bij de Watergraafsmeer. Er vielen zeven gewonden. De machinist was met zeker 90 km/u door een afleidend wissel gereden.
- Apeldoorn 2003: Bij station Apeldoorn ontspoorde een goederentrein, die te snel door een wissel reed. Er vielen geen slachtoffers, maar de schade aan de trein en de infrastructuur was aanzienlijk.
- Waterhuizen 1991: Bij Waterhuizen Aansluiting ontspoorde een reizigerstrein doordat een wissel te snel werd bereden. Er vielen drie gewonden.
- Heeze 1986: In Heeze ontspoorde een goederentrein doordat deze te snel reed. De ontsporing richtte een enorme ravage aan. De machinist raakte lichtgewond.
- Halfweg 1966: Bij Halfweg ontspoorde een trein, die met 100 km/h door een wissel reed waar maar 45 km/h was toegestaan. De trein raakte drie bovenleidingportalen en kwam naast het talud terecht. Er vielen dertien gewonden, waarvan twee ernstig. De machinist werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf.
Andere ongevallen in de buurt
- Elburg-Epe 1866 (3 km): Op station Hattem werd een wagon door de harde wind van zijn plek geblazen. De wagon rolde naar station Elburg-Epe, waar hij in botsing kwam met een reizigerstrein. Er vielen geen gewonden.
- Elburg-Oldebroek 1910 (3 km): Door een verkeerde wisselstand ramde de locomotief van een goederentrein het stationsgebouw van station Elburg-Oldebroek (tegenwoordig 't Harde). Er kwamen vier kalveren om het leven.
- Wezep 1958 (5 km): Op een onbewaakte overweg bij Wezep werd een lijnbus, die vast was komen te zitten, aangereden door een sneltrein. Er vielen vier doden.
- Wezep 1965 (6 km): Bij Wezep werd een goederentrein aangereden door een vrachtwagen met defecte remmen. De trein ontspoorde en vloog in brand.
- Heerde 1947 (8 km): Bij station Heerde botste een reizigerstrein op een stilstaande goederentrein. Er vielen zes gewonden.
- Hattemerbroek 1915 (10 km): Bij Hattemerbroek ontspoorde een aantal wagens van een sneltrein. Eén passagier kwam in de ravage om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt door de wisselwachter, die een wissel omlegde waar de trein net over reed.
- Nunspeet 1970 (10 km): Bij Nunspeet werd een personenauto aangereden door een posttrein, waarna de trein uitbrandde. Alle vijf inzittenden van de auto kwamen om het leven.
- Hattem 1983 (11 km): Bij de IJsselbrug van Hattem reed een reizigerstrein een auto aan, ontspoorde en gleed deels van de spoordijk af. De automobilist kwam om het leven.
- Hattem 1982 (11 km): Op een overweg bij Hattem ontspoorde een reizigerstrein na een aanrijding met een auto. De automobiliste kwam om het leven.
- Hattem 2006 (11 km): Op de IJsselbrug tussen Zwolle en Hattem brak brand uit in een reizigerstrein. De trein strandde midden op de brug nadat een passagier aan de noodrem had getrokken. De trein brandde grotendeels uit, maar er vielen geen gewonden.