Tricht 1955
zondag 29 mei 1955
Tricht (Gelderland)
botsing trein-trein
door STS-passage, materieeldefect
2 doden, 9 gewonden
Bij Geldermalsen botsten een goederentrein en een reizigerstrein op elkaar. Van beide treinen kwam een machinist om het leven. De goederentrein was door een rood sein gereden.
p de aansluiting bij Buurmalsen, waar de spoorlijnen uit Leerdam en Utrecht bij elkaar komen, reed een reizigerstrein in op de locomotief van een goederentrein, die hetzelfde wissel op reed. De machinist van de reizigerstrein en de leerling-machinist van de goederentrein moest uit de wrakstukken worden gezaagd en overleden korte tijd later.
De machinist van de goederentrein, die het ongeluk had overleefd, verklaarde later voor de rechter dat hij het rode sein had gezien en op tijd was gaan remmen, maar dat de remmen dienst weigerden. Hij werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, aangezien uit de ravage niet meer was op te maken of de remmen daadwerkelijk hadden gefaald.
Bronnen
- "Treinbotsing met twee doden bij Geldermalsen" (Het Parool, dinsdag 31 mei 1955)
- "Machinist wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken" (Het Parool, dinsdag 18 september 1956)
Youtube
Vergelijkbare ongevallen
- Beverwijk 1965: Op station Beverwijk botste een reizigerstrein frontaal op een tegemoetkomende goederentrein. Er vielen veertien gewonden. De machinist van de reizigerstrein was een rood sein gepasseerd.
- Den Haag 1994: Bij Den Haag Centraal botste een Intercity op een rangerende locomotief. Er vielen tientallen gewonden. De machinist van de loc bleek door rood te zijn gereden.
- Maarsbergen 1865: Doordat de machinist van een goederentrein in de mist een sein had gemist, botste hij op station Maarsbergen tegen een stilstaande goederentrein. Een aantal wagens ontspoorden, maar er vielen geen gewonden. De conducteur van de stilstaande trein had op de achterste wagen dienst moeten doen, maar had zich verslapen en ontsnapte daarmee aan de dood.
- Vlaardingen 1953: Tussen Maassluis en Vlaardingen botste een reizigerstrein achterop een andere, stilstaande reizigerstrein. Er vielen slechts enkele gewonden. De achterste trein had door de dichte mist een onveilig sein gemist.
- Gouda 1953: Op het traject van Gouda naar Alphen aan de Rijn botste een losse locomotief op een tegemoetkomende reizigerstrein. Hiervan kwam de machinist om het leven. De loc was door een onveilig sein gereden.
- Amersfoort 2006: Dit ongeval is nog niet beschreven.
- Amsterdam 2004: Aan de oostzijde van Amsterdam Centraal botst een leegmattrein frontaal op een Intercity. 19 reizigers raken gewond. De botsing werd veroorzaakt door een STS-passage van de leegmattrein.
- Arnhem 2006: Op station Arnhem botste een goederentrein op een reizigerstrein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist van de goederentrein was door een rood sein gereden, maar werd daar later van vrijgesproken, omdat de seinplaatsing onduidelijk was.
- Breda 1894: Bij Breda botsten twee goederentreinen op elkaar. Er vielen twee doden.
- Ede 1926
Andere ongevallen in de buurt
- Geldermalsen 1939 (1 km): Op station Geldermalsen reed een reizigerstrein door een verkeerde wisselstand een spoor op waar een andere reizigerstrein stilstond. Bij de botsing raakte een conducteur licht gewond.
- Geldermalsen 1976 (3 km): In Geldermalsen ontspoorde een reizigerstrein na een aanrijding met een vrachtwagen. De chauffeur kwam om het leven, de machinist raakte lichtgewond.
- Beesd 1967 (6 km): Bij station Beesd reden een personen- en een goederentrein frontaal tegen elkaar. Twee personeelsleden van de personentrein kwamen om het leven. De goederentrein was door een rood sein gereden.
- Waardenburg 1958 (7 km): Ten noorden van Zaltbommel ontspoorden een aantal wagens van een goederentrein. Een tegemoetkomende posttrein reed op de wagens in, waarbij de machinist gewond raakte.
- Culemborg 1950 (8 km): Bij Culemborg ontspoorde een goederentrein, doordat een van de assen was warmgelopen. Een tegemoetkomende goederentrein botste tegen de ontspoorde wagens. Er vielen geen gewonden.
- Tiel 1916 (11 km): Bij station Tiel botsten twee goederentreinen frontaal op elkaar, waarbij een remmer om het leven kwam. Een van de treinen bleek door een onveilig sein te zijn gereden.
- Zaltbommel 1969 (11 km): Ten zuiden van Zaltbommel werd een busje aangereden door de sneltrein Eindhoven-Amsterdam. De bestuurder van het busje raakte zwaargewond. Van de trein ontspoorden vier wagens, maar reizigers en personeel bleven ongedeerd.
- Schalkwijk 1871 (12 km): De sneltrein van Utrecht naar Leuven ontspoorde op het station van Schalkwijk. Door een verkeerde wisselstand was de trein op een zijspoor terechtgekomen. De stoker kwam om het leven.
- Schalkwijk 1946 (13 km): Tussen Houten en Schalkwijk botste een trein op de achterkant van een goederentrein, waardoor een wagon werd verbrijzeld. Er vielen geen gewonden.
- Houten 1917 (14 km): Bij Houten ontspoorde een reizigerstrein. Er vielen elf gewonden, maar koningin Wilhelmina, die ook aan boord was, bleef ongedeerd.