Gouda 1953
zaterdag 14 februari 1953
Gouda (Zuid-Holland)
botsing trein-trein
door STS-passage, werkdruk
1 doden, 1 gewonden
Op het traject van Gouda naar Alphen aan de Rijn botste een losse locomotief op een tegemoetkomende reizigerstrein. Hiervan kwam de machinist om het leven. De loc was door een onveilig sein gereden.
e losse locomotief, die bestemming Rotterdam had, was omgerangeerd door een lokale stationsarbeider en overgedragen aan de machinist. De machinist was van mening dat hij mocht vertrekken, reed door een onveilig sein en kwam op de spoorbaan naar Alphen terecht. Hij bemerkte na enkele honderden meters dat hij verkeerd reed, maar toen was het al te laat om een botsing met een trein uit Alphen te voorkomen. De locomotief boorde zich in de tegentrein, waarvan de machinist op slag dood was.
Zowel de machinist als de stationsarbeider werden later vrijgesproken van schuld. Voor de machinist waren er verzachtende omstandigheden: door de Watersnoodramp van twee weken eerder, reden er extra treinen naar Zeeland en de machinist had al veertien uur onafgebroken gewerkt toen het ongeluk gebeurde.
Bronnen
- "Eén dode en één gewonde bij treinongeluk" (Het Parool, maandag 16 februari 1953)
- "Vrijspraak voor N.S.-machinist" (De Telegraaf, vrijdag 2 oktober 1953)
Vergelijkbare ongevallen
- Amersfoort 2006: Dit ongeval is nog niet beschreven.
- Amsterdam 2004: Aan de oostzijde van Amsterdam Centraal botst een leegmattrein frontaal op een Intercity. 19 reizigers raken gewond. De botsing werd veroorzaakt door een STS-passage van de leegmattrein.
- Arnhem 2006: Op station Arnhem botste een goederentrein op een reizigerstrein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist van de goederentrein was door een rood sein gereden, maar werd daar later van vrijgesproken, omdat de seinplaatsing onduidelijk was.
- Breda 1894: Bij Breda botsten twee goederentreinen op elkaar. Er vielen twee doden.
- Ede 1926
- Delft 1941 (juni): Op station Delft reed een trein uit Rotterdam in op een rangerende goederentrein. Er vielen geen gewonden.
- Delft 1941 (augustus): Op station Delft botste een rangeertrein op een goederentrein uit Den Haag, die door een onveilig sein was gereden. Er vielen geen gewonden.
- Maarn 1939: Bij station Maarn botste een reizigerstrein op een zandtrein, die door een onveilig sein was gereden. De hoofdgeleider van de zandtrein raakte zwaargewond.
- Leidschendam 1938: Bij de remise in Leidschendam botsten twee treinen frontaal op elkaar, nadat een van de twee door een onveilig sein was gereden. Een van de machinisten raakte lichtgewond.
- Nuth 1914: Bij station Nuth botsten twee reizigerstreinen op elkaar. Een remmer kwam om het leven. Een van de treinen zou door een onveilig sein zijn gereden.
Andere ongevallen in de buurt
- Gouda 1963 (0 km): Bij Gouda ontspoorde een goederentrein. Een tegentrein kwam in botsing met het ontspoorde deel, waardoor één wagen in de Gouwe terechtkwam en de brug zwaar werd beschadigd.
- Gouda 1951 (1 km): Op station Gouda botste een sneltrein op een stilstaande trein. De machinist en een passagier kwamen om het leven. De machinist zou niet op tijd hebben kunnen remmen.
- Gouda 1870 (2 km): Op station Gouda kwam een reizigerstrein uit Amsterdam op een verkeerd spoor terecht en botste tegen een stilstaande locomotief. De machinist viel van de bok en raakte lichtgewond, evenals een reizigster.
- Gouda 2008 (2 km): Op station Gouda drukten een Thalys en een ICM elkaar uit de rails. Bij de zijdelingse botsing raakte niemand gewond. De Intercity was door een rood sein gereden.
- Stolwijkersluis 1932 (5 km): Bij Stolwijkersluis vergat een machinist op een kruisende trein te wachten. Hij reed door, waardoor beide treinen frontaal botsten. Er vielen geen gewonden.
- Nieuwerkerk aan den IJssel 1899 (7 km): Bij Nieuwerkerk aan den IJssel reed een trein een geopende brug in. De stoker raakte lichtgewond.
- Hogebrug 1973 (8 km): Bij Hogebrug reed een trein van Gouda naar Utrecht achterop een stilstaande goederentrein. Enkele bakken van de reizigerstrein kantelden en de machinist kwam om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt doordat het rode sein, dat de reizigerstrein had moeten tegenhouden, gedoofd was.
- Hogebrug 1988 (9 km): Bij Hogebrug ontspoorde een Intercity na een aanrijding met een auto op een onbewaakte overweg. De bestuurder kwam om het leven.
- Zoetermeer 1968 (10 km): Tussen Gouda en Zoetermeer reed de internationale trein uit Innsbrück tegen een overstekende kraanwagen. De locomotief ontspoorde, één reiziger raakte lichtgewond.
- Nieuwerbrug aan den Rijn 1902 (11 km): Bij Nieuwerbrug aan den Rijn reed een trein in het gat van een geopende brug. De conducteur kwam om het leven.