Op station Gouda botste een sneltrein op een stilstaande trein. De machinist en een passagier kwamen om het leven. De machinist zou niet op tijd hebben kunnen remmen.
e sneltrein uit Den Haag moest in Gouda op bezet spoor binnenkomen en daar combineren met de sneltrein uit Rotterdam, die al stilstond langs het perron. De trein uit Den Haag reed echter met onverminderde vaart in op het Rotterdamse deel. Door de klap kwam de machinist om het leven. Een van de reizigers zag het ongeluk aankomen en probeerde zich te redden door uit de rijdende trein te springen, maar hij belandde tussen de trein en het perron en kwam ook om.
De precieze oorzaak van het ongeluk is nooit achterhaald. Aangenomen wordt dat de machinist van de Haagse trein een bedieningsfout heeft gemaakt, waardoor zijn trein niet genoeg luchtdruk meer had om voldoende te remmen.
Bronnen
- "Exprestreinen te Gouda op elkaar: twee doden" (Het Parool, zaterdag 21 juli 1951)
- "Machinist maakte fout te Gouda" (Het Parool, vrijdag 17 augustus 1951)
Vergelijkbare ongevallen
- Enschede 1990: In Enschede raakten vijf mensen gewond toen een trein op een andere, stilstaande trein botste. De treinen moest combineren, maar door de klap bij een snelheid van ca. 30 km/h, ontspoorde een van de stellen. De schade bedroeg minstens fl. 500.000.
- Vork 1918: Bij station Vork, tussen Arnhem en Nijmegen, botsten twee goederentreinen op elkaar. Drie personeelsleden kwamen om het leven.
- Breda 1857: Bij station Breda gleed een locomotief door op de draaischijf, ramde een stilstaande goederenwagon en eindigde uiteindelijk met die wagon in de gracht. De machinist en de stoker bleven ongedeerd, omdat ze op tijd van de loc konden afspringen.
- Rotterdam 1952: Bij Pernis reden twee reizigerstreinen achter op elkaar. Er vielen twee doden en tientallen gewonden. De achterste trein had te hard gereden.
- Nijkerk 1973: Een goederentrein ontspoorde tussen Nijkerk en Putten en vernielde kilometers aan spoor. Twee tegentreinen die de baan moesten schouwen, botsten achterop elkaar. Er vielen geen slachtoffers.
- Woerden 1936 (oktober): Bij Woerden ontspoorde een reizigerstrein, waarna een goederentrein op de rijtuigen inreed. Er vielen twee doden. De ontsporing was veroorzaakt door een te hoge snelheid.
- Maastricht 2006: Op station Maastricht botste een reizigerstrein op een andere, stilstaande trein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist verklaarde een black-out te hebben gehad, waardoor hij niet had geremd bij het combineren van de treinen.
- Amsterdam 1937: Op station Amsterdam Centraal botste een elektrische trein op een stilstaande stoomtrein. Er vielen geen gewonden. De elektrische trein, die leeg was, kon niet meer op tijd remmen vanwege technische problemen.
- Coevorden 1932: Op station Coevorden werd een stilstaande trein geramd door een trein uit Duitsland, waarvan de remmen weigerden. Een reizigster die op het achterbalkon stond van de stilstaande trein raakte zwaargewond.
- Hillegom 1938: Op station Hillegom woei een deur van een goederenlocomotief open doordat een reizigerstrein op snelheid passeerde. De deurklink vernielde een aantal ramen van de reizigerstrein, waarbij één passagier gewond raakte.
Andere ongevallen in de buurt
- Gouda 1870 (0 km): Op station Gouda kwam een reizigerstrein uit Amsterdam op een verkeerd spoor terecht en botste tegen een stilstaande locomotief. De machinist viel van de bok en raakte lichtgewond, evenals een reizigster.
- Gouda 2008 (0 km): Op station Gouda drukten een Thalys en een ICM elkaar uit de rails. Bij de zijdelingse botsing raakte niemand gewond. De Intercity was door een rood sein gereden.
- Gouda 1953 (1 km): Op het traject van Gouda naar Alphen aan de Rijn botste een losse locomotief op een tegemoetkomende reizigerstrein. Hiervan kwam de machinist om het leven. De loc was door een onveilig sein gereden.
- Gouda 1963 (2 km): Bij Gouda ontspoorde een goederentrein. Een tegentrein kwam in botsing met het ontspoorde deel, waardoor één wagen in de Gouwe terechtkwam en de brug zwaar werd beschadigd.
- Stolwijkersluis 1932 (4 km): Bij Stolwijkersluis vergat een machinist op een kruisende trein te wachten. Hij reed door, waardoor beide treinen frontaal botsten. Er vielen geen gewonden.
- Hogebrug 1973 (7 km): Bij Hogebrug reed een trein van Gouda naar Utrecht achterop een stilstaande goederentrein. Enkele bakken van de reizigerstrein kantelden en de machinist kwam om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt doordat het rode sein, dat de reizigerstrein had moeten tegenhouden, gedoofd was.
- Hogebrug 1988 (7 km): Bij Hogebrug ontspoorde een Intercity na een aanrijding met een auto op een onbewaakte overweg. De bestuurder kwam om het leven.
- Nieuwerkerk aan den IJssel 1899 (8 km): Bij Nieuwerkerk aan den IJssel reed een trein een geopende brug in. De stoker raakte lichtgewond.
- Nieuwerbrug aan den Rijn 1902 (10 km): Bij Nieuwerbrug aan den Rijn reed een trein in het gat van een geopende brug. De conducteur kwam om het leven.
- Papekop 1949 (10 km): Bij Oudewater reed een posttrein tegen een goederentrein op. De machinist van de posttrein was een stoptonend sein gepasseerd. Er vielen geen gewonden.