Bij station Sloterdijk ontspoorde en kantelde een reizigerstrein, door een defecte wielband. De materiële schade was groot, maar er vielen nauwelijks gewonden.
an een reizigerstrein naar Rotterdam knapte, in een scherpe bocht vlak voor het voormalige station Sloterdijk, een wielband onder de derde bak. Het rijtuig ontspoorde en trok de rest van de trein mee het spoor uit. Het gehele treinstel kantelde en reed daarbij een bovenleidingsmast uit de grond. Het horizontale deel van het bovenleidingsportaal kwam neer op een van de rijtuigen.
Ondanks de enorme ravage, raakte slechts één reiziger licht gewond. De passagiers klommen in paniek uit de trein en liepen het spoor op, waar net een trein naderde uit de andere richting. Een aannemer, die toevallig in de buurt aanwezig was, waarschuwde de machinist van deze tegentrein, die zijn trein op tijd wist te stoppen, waardoor een grotere ramp werd voorkomen.
Bij de opruimwerkzaamheden raakte een arbeider zwaar gewond door vallende brokstukken. Daarnaast was de infrastructuur zodanig beschadigd dat het spoor over een lengte van 300 meter volledig moest worden vernieuwd.
Bronnen
- "Forensentrein ontspoord en gekanteld bij Sloterijk" (De Volkskrant, donderdag 4 oktober 1951)
- "300 meter nieuwe rails op vernielde baanvak" (De Volkskrant, vrijdag 5 oktober 1951)
Vergelijkbare ongevallen
- Acht 1961: Bij Acht ontspoorde een goederentrein met gevaarlijke stoffen. Er raakte niemand gewond, maar de infrastructuur raakte zwaar beschadigd. De oorzaak van de ontsporing was een defect aan een van de wagens.
- Woerden 1936 (april): Bij Woerden ontspoorde een reizigerstrein door een defect aan een wiel. Er vielen drie gewonden.
- Borne 2013: In Borne ontspoorde een goederentrein door een defect aan een wiel. Door de ontspoorde trein raakte het spoor over een lengte van vier kilometer beschadigd.
- Barneveld 1963: Bij Barneveld ontspoorde een goederentrein door een warmgelopen aspot. Er ontstond een enorme ravage en de schade aan het spoor bedroeg minstens fl. 600.000.
- Ede-Wageningen 1949: Bij station Ede-Wageningen ontspoorde door een materieeldefect een goederentrein, die daarop deels in brand vloog.
- Utrecht 1966: Bij Utrecht ontspoorde door een defect aan een as een goederentrein, die op weg was naar Beverwijk. Veertien wagens liepen uit de rails en vernielden spoor, bovenleiding en een seinpaal. Daarnaast werd ook een stilstaande wagon op een zijspoor geramd. Er vielen geen gewonden.
- Assel 1971: Nabij Assel, tussen Amersfoort en Apeldoorn, ontspoorde een olietrein door een defect aan een draaistel. De ketelwagens sloegen lek en de uitstromende olie vatte vlam. Door snel optreden van de brandweer kon een bosbrand worden voorkomen.
- Boxtel 1989: Bij station Boxtel ontspoorde een goederentrein met methanol en palmolie als gevolg van een asbreuk. Diverse wagens vlogen in brand. De machinist kon zich op tijd uit de wrakstukken redden.
- Steenwijk 1931: Op station Steenwijk ramde een door een defect ontspoorde goederenwagon een andere goederentrein. Eén remmer kwam om het leven.
- Culemborg 1950: Bij Culemborg ontspoorde een goederentrein, doordat een van de assen was warmgelopen. Een tegemoetkomende goederentrein botste tegen de ontspoorde wagens. Er vielen geen gewonden.
Andere ongevallen in de buurt
- Sloterdijk 1967 (0 km): Bij station Sloterdijk werd een kraanwagen van de politie geramd door een reizigerstrein. De trein ontspoorde, maar er vielen geen slachtoffers.
- Sloterdijk 1957 (0 km): Nabij station Amsterdam Sloterdijk werd een vrachtwagen aangereden door een sneltrein doordat de overwegwachter de spoorbomen te vroeg had geopend. Twee inzittenden van de vrachtauto kwamen om het leven.
- Amsterdam 1839 (2 km): Op station d'Eenhonderd Roe werd de trein uit Haarlem door een verkeerde wisselstand een zijspoor op geleid, waar hij in de rijtuigenloods in botsing kwam met een aantal wagons. Daarnaast verloor de locomotief zijn schoorsteen. Er vielen geen gewonden.
- Amsterdam 1903 (2 km): Ten westen van Amsterdam Centraal ontspoorde een reizigerstrein, omdat het wissel te vroeg werd omgegooid. Er viel een lichtgewonde.
- Amsterdam 2012 (2 km): Op 21 april 2012 botsten een Intercity en een Sprinter van de NS frontaal nabij het Amsterdamse Westerpark. Hierbij vielen tientallen gewonden, waarvan één persoon later overleed. Het ongeluk werd veroorzaakt doordat de Sprinter een STS was gepasseerd en in de rijweg van de Intercity terechtkwam. Tekortkomingen in het ATB-systeem zorgden ervoor dat de machiniste van de Sprinter haar fout niet direct opmerkte.
- Amsterdam 1965 (3 km): Op Amsterdam Centraal ontspoorde een rangeerstel doordat een wissel onder de trein werd getrokken. Er vonden geen persoonlijk ongelukken plaats, maar zowel de trein als de infrastructuur liepen grote schade op.
- Amsterdam 2005 (augustus) (3 km): Ten westen van Amsterdam Centraal ontspoorde een Intercity. Er raakte niemand gewond, maar de schade was aanzienlijk. De ontsporing was het gevolg van het duwen van materieel, een krappe S-bocht en de gereden snelheid.
- Amsterdam 2005 (10 juni) (3 km): Op Amsterdam Centraal ontspoorde een lege kolentrein. Vier dagen eerder waren beveiligingskabels beschadigd bij een andere ontsporing. Doordat deze niet veilig waren gerepareerd, kon de kolentrein een wissel berijden dat in een verkeerde stand lag.
- Amsterdam 2005 (6 juni) (3 km): Op station Amsterdam Centraal ontspoorden vijf wagens van een grindtrein, doordat een wielband van een wagen defect raakte. De wagens ploegden door de ballast en beschadigden kabels van de beveiliginginstallatie. Er vielen geen gewonden.
- Amsterdam 1947 (3 km): Een reizigerstrein ontspoorde op Amsterdam Centraal toen het wissel onder de trein werd omgelegd. De trein ramde een bovenleidingsmast, waardoor het hele emplacement zonder spanning kwam en diverse elektrische treinen strandden.