Ede-Wageningen 1949
vrijdag 29 juli 1949
Ede-Wageningen (Gelderland)
ontsporing, aanrijding object, brand
door materieeldefect
Bij station Ede-Wageningen ontspoorde door een materieeldefect een goederentrein, die daarop deels in brand vloog.
an een goederentrein van zestig wagens raakte een aspot van de vierentwintigste wagen defect. De wagen ontspoorde, brak los van de voorgaande wagens en trok de achteropkomende wagens mee het spoor uit. De wagens ramden een bovenleidingportaal, waardoor er kortsluiting en brand ontstond.
De ramp had erger kunnen zijn, omdat de trein ook een aantal wagens met benzine vervoerde. Deze wagens bevonden zich echter in het voorste deel van de trein en kwamen op ruime afstand van de brand tot stilstand.
Bronnen
- "Goederentrein ontspoord in Ede" (De Maasbode, vrijdag 29 juli 1949)
Vergelijkbare ongevallen
- Barneveld 1963: Bij Barneveld ontspoorde een goederentrein door een warmgelopen aspot. Er ontstond een enorme ravage en de schade aan het spoor bedroeg minstens fl. 600.000.
- Acht 1961: Bij Acht ontspoorde een goederentrein met gevaarlijke stoffen. Er raakte niemand gewond, maar de infrastructuur raakte zwaar beschadigd. De oorzaak van de ontsporing was een defect aan een van de wagens.
- Sloterdijk 1951: Bij station Sloterdijk ontspoorde en kantelde een reizigerstrein, door een defecte wielband. De materiële schade was groot, maar er vielen nauwelijks gewonden.
- Woerden 1936 (april): Bij Woerden ontspoorde een reizigerstrein door een defect aan een wiel. Er vielen drie gewonden.
- Borne 2013: In Borne ontspoorde een goederentrein door een defect aan een wiel. Door de ontspoorde trein raakte het spoor over een lengte van vier kilometer beschadigd.
- Utrecht 1966: Bij Utrecht ontspoorde door een defect aan een as een goederentrein, die op weg was naar Beverwijk. Veertien wagens liepen uit de rails en vernielden spoor, bovenleiding en een seinpaal. Daarnaast werd ook een stilstaande wagon op een zijspoor geramd. Er vielen geen gewonden.
- Assel 1971: Nabij Assel, tussen Amersfoort en Apeldoorn, ontspoorde een olietrein door een defect aan een draaistel. De ketelwagens sloegen lek en de uitstromende olie vatte vlam. Door snel optreden van de brandweer kon een bosbrand worden voorkomen.
- Boxtel 1989: Bij station Boxtel ontspoorde een goederentrein met methanol en palmolie als gevolg van een asbreuk. Diverse wagens vlogen in brand. De machinist kon zich op tijd uit de wrakstukken redden.
- Steenwijk 1931: Op station Steenwijk ramde een door een defect ontspoorde goederenwagon een andere goederentrein. Eén remmer kwam om het leven.
- Culemborg 1950: Bij Culemborg ontspoorde een goederentrein, doordat een van de assen was warmgelopen. Een tegemoetkomende goederentrein botste tegen de ontspoorde wagens. Er vielen geen gewonden.
Andere ongevallen in de buurt
- Ede 1938 (0 km): Op station Ede reed een trein uit Amersfoort door een rood sein en botste tegen de sneltrein Arnhem-Utrecht. Twee reizigers en een machinist raakten gewond.
- Ede 1926 (0 km)
- Ede 1971 (2 km): Bij Ede ontspoorden vijftien wagens van een lege ertstrein, waarschijnlijk door een te hoge snelheid. Het spoor en vijf bovenleidingportalen werden vernield.
- Ede 1885 (3 km): Tussen Ede en Veenendaal ontspoorde de sneltrein uit Arnhem. Een conducteur kwam om het leven.
- Ede 1944 (4 km): In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog ontspoorde bij Ede een trein met Duitse militairen, nadat verzetsleden het spoor hadden gesaboteerd. Er vielen 15 doden onder de inzittenden.
- Veenendaal 2002 (5 km): In Veenendaal botste een internationale trein op een auto en de oplegger van een vrachtwagen. De bestuurder van de auto kwam daarbij om het leven. Twee wagens van de trein ontspoorden en er ontstond brand in de locomotief. Het ongeluk werd veroorzaakt door een fout bij werkzaamheden aan de overweginstallatie, waardoor deze niet in werking trad bij het naderen van de trein.
- Veenendaal 1865 (7 km): Op station Veenendaal botste een reizigerstrein op een rangerende goederentrein. Er vielen tien lichtgewonden. Het ongeluk werd veroorzaakt doordat een seinlicht was gedoofd.
- Lunteren 1981 (7 km): Op station Lunteren wist een machinist, door de gladde rails, zijn trein niet op tijd voor een rood sein te stoppen. De trein gleed door en botste frontaal op een tegemoetkomende trein. Er vielen zes lichtgewonden.
- Wolfheze 1949 (9 km): Bij Wolfheze reed een militaire trein door een stootjuk. Een andere reizigerstrein reed op de wrakstukken in. Er vielen vier gewonden.
- Dodewaard 1975 (12 km): Bij Dodewaard reden twee goederentreinen achter op elkaar. Beide treinen reden in de richting Rotterdam. Eén machinist raakte gewond.