In Veenendaal botste een internationale trein op een auto en de oplegger van een vrachtwagen. De bestuurder van de auto kwam daarbij om het leven. Twee wagens van de trein ontspoorden en er ontstond brand in de locomotief. Het ongeluk werd veroorzaakt door een fout bij werkzaamheden aan de overweginstallatie, waardoor deze niet in werking trad bij het naderen van de trein.
n de nacht van 30 op 31 oktober werd tijdens werkzaamheden aan het spoor een defect ontdekt aan een sleutelschakelaar van de overweg De Kade in Veenendaal, nabij station Veenendaal-De Klomp. Een sleutelschakelaar dient om een overweginstallatie tijdelijk uit te schakelen tijdens werkzaamheden, zodat overlast voor omwonenden door rinkelende overwegbellen wordt voorkomen. Het defect werd gemeld bij ProRail, maar monteurs hadden een dergelijke schakelaar niet op voorraad, zodat de defecte sleutelschakelaar op een ander tijdstip vervangen moest worden.
De volgende dag, 31 oktober, gingen twee monteurs van Strukton, in opdracht van ProRail, aan de slag om de sleutelschakelaar te vervangen. Tijdens hun werkzaamheden naderde een internationale trein met 130 km/h de overweg, waarvan de installatie echter niet in werking trad: de bomen sloten niet, de lampen gingen niet branden en de bellen gingen niet rinkelen.
Op hetzelfde moment werd de overweg bereden door een personenauto en een vrachtwagen met oplegger. Beide voertuigen werden geraakt door de trein. De automobilist werd op slag gedood, de vrachtwagenchauffeur overleefde het ongeval doordat niet de trekker, maar de oplegger werd geraakt door de trein. Twee wagons van de trein ontspoorden en er ontstond een kleine brand in de locomotief, die echter snel kon worden geblust.
Na onderzoek bleek dat de twee monteurs een cruciale fout hadden gemaakt bij het vervangen van de sleutelschakelaar. Om de schakelaar zonder problemen te kunnen verwijderen, moesten er vier tijdelijke elektrische verbindingen worden gemaakt rond de schakelaar. De monteurs maakten er echter vijf, waarmee ze onbewust de treinaankondiging van de overweg uitschakelden.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Kruiningen-Yerseke 1949: Bij station Kruiningen-Yerseke werd een autobus aangereden door een reizigerstrein, omdat de overwegbomen niet waren gesloten. In de bus kwam een passagier om het leven. De trein ontspoorde en kantelde, waarbij de machinist gewond raakte.
- Blerick 1931: Bij Blerick werd een autobus aangereden door een trein. Drie inzittenden van de bus kwamen om het leven, twaalf anderen raakten zwaargewond. Het ongeluk was veroorzaakt doordat de bomen niet gesloten waren.
- Sloterdijk 1957: Nabij station Amsterdam Sloterdijk werd een vrachtwagen aangereden door een sneltrein doordat de overwegwachter de spoorbomen te vroeg had geopend. Twee inzittenden van de vrachtauto kwamen om het leven.
- Wezep 1965: Bij Wezep werd een goederentrein aangereden door een vrachtwagen met defecte remmen. De trein ontspoorde en vloog in brand.
- Zwolle 1961: Bij Zwolle ontspoorde een reizigerstrein toen deze een vrachtwagen met een bulldozer ramde. De trein belandde in een sloot, maar er vielen geen gewonden. De remmen van de vrachtwagen hadden geweigerd bij het naderen van de overweg.
- Rijswijk 1980: BIj Rijswijk werd een aanhangwagen geramd door twee reizigerstreinen, waarvan er een vervolgens ontspoorde. Vijf voetgangers bij de overweg raakten lichtgewond door rondvliegende brokstukken.
- Klarenbeek 2000: Bij Klarenbeek werd een auto met caravan geschept door een reizigerstrein. Alle inzittenden van de auto kwamen om het leven. De bestuurder had door een onoverzichtelijke wegsituatie waarschijnlijk de overweg over het hoofd gezien.
- Nootdorp 2003: In Nootdorp werd een lijnbus aangereden door een reizigerstrein. De bus was stilgevallen op de overweg door een mankement. Er vielen geen gewonden.
- Nootdorp 2002: Bij Nootdorp viel een lijnbus stil op een overweg en werd aangereden door een reizigerstrein. Er vielen geen slachtoffers.
- Lisse 1944: Bij Lisse werden op een overweg twee vrachtwagens, die met elkaar in botsing waren gekomen, geschept door een sneltrein. Van de voertuigen kwamen negen inzittenden om het leven.
Andere ongevallen in de buurt
- Ede 1944 (1 km): In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog ontspoorde bij Ede een trein met Duitse militairen, nadat verzetsleden het spoor hadden gesaboteerd. Er vielen 15 doden onder de inzittenden.
- Veenendaal 1865 (2 km): Op station Veenendaal botste een reizigerstrein op een rangerende goederentrein. Er vielen tien lichtgewonden. Het ongeluk werd veroorzaakt doordat een seinlicht was gedoofd.
- Ede 1885 (2 km): Tussen Ede en Veenendaal ontspoorde de sneltrein uit Arnhem. Een conducteur kwam om het leven.
- Ede 1971 (3 km): Bij Ede ontspoorden vijftien wagens van een lege ertstrein, waarschijnlijk door een te hoge snelheid. Het spoor en vijf bovenleidingportalen werden vernield.
- Ede 1938 (5 km): Op station Ede reed een trein uit Amersfoort door een rood sein en botste tegen de sneltrein Arnhem-Utrecht. Twee reizigers en een machinist raakten gewond.
- Ede-Wageningen 1949 (5 km): Bij station Ede-Wageningen ontspoorde door een materieeldefect een goederentrein, die daarop deels in brand vloog.
- Lunteren 1981 (5 km): Op station Lunteren wist een machinist, door de gladde rails, zijn trein niet op tijd voor een rood sein te stoppen. De trein gleed door en botste frontaal op een tegemoetkomende trein. Er vielen zes lichtgewonden.
- Ede 1926 (5 km)
- Maarsbergen 1865 (13 km): Doordat de machinist van een goederentrein in de mist een sein had gemist, botste hij op station Maarsbergen tegen een stilstaande goederentrein. Een aantal wagens ontspoorden, maar er vielen geen gewonden. De conducteur van de stilstaande trein had op de achterste wagen dienst moeten doen, maar had zich verslapen en ontsnapte daarmee aan de dood.
- Barneveld 1963 (13 km): Bij Barneveld ontspoorde een goederentrein door een warmgelopen aspot. Er ontstond een enorme ravage en de schade aan het spoor bedroeg minstens fl. 600.000.