Bij Klarenbeek werd een auto met caravan geschept door een reizigerstrein. Alle inzittenden van de auto kwamen om het leven. De bestuurder had door een onoverzichtelijke wegsituatie waarschijnlijk de overweg over het hoofd gezien.
n de buurt van Klarenbeek stak een gezin, in een auto met caravan, de spoorlijn Apeldoorn-Zutphen over, waar de auto werd aangereden door een stoptrein. Alle gezinsleden kwamen om het leven.
Het ongeluk werd uitgebreid onderzocht door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Geconcludeerd werd dat de situatie ter plaatse verwarrend en onoverzichtelijk was, onder andere door de weginrichting en bebording. Daarnaast was er op het moment van het ongeluk veel verkeer aanwezig, waardoor de bestuurder van de auto waarschijnlijk is afgeleid en niet heeft opgemerkt dat de met knipperlichten beveiligde overweg een trein aankondigde.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Blerick 1931: Bij Blerick werd een autobus aangereden door een trein. Drie inzittenden van de bus kwamen om het leven, twaalf anderen raakten zwaargewond. Het ongeluk was veroorzaakt doordat de bomen niet gesloten waren.
- Sloterdijk 1957: Nabij station Amsterdam Sloterdijk werd een vrachtwagen aangereden door een sneltrein doordat de overwegwachter de spoorbomen te vroeg had geopend. Twee inzittenden van de vrachtauto kwamen om het leven.
- Kruiningen-Yerseke 1949: Bij station Kruiningen-Yerseke werd een autobus aangereden door een reizigerstrein, omdat de overwegbomen niet waren gesloten. In de bus kwam een passagier om het leven. De trein ontspoorde en kantelde, waarbij de machinist gewond raakte.
- Veenendaal 2002: In Veenendaal botste een internationale trein op een auto en de oplegger van een vrachtwagen. De bestuurder van de auto kwam daarbij om het leven. Twee wagens van de trein ontspoorden en er ontstond brand in de locomotief. Het ongeluk werd veroorzaakt door een fout bij werkzaamheden aan de overweginstallatie, waardoor deze niet in werking trad bij het naderen van de trein.
- Hindeloopen 1995: Tussen Hindeloopen en Workum botste een trein op twee grote betonblokken, die op de rails waren gelegd. Er vielen geen gewonden, maar de trein raakte zwaar beschadigd en moest worden weggesleept.
- Nijezijl 1944: Bij Nijezijl reed een 'Duitse trein' tegen de geopende spoorbrug over de Wijmerts aan. De machinist en zijn leerling kwam om het leven.
- Breezand 1948: Bij Breezand werd een autobus aangereden door een reizigerstrein. Er vielen vier doden en twaalf gewonden.
- Brummen 1986: Bij Brummen werd een busje aangereden door een stoptrein. Vier inzittenden kwamen om het leven. De overweg was beveiligd met knipperlichten, maar het busje was met onverminderde snelheid de overweg op gereden.
- Emmen 1934: Ten zuiden van station Emmen werd een autobus met 18 arbeiders gegrepen door een trein uit Stadskanaal. De chauffeur en twee inzittenden van de bus kwamen om het leven, alle andere inzittenden raakten gewond. In de trein vielen geen slachtoffers.
- Hooglanderveen 1975: Op een onbewaakte overweg in Hooglanderveen werd een auto aangereden door een zandtrein. Alle vijf inzittenden van de auto kwamen om het leven.
Andere ongevallen in de buurt
- Teuge 2015 (5 km): Bij Teuge ontspoorde een reizigerstrein na een aanrijding met een auto. De automobilist kwam om het leven, de schade aan de infrastructuur was aanzienlijk.
- Twello 1900 (6 km): Op station Twello reed een sneltrein vol in op een stilstaande trein uit de andere richting. Er vielen twee doden.
- Apeldoorn 1933 (7 km): Op station Apeldoorn botste een locomotief op een stilstaande trein, doordat een wissel verkeerd lag. Er viel één gewonde.
- Apeldoorn 2003 (7 km): Bij station Apeldoorn ontspoorde een goederentrein, die te snel door een wissel reed. Er vielen geen slachtoffers, maar de schade aan de trein en de infrastructuur was aanzienlijk.
- Deventer 1953 (11 km): Bij Deventer botste een sneltrein op een rangeerlocomotief. Er vielen twaalf gewonden.
- Brummen 1986 (11 km): Bij Brummen werd een busje aangereden door een stoptrein. Vier inzittenden kwamen om het leven. De overweg was beveiligd met knipperlichten, maar het busje was met onverminderde snelheid de overweg op gereden.
- Deventer 1948 (december) (11 km): Tussen Deventer en Diepenveen werd een vrachtwagen met arbeiders aangereden door een goederentrein. Er vielen vier doden.
- Brummen 1949 (11 km): Bij Brummen vloog een wagen van een goederentrein in brand, doordat een aspot warm liep. Bij gebrek aan water kon de brandweer niets anders doen dan de lading uit de wagen halen, die daarop volledig uitbrandde.
- Deventer 1949 (12 km): Bij Deventer werd een zware goederentrein in de flank geraakt door een andere goederentrein. Een remmer raakte lichtgewond, maar de ravage was enorm. Een van de treinen was door een onveilig sein gereden.
- Deventer 1948 (maart) (12 km): Ten oosten van station Deventer reden twee goederentreinen frontaal op elkaar in. Beide treinen ontspoorden en een aantal wagens vlogen in brand. Eén machinist raakte lichtgewond.