In Borne ontspoorde een goederentrein door een defect aan een wiel. Door de ontspoorde trein raakte het spoor over een lengte van vier kilometer beschadigd.
an een goederentrein die op weg was in de richting van Hengelo, ontspoorde tijdens de rit de zesde wagen van achteren. De machinist had niets door en reed nog vier kilometer door voor hij tot stilstand kwam. De ontspoorde wagen beschadigde ondertussen dwarsliggers, spoorstaven, overweginstallaties en het perron van Borne. Omstanders moesten uitkijken niet geraakt te worden door rondvliegend puin.
De oorzaak van de ontsporing bleek een gebroken wielband. Wagons met wielbanden worden sinds 2011 niet meer aangeschaft, omdat het risico op defecten groter is dan bij wagons met volwielen, die uit één massief stuk bestaan.
Bronnen
- "Goederentrein ontspoord in Borne, geen gewonden gevallen" (RTV Oost, woensdag 6 november 2013)
- "Leger ingezet voor verplaatsing ontspoorde goederentrein" (SpoorPro, woensdag 6 november 2013)
- "Trein Borne ontspoorde door gebroken wielband" (Brabants Dagblad, maandag 25 november 2013)
Youtube
Vergelijkbare ongevallen
- Acht 1961: Bij Acht ontspoorde een goederentrein met gevaarlijke stoffen. Er raakte niemand gewond, maar de infrastructuur raakte zwaar beschadigd. De oorzaak van de ontsporing was een defect aan een van de wagens.
- Sloterdijk 1951: Bij station Sloterdijk ontspoorde en kantelde een reizigerstrein, door een defecte wielband. De materiële schade was groot, maar er vielen nauwelijks gewonden.
- Woerden 1936 (april): Bij Woerden ontspoorde een reizigerstrein door een defect aan een wiel. Er vielen drie gewonden.
- Barneveld 1963: Bij Barneveld ontspoorde een goederentrein door een warmgelopen aspot. Er ontstond een enorme ravage en de schade aan het spoor bedroeg minstens fl. 600.000.
- Ede-Wageningen 1949: Bij station Ede-Wageningen ontspoorde door een materieeldefect een goederentrein, die daarop deels in brand vloog.
- Utrecht 1966: Bij Utrecht ontspoorde door een defect aan een as een goederentrein, die op weg was naar Beverwijk. Veertien wagens liepen uit de rails en vernielden spoor, bovenleiding en een seinpaal. Daarnaast werd ook een stilstaande wagon op een zijspoor geramd. Er vielen geen gewonden.
- Assel 1971: Nabij Assel, tussen Amersfoort en Apeldoorn, ontspoorde een olietrein door een defect aan een draaistel. De ketelwagens sloegen lek en de uitstromende olie vatte vlam. Door snel optreden van de brandweer kon een bosbrand worden voorkomen.
- Boxtel 1989: Bij station Boxtel ontspoorde een goederentrein met methanol en palmolie als gevolg van een asbreuk. Diverse wagens vlogen in brand. De machinist kon zich op tijd uit de wrakstukken redden.
- Steenwijk 1931: Op station Steenwijk ramde een door een defect ontspoorde goederenwagon een andere goederentrein. Eén remmer kwam om het leven.
- Culemborg 1950: Bij Culemborg ontspoorde een goederentrein, doordat een van de assen was warmgelopen. Een tegemoetkomende goederentrein botste tegen de ontspoorde wagens. Er vielen geen gewonden.
Andere ongevallen in de buurt
- Borne 1920 (1 km): Op station Borne botste een goederentrein op een aantal stilstaande wagons. Eén persoon kwam om het leven. Een verkeerde wisselstand bleek de oorzaak van het ongeluk.
- Zenderen 1972 (2 km): Tussen Almelo en Hengelo reed een goederentrein achterop een andere, stilstaande goederentrein. Beide treinen ontspoorden. De voorste trein stond stil vanwege een defect en de achterste trein had toestemming gekregen om een rood sein te passeren.
- Hengelo 1866 (7 km): Op station Hengelo kwam de trein uit Salzbergen op een verkeerd spoor terecht, omdat er geen wisselwachter aanwezig was. De trein ramde een aantal stilstaande goederenwagons en ontspoorde, waarbij een aantal passagiers gewond raakte.
- Hengelo 1895 (7 km): Bij Hengelo ontspoorde de laatste wagon van een trein. Eén persoon kwam om het leven.
- Almelo 1969 (8 km): Op station Almelo botste een leeg-materieeltrein tegen een reizigerstrein, die langs het perron klaar stond voor vertrek. Er vielen geen gewonden.
- Almelo 1907 (8 km): Bij binnenkomst op station Almelo ontspoorde een sneltrein. De locomotief en tender vielen om en verpletterden de machinist en de stoker. Oorzaak was waarschijnlijk een te hoge snelheid.
- Almelo 1995 (9 km): Op station Almelo botste de sneltrein uit Vroomshoop op een stilstaande goederentrein. Beide treinen ontspoorden, er vielen acht gewonden.
- Vriezenveen 1968 (13 km): Bij station Vriezenveen werd een vrachtwagen gegrepen door een reizigerstrein. De chauffeur en de machinist raakten slechts licht gewond, maar het spoor werd volledig vernield.
- Enschede 1990 (14 km): In Enschede raakten vijf mensen gewond toen een trein op een andere, stilstaande trein botste. De treinen moest combineren, maar door de klap bij een snelheid van ca. 30 km/h, ontspoorde een van de stellen. De schade bedroeg minstens fl. 500.000.
- Vroomshoop 1957 (20 km): In Vroomshoop werd een vrachtwagen aangereden door een reizigerstrein. De vrachtwagen werd meegesleurd door de trein en kwam aan de andere kant van het Zwolsekanaal tot stilstand. De chauffeur raakte lichtgewond.