Borne 1920
zondag 31 oktober 1920
Borne (Overijssel)
botsing trein-trein, aanrijding object, ontsporing
door verkeerde wisselstand
1 doden, 4 gewonden
Op station Borne botste een goederentrein op een aantal stilstaande wagons. Eén persoon kwam om het leven. Een verkeerde wisselstand bleek de oorzaak van het ongeluk.
e goederentrein uit Hengelo, die elke nacht om kwart voor één in Borne aankwam, reed een verkeerd spoor op en botste tegen een aantal stilstaande goederenwagons. De wagons schoten door het stootjuk en ontspoorden. Er vielen enkele gewonden, maar de remmer van de trein werd doodgedrukt in zijn hokje.
Het ongeluk ontstond doordat een rangeerder een sleutel in een wissel had laten zitten, waardoor de wisselwachter niet bemerkte dat hij het wissel niet kon bedienen. In de veronderstelling dat het wissel goed lag, zette hij het inrijsein op veilig.
Later werden de rangeerder en de waarnemend stationschef veroordeeld voor hun aandeel in het ongeluk. Ze kregen respectievelijk twee weken en een maand gevangenisstraf.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Amsterdam 1839: Op station d'Eenhonderd Roe werd de trein uit Haarlem door een verkeerde wisselstand een zijspoor op geleid, waar hij in de rijtuigenloods in botsing kwam met een aantal wagons. Daarnaast verloor de locomotief zijn schoorsteen. Er vielen geen gewonden.
- Geldermalsen 1939: Op station Geldermalsen reed een reizigerstrein door een verkeerde wisselstand een spoor op waar een andere reizigerstrein stilstond. Bij de botsing raakte een conducteur licht gewond.
- Watergraafsmeer 1939: Op de Watergraafsmeer botste, vermoedelijk door een verkeerde wisselstand, een rangerende goederentrein op stilstaande goederenwagons. Er vielen geen gewonden.
- Geldrop 1961: Op station Geldrop botste een reizigerstrein op een stilstaande rangeerlocomotief. Eén reiziger kwam om het leven. De reizigerstrein was door een foute wisselstand op het verkeerde spoor terecht gekomen.
- Nijmegen 1935: In Nijmegen botsten twee reizigerstreinen tegen elkaar door een verkeerde wisselstand. Er vielen geen gewonden.
- Rotterdam 1881: Bij station Rotterdam Delftsche Poort reed een reizigerstrein in op een stilstaande goederentrein. Twee reizigers kwamen om het leven. De reizigerstrein was door een verkeerde wisselstand het goederenterrein op gereden.
- Woerden 1855: Op station Woerden botste een reizigerstrein tegen een stilstaande werktrein. De loc kantelde, één passagier raakte licht gewond.
- Botlek 1986: Bij vertrek van het Rotterdamse rangeerterrein Botlek botste een goederentrein op een andere, binnenkomende goederentrein. Eén machinist kwam hierbij bekneld te zitten in zijn locomotief en overleed ter plaatse. De machinist van de andere trein raakte gewond. Er is geen uitgebreid onderzoek gedaan naar het ongeval, maar de plaatselijke politie verklaarde dat een verkeerde wisselstand het ongeluk waarschijnlijk had veroorzaakt.
- Buinen 1921: In Buinen botste een zandtrein tegen een rangerende goederentrein, omdat een wissel in de verkeerde stand lag. Twee remmers raakten gewond.
- Dalfsen 1949: Op station Dalfsen reed een reizigerstrein, door een verkeerde wisselstand, op een stilstaande goederentrein. Drie reizigers raakten gewond.
Andere ongevallen in de buurt
- Borne 2013 (1 km): In Borne ontspoorde een goederentrein door een defect aan een wiel. Door de ontspoorde trein raakte het spoor over een lengte van vier kilometer beschadigd.
- Zenderen 1972 (3 km): Tussen Almelo en Hengelo reed een goederentrein achterop een andere, stilstaande goederentrein. Beide treinen ontspoorden. De voorste trein stond stil vanwege een defect en de achterste trein had toestemming gekregen om een rood sein te passeren.
- Hengelo 1866 (5 km): Op station Hengelo kwam de trein uit Salzbergen op een verkeerd spoor terecht, omdat er geen wisselwachter aanwezig was. De trein ramde een aantal stilstaande goederenwagons en ontspoorde, waarbij een aantal passagiers gewond raakte.
- Hengelo 1895 (5 km): Bij Hengelo ontspoorde de laatste wagon van een trein. Eén persoon kwam om het leven.
- Almelo 1969 (10 km): Op station Almelo botste een leeg-materieeltrein tegen een reizigerstrein, die langs het perron klaar stond voor vertrek. Er vielen geen gewonden.
- Almelo 1907 (10 km): Bij binnenkomst op station Almelo ontspoorde een sneltrein. De locomotief en tender vielen om en verpletterden de machinist en de stoker. Oorzaak was waarschijnlijk een te hoge snelheid.
- Almelo 1995 (10 km): Op station Almelo botste de sneltrein uit Vroomshoop op een stilstaande goederentrein. Beide treinen ontspoorden, er vielen acht gewonden.
- Enschede 1990 (12 km): In Enschede raakten vijf mensen gewond toen een trein op een andere, stilstaande trein botste. De treinen moest combineren, maar door de klap bij een snelheid van ca. 30 km/h, ontspoorde een van de stellen. De schade bedroeg minstens fl. 500.000.
- Vriezenveen 1968 (15 km): Bij station Vriezenveen werd een vrachtwagen gegrepen door een reizigerstrein. De chauffeur en de machinist raakten slechts licht gewond, maar het spoor werd volledig vernield.
- Vroomshoop 1957 (21 km): In Vroomshoop werd een vrachtwagen aangereden door een reizigerstrein. De vrachtwagen werd meegesleurd door de trein en kwam aan de andere kant van het Zwolsekanaal tot stilstand. De chauffeur raakte lichtgewond.