Breukelen 1920
maandag 15 november 1920
Breukelen (Utrecht)
botsing trein-trein, ontsporing
door gebrek aan lokale kennis, STS-passage
1 doden, 7 gewonden
Bij station Breukelen botsten twee reizigerstreinen met elkaar. Eén reiziger kwam om het leven. Een van de machinisten had door gebrek aan wegbekendheid een onveilig sein gemist.
n de vroege ochtend reed de trein van Amsterdam naar Utrecht bij Breukelen over de splitsing naar Gouda, toen uit die richting de trein uit Rotterdam ook de splitsing op reed. De trein uit Rotterdam raakte de andere trein in het midden en reet een aantal wagons uiteen. Eén reiziger was op slag dood, enkele anderen raakten gewond.
De machinist uit Rotterdam bleek een machinist van de Hollandse Spoorweg Maatschappij (HSM) te zijn, die was opgedragen met een loc van de Staatsspoorwegen (SS) op een SS-baanvak te rijden. Hij had dit wel aangegeven bij zijn leidinggevende, maar daar was niet op gereageerd. Doordat het hem hier ontbrak aan wegbekendheid, miste hij het sein bij Breukelen, dat hem had opgedragen te stoppen. Hij werd hierom door de rechtbank vrijgesproken.
Bronnen
- "Ernstig spoorwegongeluk" (Het Volk, dinsdag 16 november 1920)
- "Nogmaals 't spoorwegongeluk te Breukelen" (De Tribune, vrijdag 11 maart 1921)
- "Het spoorwegongeluk bij Breukelen" (Haagsche Courant, donderdag 23 juni 1921)
Vergelijkbare ongevallen
- Warmond 1980: Nabij Warmond botste een werktrein op een stilstaande zandtrein. Brokstukken van beide treinen kwamen terecht op de nevensporen, waar een Intercity en een stoptrein op in reden. De Intercity ontspoorde en kwam in een sloot terecht.
- Capelle aan den IJssel 1899: Bij station Capelle aan den IJssel reed een posttrein in dichte mist in op een stilstaande reizigerstrein. Met 8 doden was dit het zwaarste Nederlandse spoorwegongeluk van de negentiende eeuw.
- Zevenaar 2011: Bij Zevenaar botste een internationale trein op een goederentrein. Er vielen geen gewonden, maar de schade was aanzienlijk. De botsing was veroorzaakt door koperdiefstal.
- Barendrecht 2009: Op 24 september 2009 botsten nabij Barendrecht twee goederentreinen frontaal op elkaar. Een passerende Intercity reed in op de brokstukken. De machinist van één van de goederentreinen kwam om het leven. Hij bleek ook de veroorzaker te zijn van het ongeluk: hij was een STS gepasseerd waardoor zijn trein in de rijweg van de andere goederentrein terechtkwam.
- Blauwkapel 1942: Bij knooppunt Blauwkapel reed twee goederentreinen elkaar in de flank. Een remmer kwam om het leven. Een van de machinisten bleek door de koude te zijn bevangen en was daardoor door een onveilig sein gereden.
- Harmelen 1962: Bij Harmelen reden in dichte mist twee treinen bijna frontaal op elkaar. Er vielen 94 doden en 52 gewonden en was de dodelijkste treinramp in Nederland. De ramp werd veroorzaakt doordat een van de machinisten door een rood sein reed.
- Duivendrecht 1971: Op Eerste Pinksterdag 1971 reed een Intercity tussen de stations Duivendrecht en Amsterdam Amstel vol in op de achterkant van een internationale trein. In de achterste wagon vielen vijf doden en tientallen gewonden.
- Eindewege/Goes 1976: In de ochtend van 27 oktober 1976 reed de stoptrein van Goes naar Middelburg met volle snelheid achterop een stilstaande goederentrein. Zeven personen kwamen om het leven, nog eens acht raakten gewond.
- Woensdrecht 1922: Op station Woensdrecht werd een rangerende goederentrein aangereden door een mailtrein, waarvan de machinist een voorsein had gemist. Er viel een zwaargewonde.
- Twello 1900: Op station Twello reed een sneltrein vol in op een stilstaande trein uit de andere richting. Er vielen twee doden.
Andere ongevallen in de buurt
- Maarssen 1868 (2 km): Tussen Breukelen en Maarssen reed een goederentrein in volle vaart achterop een sneltrein, die stilstond wegens een defect. Eén passagier kwam om het leven.
- Harmelen 1962 (8 km): Bij Harmelen reden in dichte mist twee treinen bijna frontaal op elkaar. Er vielen 94 doden en 52 gewonden en was de dodelijkste treinramp in Nederland. De ramp werd veroorzaakt doordat een van de machinisten door een rood sein reed.
- Harmelen 1960 (8 km): Bij Harmelen Aansluiting passeerde een goederentrein een rood sein en botste frontaal op een tegemoetkomende goederentrein. Beide treinen ontspoorden door de klap en de machinisten raakten allebei gewond.
- Vleuten 1865 (8 km): Tussen Utrecht en Harmelen botsten een goederentrein en een goederen-personentrein. Er vielen geen gewonden.
- Vleuten 1942 (9 km): Bij Vleuten reed een internationale trein uit Den Haag achterop een stilstaande stoptrein. Er vielen twee doden en een tiental gewonden. De internationale trein was vermoedelijk door een onveilig sein gereden.
- Woerden 1936 (oktober) (10 km): Bij Woerden ontspoorde een reizigerstrein, waarna een goederentrein op de rijtuigen inreed. Er vielen twee doden. De ontsporing was veroorzaakt door een te hoge snelheid.
- Woerden 1960 (11 km): Bij Woerden reed een militaire trein met twee maal de toegestane snelheid door een wissel en ontspoorde. Twee inzittenden kwamen om het leven.
- Woerden 1855 (11 km): Op station Woerden botste een reizigerstrein tegen een stilstaande werktrein. De loc kantelde, één passagier raakte licht gewond.
- Woerden 1866 (12 km): Bin station Woerden botsten twee treinen tegen elkaar. Een van de treinen ontspoorde vervolgens, maar er vielen geen gewonden.
- Groenekan 1950 (12 km): Bij Blauwkapel ontstond brand in een reizigerstrein met 300 schoolkinderen. Twee wagens brandden volledig uit, waarbij ook de bovenleiding smolt. Er vielen geen gewonden.