Eindewege/Goes 1976
woensdag 27 oktober 1976
Eindewege/Goes (Zeeland)
botsing trein-trein, ontsporing
door STS-passage, weersomstandigheden
7 doden, 7 gewonden
In de ochtend van 27 oktober 1976 reed de stoptrein van Goes naar Middelburg met volle snelheid achterop een stilstaande goederentrein. Zeven personen kwamen om het leven, nog eens acht raakten gewond.
n 1976 lag nabij het buurtschap Eindewege nog een goederenspoor naar industrieterrein Sloe. Tegen zeven uur was een goederentrein uit Goes vertrokken richting Sloe. Tien minuten later vertrok de stoptrein uit Goes, maar toen deze bij de aansluiting bij Eindewege aankwam, was de goederentrein nog bezig om het hoofdspoor naar Middelburg te verlaten. Vanwege de dichte mist zag de machinist van de stoptrein de goederentrein op het laatste moment opdoemen. Een noodremming kon de botsing niet meer voorkomen.
Zes van de zestien wagens van de goederentrein ontspoorden, terwijl de stoptrein over de ketelwagens schoof. De cabine van de trein brak af en kwam zwaar beschadigd naast het spoor terecht. De machinist was op slag dood, evenals zeven passagiers uit het voorste deel van de trein.
Uit een getuigenverklaring van een automobilist zou de stoptrein een rood sein hebben gepasseerd. Vermoedelijk heeft de machinist het voorgaande gele sein ook niet gezien. Er hing op het moment van het ongeluk een dichte mist. Het baanvak was nog niet uitgevoerd met ATB.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Blauwkapel 1942: Bij knooppunt Blauwkapel reed twee goederentreinen elkaar in de flank. Een remmer kwam om het leven. Een van de machinisten bleek door de koude te zijn bevangen en was daardoor door een onveilig sein gereden.
- Harmelen 1962: Bij Harmelen reden in dichte mist twee treinen bijna frontaal op elkaar. Er vielen 94 doden en 52 gewonden en was de dodelijkste treinramp in Nederland. De ramp werd veroorzaakt doordat een van de machinisten door een rood sein reed.
- Duivendrecht 1971: Op Eerste Pinksterdag 1971 reed een Intercity tussen de stations Duivendrecht en Amsterdam Amstel vol in op de achterkant van een internationale trein. In de achterste wagon vielen vijf doden en tientallen gewonden.
- Woensdrecht 1922: Op station Woensdrecht werd een rangerende goederentrein aangereden door een mailtrein, waarvan de machinist een voorsein had gemist. Er viel een zwaargewonde.
- Maarsbergen 1865: Doordat de machinist van een goederentrein in de mist een sein had gemist, botste hij op station Maarsbergen tegen een stilstaande goederentrein. Een aantal wagens ontspoorden, maar er vielen geen gewonden. De conducteur van de stilstaande trein had op de achterste wagen dienst moeten doen, maar had zich verslapen en ontsnapte daarmee aan de dood.
- Vlaardingen 1953: Tussen Maassluis en Vlaardingen botste een reizigerstrein achterop een andere, stilstaande reizigerstrein. Er vielen slechts enkele gewonden. De achterste trein had door de dichte mist een onveilig sein gemist.
- Buitenpost 1912: Bij station Buitenpost reed een reizigerstrein met volle vaart in op de achterkant van een rangerende goederentrein. Er vielen geen gewonden.
- Blauwkapel 1972: Op knooppunt Blauwkapel reden twee goederentreinen elkaar in de flank. Een van de machinisten was door een rood sein gereden. Voor de botsing was hij nog van de trein gesprongen, waarbij hij gewond raakte.
- Hardenberg 1984: Ten zuiden van Hardenberg reed een losse locomotief door een rood sein en reed een goederentrein uit de richting Zwolle in de flank. Drie tankwagens en de loc van de goederentrein ontspoorden, maar er vielen geen gewonden.
- Harmelen 1960: Bij Harmelen Aansluiting passeerde een goederentrein een rood sein en botste frontaal op een tegemoetkomende goederentrein. Beide treinen ontspoorden door de klap en de machinisten raakten allebei gewond.
Andere ongevallen in de buurt
- 's-Heer Arendskerke 1958 (1 km): Bij 's-Heer Arendskerke, tussen Goes en Vlissingen, werd een auto aangereden door een trein, nadat het voertuig op een overweg van de weg was geraakt. Er vielen geen gewonden, maar doordat de trein ontspoorde, raakte de spoorbaan over honderden meters beschadigd.
- Goes 1956 (6 km): Bij station Goes ramde een werktrein een stootjuk en twee goederenwagons. Vervolgens veroorzaakte de trein de ontsporing van een dieselloc met rijtuig. Er vielen geen gewonden.
- Vlissingen-Oost 2017 (7 km): In het Sloegebied bij Nieuwdorp ontspoorden twee ketelwagens gevuld met LPG van een goederentrein. Een van de wagens kantelde, maar er ontstond geen lekkage. De ontsporing was veroorzaakt door kapotte dwarsliggers.
- Vlissingen-Oost 1990 (7 km): In het Sloegebied bij Nieuwdorp botste een rangeerlocomotief op de achterste wagen van een stilstaande trein. De geraakte ketelwagen bevatte LPG, maar raakte niet lek. Er vielen geen gewonden.
- Kruiningen-Yerseke 1949 (16 km): Bij station Kruiningen-Yerseke werd een autobus aangereden door een reizigerstrein, omdat de overwegbomen niet waren gesloten. In de bus kwam een passagier om het leven. De trein ontspoorde en kantelde, waarbij de machinist gewond raakte.
- Vlissingen 1899 (16 km): Op station Vlissingen schoot een trein door het stootjuk heen en boorde zich in het stationsgebouw. Er vielen drie doden.
- Oostdijk 1971 (20 km): Tussen Oostdijk en Krabbendijke ontspoorde een Intercity, die met hoge snelheid tegen een vloeddeur was aangereden. De deur was losgeslagen in een storm. Er vielen 23 gewonden onder de treinpassagiers.
- Rilland 1988 (25 km): Op 1 juni 1988 botste een reizigerstrein achterop een stilstaande goederentrein nabij station Rilland-Bath. 3 mensen kwamen om het leven, waaronder de machinist van de reizigerstrein. Na onderzoek bleek de reizigerstrein een stoptonend sein te hebben gepasseerd.
- Rilland-Bath 1968 (26 km): Op een bewaakte overweg bij Rilland-Bath werd een vrachtwagen gegrepen door een reizigerstrein. De vrachtwagenchauffeur kwam om het leven, de machinist en vier treinpassagiers raakten gewond toen de trein ontspoorde en de vrachtwagen een groot gat in de zijkant van de trein sloeg.
- Axel 1912 (27 km): Even buiten station Axel ontspoorde een trein met spoorwegpersoneel. De stoker kwam om het leven, de machinist raakte gewond.