Vlissingen 1899
donderdag 1 juni 1899
Vlissingen (Zeeland)
aanrijding object, ontsporing
door materieeldefect
3 doden, 1 gewonden
Op station Vlissingen schoot een trein door het stootjuk heen en boorde zich in het stationsgebouw. Er vielen drie doden.
ij het naderen van Vlissingen, een kopstation, bemerkte de machinist van de sneltrein uit Amsterdam dat de remmen weigerden. Hij gaf een aantal fluitsignalen om de personen op het perron te waarschuwen en sprong daarna met zijn stoker van de trein af.
De trein ramde in volle vaart het stootjuk. De locomotief ploegde over het perron en boorde zich in de wachtkamer tweede klasse. Twee conducteurs waren op slag dood, maar onder de reizigers bleef het aantal gewonden beperkt, omdat de wagons van de locomotief waren afgebroken en op het spoor waren gebleven. Naderhand vond men bij de opruimwerkzaamheden toch nog het lichaam van een omgekomen reizigster.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Hoek van Holland 1914: Op station Hoek van Holland weigerden de remmen van een binnenkomende reizigerstrein, die daarop door het stootjuk reed en het stationsgebouw inreed. In het gebouw raakten drie mensen gewond, op de trein liep de hoofdconducteur lichte verwondingen op.
- Zandvoort 1928: Op station Zandvoort reed een trein door het stootjuk in en ramde het stationsgebouw. Er kwamen twee mensen om het leven.
- Simpelveld 1910: Bij station Simpelveld botste een goederentrein op een stootjuk. De machinist kwam om het leven.
- Meppel 1949 (april): Een op drift geraakte goederentrein reed bij station Meppel door een stootjuk en belandde in het water. Er vielen geen gewonden.
- Amersfoort 1942: Op station Amersfoort schoot de trein uit Amsterdam door het stootjuk, doordat de remmen niet goed werkten. De locomotief vernielde een muurtje en kwam bij de trap tot stilstand. Eén reiziger werd geraakt door de instortende stationskap en raakte gewond.
- Acht 1961: Bij Acht ontspoorde een goederentrein met gevaarlijke stoffen. Er raakte niemand gewond, maar de infrastructuur raakte zwaar beschadigd. De oorzaak van de ontsporing was een defect aan een van de wagens.
- Sloterdijk 1951: Bij station Sloterdijk ontspoorde en kantelde een reizigerstrein, door een defecte wielband. De materiële schade was groot, maar er vielen nauwelijks gewonden.
- Woerden 1936 (april): Bij Woerden ontspoorde een reizigerstrein door een defect aan een wiel. Er vielen drie gewonden.
- Borne 2013: In Borne ontspoorde een goederentrein door een defect aan een wiel. Door de ontspoorde trein raakte het spoor over een lengte van vier kilometer beschadigd.
- Barneveld 1963: Bij Barneveld ontspoorde een goederentrein door een warmgelopen aspot. Er ontstond een enorme ravage en de schade aan het spoor bedroeg minstens fl. 600.000.
Andere ongevallen in de buurt
- Vlissingen-Oost 2017 (9 km): In het Sloegebied bij Nieuwdorp ontspoorden twee ketelwagens gevuld met LPG van een goederentrein. Een van de wagens kantelde, maar er ontstond geen lekkage. De ontsporing was veroorzaakt door kapotte dwarsliggers.
- Vlissingen-Oost 1990 (10 km): In het Sloegebied bij Nieuwdorp botste een rangeerlocomotief op de achterste wagen van een stilstaande trein. De geraakte ketelwagen bevatte LPG, maar raakte niet lek. Er vielen geen gewonden.
- Eindewege/Goes 1976 (16 km): In de ochtend van 27 oktober 1976 reed de stoptrein van Goes naar Middelburg met volle snelheid achterop een stilstaande goederentrein. Zeven personen kwamen om het leven, nog eens acht raakten gewond.
- 's-Heer Arendskerke 1958 (18 km): Bij 's-Heer Arendskerke, tussen Goes en Vlissingen, werd een auto aangereden door een trein, nadat het voertuig op een overweg van de weg was geraakt. Er vielen geen gewonden, maar doordat de trein ontspoorde, raakte de spoorbaan over honderden meters beschadigd.
- Goes 1956 (22 km): Bij station Goes ramde een werktrein een stootjuk en twee goederenwagons. Vervolgens veroorzaakte de trein de ontsporing van een dieselloc met rijtuig. Er vielen geen gewonden.
- Axel 1912 (29 km): Even buiten station Axel ontspoorde een trein met spoorwegpersoneel. De stoker kwam om het leven, de machinist raakte gewond.
- Kruiningen-Yerseke 1949 (30 km): Bij station Kruiningen-Yerseke werd een autobus aangereden door een reizigerstrein, omdat de overwegbomen niet waren gesloten. In de bus kwam een passagier om het leven. De trein ontspoorde en kantelde, waarbij de machinist gewond raakte.
- Kijkuit 1912 (33 km): Op het station van Kijkuit botste een reizigerstrein op een aantal goederenwagons, die door de wind het hoofdspoor op waren geblazen. De machinist kwam om het leven.
- Oostdijk 1971 (35 km): Tussen Oostdijk en Krabbendijke ontspoorde een Intercity, die met hoge snelheid tegen een vloeddeur was aangereden. De deur was losgeslagen in een storm. Er vielen 23 gewonden onder de treinpassagiers.
- Rilland 1988 (39 km): Op 1 juni 1988 botste een reizigerstrein achterop een stilstaande goederentrein nabij station Rilland-Bath. 3 mensen kwamen om het leven, waaronder de machinist van de reizigerstrein. Na onderzoek bleek de reizigerstrein een stoptonend sein te hebben gepasseerd.