Nieuwerkerk aan den IJssel 1899
zaterdag 27 mei 1899
Nieuwerkerk aan den IJssel (Zuid-Holland)
ontsporing
door brugopening, STS-passage
1 gewonden
Bij Nieuwerkerk aan den IJssel reed een trein een geopende brug in. De stoker raakte lichtgewond.
e ijzeren draaibrug in Nieuwerkerk aan den IJssel werd 's avonds altijd geopend nadat de laatste trein was gepasseerd, en 's ochtends weer gesloten voor de eerste trein zou langskomen. Ditmaal lag de brugwachter echter nog te slapen, waardoor de brug nog niet dicht was.
De machinist van de eerste trein uit Rotterdam passeerde enkele onveilige seinen en reed het bruggat in. De locomotief haalde in eerste instantie nog de overkant, maar werd door de tender alsnog het water in getrokken. Hier achter botsten de reizigers- en goederenwagens op elkaar, maar niemand van de reizigers raakte gewond.
De spoorbrug werd totaal vernield. Er werd al snel een noodbrug neergelegd, die echter stapvoets bereden moest worden. Pas een jaar later was een nieuwe, definitieve brug gebouwd.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Heerenveen 1869: Bij station Heerenveen zakte een reizigerstrein door een beweegbare brug. Er vielen enkele gewonden.
- Warmond 1843: Op 10 maart 1843 vond het eerste fatale spoorwegongeval van Nederland plaats. Op de brug over de Leede ontspoorde een locomotief van de HIJSM, waarbij de machinist om het leven kwam.
- Delft 1853: Bij station Delft ontspoorde een reizigerstrein omdat een draaibrug niet goed gesloten was. Een paar reizigers belandden in het water, maar niemand raakte ernstig gewond. De brugwachter werd ontslagen.
- Meeden-Muntendam 1939: Bij station Meeden-Muntendam reed een rangeerlocomotief een geopende brug in en landde op een passerend schip. Er vielen geen gewonden.
- Zaandam 1939: Op station Zaandam werd een lege reizigerstrein achteruit het bruggat van de openstaande brug over de Papenpadsloot in gereden. De achterste rijtuigen kwamen op een passerende schuit en tegen de brug tot stilstand. Er vielen geen gewonden.
- Nieuwerbrug aan den Rijn 1902: Bij Nieuwerbrug aan den Rijn reed een trein in het gat van een geopende brug. De conducteur kwam om het leven.
- Vlaardingen 1980: In Vlaardingen reed een trein een open spoorbrug op. De trein ontspoorde en kwam boven het water te hangen. De machinist bleek door rood te zijn gereden.
- Amsterdam 2005 (augustus): Ten westen van Amsterdam Centraal ontspoorde een Intercity. Er raakte niemand gewond, maar de schade was aanzienlijk. De ontsporing was het gevolg van het duwen van materieel, een krappe S-bocht en de gereden snelheid.
- Hoofddorp 1992: In de buurt van station Hoofddorp ontspoorde de Intercity Amsterdam-Vlissingen. In de trein vielen vijf doden en tientallen gewonden. De machinist bleek te snel te hebben gereden op een plaats waar in verband met werkzaamheden een scherpe S-bocht was aangelegd. Er bleek echter ook veel mis te zijn gegaan bij de informatievoorziening van machinisten over snelheidsbeperkingen, zoals die bij Hoofddorp golden.
- Ede 1944: In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog ontspoorde bij Ede een trein met Duitse militairen, nadat verzetsleden het spoor hadden gesaboteerd. Er vielen 15 doden onder de inzittenden.
Andere ongevallen in de buurt
- Capelle aan den IJssel 1899 (4 km): Bij station Capelle aan den IJssel reed een posttrein in dichte mist in op een stilstaande reizigerstrein. Met 8 doden was dit het zwaarste Nederlandse spoorwegongeluk van de negentiende eeuw.
- Gouda 1963 (7 km): Bij Gouda ontspoorde een goederentrein. Een tegentrein kwam in botsing met het ontspoorde deel, waardoor één wagen in de Gouwe terechtkwam en de brug zwaar werd beschadigd.
- Gouda 1953 (7 km): Op het traject van Gouda naar Alphen aan de Rijn botste een losse locomotief op een tegemoetkomende reizigerstrein. Hiervan kwam de machinist om het leven. De loc was door een onveilig sein gereden.
- Gouda 1951 (8 km): Op station Gouda botste een sneltrein op een stilstaande trein. De machinist en een passagier kwamen om het leven. De machinist zou niet op tijd hebben kunnen remmen.
- Gouda 1870 (8 km): Op station Gouda kwam een reizigerstrein uit Amsterdam op een verkeerd spoor terecht en botste tegen een stilstaande locomotief. De machinist viel van de bok en raakte lichtgewond, evenals een reizigster.
- Gouda 2008 (9 km): Op station Gouda drukten een Thalys en een ICM elkaar uit de rails. Bij de zijdelingse botsing raakte niemand gewond. De Intercity was door een rood sein gereden.
- Stolwijkersluis 1932 (9 km): Bij Stolwijkersluis vergat een machinist op een kruisende trein te wachten. Hij reed door, waardoor beide treinen frontaal botsten. Er vielen geen gewonden.
- Hillegersberg 1946 (10 km): Op emplacement Hillegersberg reed een goederentrein achteruit door een stootjuk. Enkele wagens schoven door de klap in elkaar, waardoor een spoorwegarbeider werd doodgedrukt.
- Zoetermeer 1968 (10 km): Tussen Gouda en Zoetermeer reed de internationale trein uit Innsbrück tegen een overstekende kraanwagen. De locomotief ontspoorde, één reiziger raakte lichtgewond.
- Rotterdam 1980 (10 km): Bij Rotterdam ontspoorde een reizigerstrein omdat de machinist te snel over een wissel reed. De trein ramde twee pijlers van een viaduct, maar er vielen geen slachtoffers.