Bij station Heerenveen zakte een reizigerstrein door een beweegbare brug. Er vielen enkele gewonden.
e vrouw van de brugwachter bij de Veenscheiding in Heerenveen lag ziek op bed, waardoor de brugwachter vergat de brug op tijd te sluiten. Toen hij de stoomfluit hoorde van de trein die vertrok van het station, rende hij naar buiten om de brug alsnog te sluiten, maar dit lukte niet goed. Vervolgens wilde hij de machinist waarschuwen met een waarschuwingsvlag, maar pakte per abuis de verkeerde en seinde hierdoor ongewild dat alles veilig was.
De trein reed de brug op, ontspoorde, maar viel niet in het water, omdat de locomotief al het landhoofd aan de overkant had bereikt en de trein bleef hangen boven de vaart. Een leerling-machinist raakte ernstig gewond, de machinist en een reiziger raakten licht gewond. De brug werd compleet vernield.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Warmond 1843: Op 10 maart 1843 vond het eerste fatale spoorwegongeval van Nederland plaats. Op de brug over de Leede ontspoorde een locomotief van de HIJSM, waarbij de machinist om het leven kwam.
- Nieuwerkerk aan den IJssel 1899: Bij Nieuwerkerk aan den IJssel reed een trein een geopende brug in. De stoker raakte lichtgewond.
- Delft 1853: Bij station Delft ontspoorde een reizigerstrein omdat een draaibrug niet goed gesloten was. Een paar reizigers belandden in het water, maar niemand raakte ernstig gewond. De brugwachter werd ontslagen.
- Meeden-Muntendam 1939: Bij station Meeden-Muntendam reed een rangeerlocomotief een geopende brug in en landde op een passerend schip. Er vielen geen gewonden.
- Nieuwerbrug aan den Rijn 1902: Bij Nieuwerbrug aan den Rijn reed een trein in het gat van een geopende brug. De conducteur kwam om het leven.
- Zaandam 1939: Op station Zaandam werd een lege reizigerstrein achteruit het bruggat van de openstaande brug over de Papenpadsloot in gereden. De achterste rijtuigen kwamen op een passerende schuit en tegen de brug tot stilstand. Er vielen geen gewonden.
- Ede 1944: In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog ontspoorde bij Ede een trein met Duitse militairen, nadat verzetsleden het spoor hadden gesaboteerd. Er vielen 15 doden onder de inzittenden.
- Heeze 1978: Bij Heeze ontspoorde een lege reizigerstrein, doordat deze te hard door een wissel reed. De kop van de trein kwam in een tuin tot stilstand, slechts meters van een woonhuis. Een passagierende NS-medewerker raakte gewond.
- Almelo 1907: Bij binnenkomst op station Almelo ontspoorde een sneltrein. De locomotief en tender vielen om en verpletterden de machinist en de stoker. Oorzaak was waarschijnlijk een te hoge snelheid.
- Hilversum 1949: Op station Hilversum ontspoorde een reizigerstrein, omdat de trein te snel reed. Er vielen een aantal lichtgewonden, maar de schade aan de infrastructuur was aanzienlijk.
Andere ongevallen in de buurt
- Heerenveen 1927 (1 km): In Heerenveen botste een sneltrein op een aantal goederenwagons. De machinist kwam om het leven.
- Akkrum 1969 (8 km): Tussen Akkrum en Heerenveen brandde een trein voor een deel uit. De trein bleek radioactieve stoffen te bevatten, maar er vielen geen gewonden.
- Nijezijl 1944 (22 km): Bij Nijezijl reed een 'Duitse trein' tegen de geopende spoorbrug over de Wijmerts aan. De machinist en zijn leerling kwam om het leven.
- Steenwijk 1931 (23 km): Op station Steenwijk ramde een door een defect ontspoorde goederenwagon een andere goederentrein. Eén remmer kwam om het leven.
- Leeuwarden 1988 (28 km): Bij Leeuwarden botste een reizigerstrein op een bewaakte overweg tegen een overstekende zandauto. Zowel de machinist als de chauffeur kwamen om het leven.
- Leeuwarden 2019 (28 km): Op een overweg in Leeuwarden reed een sneltrein dwars door een vrachtwagen heen. De machinist, de vrachtwagenchauffeur en vier reizigers raakten gewond.
- Leeuwarden 1994 (28 km): Tussen Tytsjerk en Leeuwarden botste een leeg-materieeltrein op een kudde koeien. Vier treinstellen ontspoorden, de infrastructuur werd zwaar beschadigd. Er vielen geen gewonden.
- Hardegarijp 1912 (29 km): Bij station Hardegarijp botste een reizigerstrein achterop een rangerende goederentrein. Er vielen geen gewonden, maar de schade was groot.
- Veenwouden 1975 (31 km): Op station Veenwouden werd brand gesticht in een reizigerstrein. De trein brandde volledig uit, er vielen echter geen gewonden.
- Hindeloopen 1995 (33 km): Tussen Hindeloopen en Workum botste een trein op twee grote betonblokken, die op de rails waren gelegd. Er vielen geen gewonden, maar de trein raakte zwaar beschadigd en moest worden weggesleept.