Tussen Akkrum en Heerenveen brandde een trein voor een deel uit. De trein bleek radioactieve stoffen te bevatten, maar er vielen geen gewonden.
n de sneltrein Leeuwarden-Zwolle brak na het passeren van station Akkrum brand uit in de achterste bak. Een passagier die de brand ontdekte, trok aan de noodrem en sloeg alarm. De trein kwam tot stilstand ter hoogte van de brug over It Deel, waardoor de brandweer de grootste moeite had om de trein te bereiken. Uiteindelijk brandden twee van de vier bakken volledig uit.
Naderhand bleek dat er in de trein een kleine hoeveelheid radioactieve isotopen werd vervoerd, wat destijds wel vaker gebeurde bij reizigerstreinen. De brandweer kreeg dit echter pas een dag na de brand te horen, waarop tien brandweerlieden en de conducteur ter controle werden opgenomen in het ziekenhuis. Geen van de mannen bleek iets te hebben opgelopen.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Veenwouden 1975: Op station Veenwouden werd brand gesticht in een reizigerstrein. De trein brandde volledig uit, er vielen echter geen gewonden.
- Groenekan 1950: Bij Blauwkapel ontstond brand in een reizigerstrein met 300 schoolkinderen. Twee wagens brandden volledig uit, waarbij ook de bovenleiding smolt. Er vielen geen gewonden.
- Hattem 2006: Op de IJsselbrug tussen Zwolle en Hattem brak brand uit in een reizigerstrein. De trein strandde midden op de brug nadat een passagier aan de noodrem had getrokken. De trein brandde grotendeels uit, maar er vielen geen gewonden.
- Brummen 1949: Bij Brummen vloog een wagen van een goederentrein in brand, doordat een aspot warm liep. Bij gebrek aan water kon de brandweer niets anders doen dan de lading uit de wagen halen, die daarop volledig uitbrandde.
- Amsterdam 2005 (10 juni): Op Amsterdam Centraal ontspoorde een lege kolentrein. Vier dagen eerder waren beveiligingskabels beschadigd bij een andere ontsporing. Doordat deze niet veilig waren gerepareerd, kon de kolentrein een wissel berijden dat in een verkeerde stand lag.
- Heeze 1978: Bij Heeze ontspoorde een lege reizigerstrein, doordat deze te hard door een wissel reed. De kop van de trein kwam in een tuin tot stilstand, slechts meters van een woonhuis. Een passagierende NS-medewerker raakte gewond.
- Almelo 1907: Bij binnenkomst op station Almelo ontspoorde een sneltrein. De locomotief en tender vielen om en verpletterden de machinist en de stoker. Oorzaak was waarschijnlijk een te hoge snelheid.
- Hilversum 1949: Op station Hilversum ontspoorde een reizigerstrein, omdat de trein te snel reed. Er vielen een aantal lichtgewonden, maar de schade aan de infrastructuur was aanzienlijk.
- Zandvoort 1890: Tussen Overveen en Zandvoort ontspoorde een reizigerstrein. De stoker kwam om het leven, enkele passagiers raakten gewond.
- Woerden 1960: Bij Woerden reed een militaire trein met twee maal de toegestane snelheid door een wissel en ontspoorde. Twee inzittenden kwamen om het leven.
Andere ongevallen in de buurt
- Heerenveen 1927 (7 km): In Heerenveen botste een sneltrein op een aantal goederenwagons. De machinist kwam om het leven.
- Heerenveen 1869 (8 km): Bij station Heerenveen zakte een reizigerstrein door een beweegbare brug. Er vielen enkele gewonden.
- Nijezijl 1944 (17 km): Bij Nijezijl reed een 'Duitse trein' tegen de geopende spoorbrug over de Wijmerts aan. De machinist en zijn leerling kwam om het leven.
- Leeuwarden 2019 (20 km): Op een overweg in Leeuwarden reed een sneltrein dwars door een vrachtwagen heen. De machinist, de vrachtwagenchauffeur en vier reizigers raakten gewond.
- Leeuwarden 1988 (21 km): Bij Leeuwarden botste een reizigerstrein op een bewaakte overweg tegen een overstekende zandauto. Zowel de machinist als de chauffeur kwamen om het leven.
- Leeuwarden 1994 (21 km): Tussen Tytsjerk en Leeuwarden botste een leeg-materieeltrein op een kudde koeien. Vier treinstellen ontspoorden, de infrastructuur werd zwaar beschadigd. Er vielen geen gewonden.
- Hardegarijp 1912 (23 km): Bij station Hardegarijp botste een reizigerstrein achterop een rangerende goederentrein. Er vielen geen gewonden, maar de schade was groot.
- Veenwouden 1975 (26 km): Op station Veenwouden werd brand gesticht in een reizigerstrein. De trein brandde volledig uit, er vielen echter geen gewonden.
- Hindeloopen 1995 (29 km): Tussen Hindeloopen en Workum botste een trein op twee grote betonblokken, die op de rails waren gelegd. Er vielen geen gewonden, maar de trein raakte zwaar beschadigd en moest worden weggesleept.
- Zandbulten 1954 (30 km): Op een onbewaakte overweg bij Zandbulten werd een autobus aangereden door een reizigerstrein. Er vielen vier doden en zeventien gewonden.