Nieuwerbrug aan den Rijn 1902
dinsdag 23 december 1902
Nieuwerbrug aan den Rijn (Zuid-Holland)
ontsporing
door brugopening, onterechte toestemming tot rijden
1 doden, 10 gewonden
Bij Nieuwerbrug aan den Rijn reed een trein in het gat van een geopende brug. De conducteur kwam om het leven.
e eerste trein van Leiden naar Bodegraven stuitte bij Nieuwerbrug aan den Rijn op een geopende brug over de Dubbele Wiericke. De locomotief en de tender hadden genoeg snelheid om de overkant te halen, maar de bagagewagen werd verbrijzeld tegen de tender. De conducteur die in deze bagagewagen zat, was op slag dood.
Eén reizigerswagon bleef vervaarlijk boven het water hangen, terwijl de rest van de trein voor het bruggat bleef staan. Onder de reizigers vielen slechts enkele lichtgewonden.
De brugwachter bleek zich te hebben verslapen en was hierdoor niet op tijd om de brug te sluiten voor de eerste trein zou passeren. De treindienstleider in Bodegraven had daarentegen de trein laten vertrekken zonder zich ervan te gewissen dat de brug dicht was.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Heerenveen 1869: Bij station Heerenveen zakte een reizigerstrein door een beweegbare brug. Er vielen enkele gewonden.
- Warmond 1843: Op 10 maart 1843 vond het eerste fatale spoorwegongeval van Nederland plaats. Op de brug over de Leede ontspoorde een locomotief van de HIJSM, waarbij de machinist om het leven kwam.
- Roermond 1942: Op station Roermond werd door de seinwachter een verkeerd sein bediend, waardoor trein 7005 ontspoorde en in de rivier Roer belandde.
- Delft 1853: Bij station Delft ontspoorde een reizigerstrein omdat een draaibrug niet goed gesloten was. Een paar reizigers belandden in het water, maar niemand raakte ernstig gewond. De brugwachter werd ontslagen.
- Meeden-Muntendam 1939: Bij station Meeden-Muntendam reed een rangeerlocomotief een geopende brug in en landde op een passerend schip. Er vielen geen gewonden.
- Nieuwerkerk aan den IJssel 1899: Bij Nieuwerkerk aan den IJssel reed een trein een geopende brug in. De stoker raakte lichtgewond.
- Zaandam 1939: Op station Zaandam werd een lege reizigerstrein achteruit het bruggat van de openstaande brug over de Papenpadsloot in gereden. De achterste rijtuigen kwamen op een passerende schuit en tegen de brug tot stilstand. Er vielen geen gewonden.
- Sint Hubert 1926: Tussen Haps en Mill bezweek de spoorbrug over de Raam het onder het gewicht van een passagierstrein. De locomotief kwam in het water terecht, maar er vielen geen gewonden. De brug had het begeven door het hoge water na de overstroming van de Maas.
- Houten 1917: Bij Houten ontspoorde een reizigerstrein. Er vielen elf gewonden, maar koningin Wilhelmina, die ook aan boord was, bleef ongedeerd.
- Amsterdam 2005 (augustus): Ten westen van Amsterdam Centraal ontspoorde een Intercity. Er raakte niemand gewond, maar de schade was aanzienlijk. De ontsporing was het gevolg van het duwen van materieel, een krappe S-bocht en de gereden snelheid.
Andere ongevallen in de buurt
- Papekop 1949 (4 km): Bij Oudewater reed een posttrein tegen een goederentrein op. De machinist van de posttrein was een stoptonend sein gepasseerd. Er vielen geen gewonden.
- Hogebrug 1988 (5 km): Bij Hogebrug ontspoorde een Intercity na een aanrijding met een auto op een onbewaakte overweg. De bestuurder kwam om het leven.
- Hogebrug 1973 (6 km): Bij Hogebrug reed een trein van Gouda naar Utrecht achterop een stilstaande goederentrein. Enkele bakken van de reizigerstrein kantelden en de machinist kwam om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt doordat het rode sein, dat de reizigerstrein had moeten tegenhouden, gedoofd was.
- Woerden 1936 (april) (6 km): Bij Woerden ontspoorde een reizigerstrein door een defect aan een wiel. Er vielen drie gewonden.
- Woerden 1866 (6 km): Bin station Woerden botsten twee treinen tegen elkaar. Een van de treinen ontspoorde vervolgens, maar er vielen geen gewonden.
- Woerden 1855 (6 km): Op station Woerden botste een reizigerstrein tegen een stilstaande werktrein. De loc kantelde, één passagier raakte licht gewond.
- Woerden 1960 (6 km): Bij Woerden reed een militaire trein met twee maal de toegestane snelheid door een wissel en ontspoorde. Twee inzittenden kwamen om het leven.
- Woerden 1936 (oktober) (7 km): Bij Woerden ontspoorde een reizigerstrein, waarna een goederentrein op de rijtuigen inreed. Er vielen twee doden. De ontsporing was veroorzaakt door een te hoge snelheid.
- Gouda 2008 (9 km): Op station Gouda drukten een Thalys en een ICM elkaar uit de rails. Bij de zijdelingse botsing raakte niemand gewond. De Intercity was door een rood sein gereden.
- Gouda 1870 (9 km): Op station Gouda kwam een reizigerstrein uit Amsterdam op een verkeerd spoor terecht en botste tegen een stilstaande locomotief. De machinist viel van de bok en raakte lichtgewond, evenals een reizigster.