Bij Woerden ontspoorde een reizigerstrein door een defect aan een wiel. Er vielen drie gewonden.
ven buiten station Woerden ontspoorde D-trein 102, onderweg van Utrecht naar Rotterdam, met een snelheid van 90 km/h toen een wielband brak van een van de wagens. De koppeling van de wagen met het vooruitlopende treindeel brak, waardoor de locomotief en de eerste twee wagens in de rails bleven. Van de rest liepen alle wagens uit het spoor en kwamen schots en scheef tot stilstand.
Doordat de trein bestond uit stalen reizigerswagens, bleef het aantal slachtoffers beperkt. Een postconducteur kwam bekneld te zitten en moest uit de wrakstukken worden bevrijd door een passagier, die zich daarbij verwondde aan glasscherven. Een andere passagier kreeg door de schok van de ontsporing een koffer op het hoofd en liep een hersenschudding op.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Acht 1961: Bij Acht ontspoorde een goederentrein met gevaarlijke stoffen. Er raakte niemand gewond, maar de infrastructuur raakte zwaar beschadigd. De oorzaak van de ontsporing was een defect aan een van de wagens.
- Sloterdijk 1951: Bij station Sloterdijk ontspoorde en kantelde een reizigerstrein, door een defecte wielband. De materiële schade was groot, maar er vielen nauwelijks gewonden.
- Borne 2013: In Borne ontspoorde een goederentrein door een defect aan een wiel. Door de ontspoorde trein raakte het spoor over een lengte van vier kilometer beschadigd.
- Barneveld 1963: Bij Barneveld ontspoorde een goederentrein door een warmgelopen aspot. Er ontstond een enorme ravage en de schade aan het spoor bedroeg minstens fl. 600.000.
- Ede-Wageningen 1949: Bij station Ede-Wageningen ontspoorde door een materieeldefect een goederentrein, die daarop deels in brand vloog.
- Utrecht 1966: Bij Utrecht ontspoorde door een defect aan een as een goederentrein, die op weg was naar Beverwijk. Veertien wagens liepen uit de rails en vernielden spoor, bovenleiding en een seinpaal. Daarnaast werd ook een stilstaande wagon op een zijspoor geramd. Er vielen geen gewonden.
- Assel 1971: Nabij Assel, tussen Amersfoort en Apeldoorn, ontspoorde een olietrein door een defect aan een draaistel. De ketelwagens sloegen lek en de uitstromende olie vatte vlam. Door snel optreden van de brandweer kon een bosbrand worden voorkomen.
- Boxtel 1989: Bij station Boxtel ontspoorde een goederentrein met methanol en palmolie als gevolg van een asbreuk. Diverse wagens vlogen in brand. De machinist kon zich op tijd uit de wrakstukken redden.
- Steenwijk 1931: Op station Steenwijk ramde een door een defect ontspoorde goederenwagon een andere goederentrein. Eén remmer kwam om het leven.
- Culemborg 1950: Bij Culemborg ontspoorde een goederentrein, doordat een van de assen was warmgelopen. Een tegemoetkomende goederentrein botste tegen de ontspoorde wagens. Er vielen geen gewonden.
Andere ongevallen in de buurt
- Woerden 1866 (0 km): Bin station Woerden botsten twee treinen tegen elkaar. Een van de treinen ontspoorde vervolgens, maar er vielen geen gewonden.
- Woerden 1855 (0 km): Op station Woerden botste een reizigerstrein tegen een stilstaande werktrein. De loc kantelde, één passagier raakte licht gewond.
- Woerden 1960 (1 km): Bij Woerden reed een militaire trein met twee maal de toegestane snelheid door een wissel en ontspoorde. Twee inzittenden kwamen om het leven.
- Woerden 1936 (oktober) (2 km): Bij Woerden ontspoorde een reizigerstrein, waarna een goederentrein op de rijtuigen inreed. Er vielen twee doden. De ontsporing was veroorzaakt door een te hoge snelheid.
- Harmelen 1960 (5 km): Bij Harmelen Aansluiting passeerde een goederentrein een rood sein en botste frontaal op een tegemoetkomende goederentrein. Beide treinen ontspoorden door de klap en de machinisten raakten allebei gewond.
- Harmelen 1962 (5 km): Bij Harmelen reden in dichte mist twee treinen bijna frontaal op elkaar. Er vielen 94 doden en 52 gewonden en was de dodelijkste treinramp in Nederland. De ramp werd veroorzaakt doordat een van de machinisten door een rood sein reed.
- Papekop 1949 (5 km): Bij Oudewater reed een posttrein tegen een goederentrein op. De machinist van de posttrein was een stoptonend sein gepasseerd. Er vielen geen gewonden.
- Nieuwerbrug aan den Rijn 1902 (6 km): Bij Nieuwerbrug aan den Rijn reed een trein in het gat van een geopende brug. De conducteur kwam om het leven.
- Hogebrug 1988 (8 km): Bij Hogebrug ontspoorde een Intercity na een aanrijding met een auto op een onbewaakte overweg. De bestuurder kwam om het leven.
- Hogebrug 1973 (9 km): Bij Hogebrug reed een trein van Gouda naar Utrecht achterop een stilstaande goederentrein. Enkele bakken van de reizigerstrein kantelden en de machinist kwam om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt doordat het rode sein, dat de reizigerstrein had moeten tegenhouden, gedoofd was.