In het havengebied van Rotterdam werd een autobus aangereden door een trein. Er vielen drie gewonden.
en bus met havenarbeiders stak in de vroege morgen een onbewaakte overweg in een goederenspoorlijn over, toen er net een goederentrein aankwam. De machinist zette direct een noodremming in, maar omdat alleen de locomotief beremd was en niet de wagens, kon hij een aanrijding niet meer voorkomen. De trein sleurde de bus mee, die vervolgens werd gekraakt tegen een stootjuk. Ondanks de grote schade aan de bus, raakten er slechts drie inzittenden gewond.
Bronnen
- "Autobus met arbeider door trein gegrepen; drie gewonden" (De Tijd, zaterdag 4 januari 1936)
Vergelijkbare ongevallen
- Nieuwleusen 1959: Tussen Nieuwleusen en Zwolle werd een dieplader met dragline aangereden door een sneltrein uit Groningen. Er vielen geen gewonden.
- Sterksel 1963: Tussen Sterksel en Leende werd een vrachtwagen met gasflessen geramd door een sneltrein. Beide inzittenden kwamen om het leven.
- Berkum 1936: Bij Berkum werd een vrachtwagen aangereden door een passagierstrein. De chauffeur kwam om het leven, de trein vloog in brand.
- Coevorden 2007: Bij Coevorden botste de trein van Zwolle naar Emmen frontaal op een tractor met aanhanger. De trein ontspoorde en de voorste bak kantelde. Er vielen echter geen gewonden.
- Dalen 1990: Bij Dalen ontspoorde een trein nadat deze een vrachtwagen had aangereden. De machinist en de chauffeur raakten gewond.
- Alphen aan den Rijn 1989: Tussen Bodegraven en Alphen aan de Rijn ontspoorde een trein na een aanrijding met een vrachtwagen en belandde in een sloot. De vrachtwagenchauffeur kwam om het leven, in de trein vielen acht gewonden.
- Dordrecht 1993: Ten zuiden van Dordrecht reed een reizigerstrein tegen een landbouwvoertuig aan, dat moeite had om over de smalle overweg te manoeuvreren. Er vielen tientallen gewonden.
- Hogebrug 1988: Bij Hogebrug ontspoorde een Intercity na een aanrijding met een auto op een onbewaakte overweg. De bestuurder kwam om het leven.
- Hooghalen 2001: Bij Hooghalen reed een reizigerstrein op een onbewaakte overweg een tractor met giertank aan. Twee passagiers raakten lichtgewond toen de trein daarbij ontspoorde. Ook de bestuurder van de tractor raakte gewond.
- Rilland-Bath 1968: Op een bewaakte overweg bij Rilland-Bath werd een vrachtwagen gegrepen door een reizigerstrein. De vrachtwagenchauffeur kwam om het leven, de machinist en vier treinpassagiers raakten gewond toen de trein ontspoorde en de vrachtwagen een groot gat in de zijkant van de trein sloeg.
Andere ongevallen in de buurt
- Rotterdam 1952 (1 km): Bij Pernis reden twee reizigerstreinen achter op elkaar. Er vielen twee doden en tientallen gewonden. De achterste trein had te hard gereden.
- Rotterdam 1897 (4 km): Bij de spoorweghaven Westzijde in Rotterdam Feijenoord ontspoorde een goederentrein. Twee goederenwagons kantelden, waardoor een remmer om het leven kwam.
- Rotterdam 1971 (5 km): Op goederenemplacement Feijenoord kantelde een tankwagon met benzine, die vervolgens in brand vloog. De brandweer had de grootste moeite om de plaats te bereiken en moest gebruik maken van een trein met platte wagens om de brandweerauto's naar de brand te vervoeren.
- Schiedam 1952 (5 km): In Schiedam botste een lege reizigerstrein op een stilstaande locomotief. De machinist raakte gewond. De botsing was veroorzaakt door een verkeerd seinbeeld.
- Rotterdam 1982 (5 km): Op derde Kerstdag 1982 botsten nabij de Schiebrug in Rotterdam een internationale trein en een stoptrein frontaal op elkaar. Er vielen drie doden. Vermoed wordt dat de machinist van de stoptrein een rood sein was gepasseerd.
- Rotterdam 1908 (5 km): Een rangerende locomotief reed door een verkeerde wisselstand een kopspoor op en reed door het stootjuk. Drie medewerkers op de trein raakten gewond.
- IJsselmonde 1963 (5 km): Ten zuiden van Rotterdam reed een reizigerstrein een goederentrein in de flank. Er vielen geen gewonden, maar de schade was aanzienlijk. De machinist van de reizigerstrein was door rood gereden.
- Schiedam 1856 (5 km): In de late avond botste de laatste trein van Schiedam naar Den Haag op een voorganger, die was gestopt op de vrije baan. Drie mensen kwamen om het leven.
- Rotterdam 1944 (5 km): Een locomotief die van Rotterdam Delftsche Poort was vertrokken, werd achterop gereden door een reizigerstrein. In de bestuurderscabine van de reizigerstrein vielen twee gewonden. De machinist van deze trein had het vertreksein voor de locomotief aangezien voor zijn eigen vertreksein.
- Rotterdam 1969 (5 km): Een reizigerstrein uit Venlo botste op station Rotterdam Centraal op een stilstaande reizigerstrein. Negen reizigers en een machinist raakten gewond.