Bij Gouda ontspoorde een goederentrein. Een tegentrein kwam in botsing met het ontspoorde deel, waardoor één wagen in de Gouwe terechtkwam en de brug zwaar werd beschadigd.
en westen van station Gouda ontspoorde een ketelwagen van een goederentrein, die op weg was naar Rotterdam. De wagen werd enkele honderden meters verderop geramd en meegesleurd door een goederentrein uit de tegengestelde richting. De ontspoorde wagen drukte vervolgens twee wagens van zijn eigen trein uit het spoor, waarvan er een op een naastgelegen weg belandde en de andere in de Gouwe.
Door de ontsporing werden tientallen stalen dwarsliggers van de brug vernield en was er de hele dag geen treinverkeer mogelijk over de brug. De definitieve reparatie van de brug duurde nog weken.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Nijkerk 1973: Een goederentrein ontspoorde tussen Nijkerk en Putten en vernielde kilometers aan spoor. Twee tegentreinen die de baan moesten schouwen, botsten achterop elkaar. Er vielen geen slachtoffers.
- Woerden 1936 (oktober): Bij Woerden ontspoorde een reizigerstrein, waarna een goederentrein op de rijtuigen inreed. Er vielen twee doden. De ontsporing was veroorzaakt door een te hoge snelheid.
- Venlo 1967: In Venlo werd op een viaduct een locomotief in de zijkant geramd door een goederentrein. De locomotief rolde van het talud af en sleepte in zijn val een bovenleidingportaal mee. De rangeerder op de loc raakte lichtgewond.
- Amsterdam 2005 (10 juni): Op Amsterdam Centraal ontspoorde een lege kolentrein. Vier dagen eerder waren beveiligingskabels beschadigd bij een andere ontsporing. Doordat deze niet veilig waren gerepareerd, kon de kolentrein een wissel berijden dat in een verkeerde stand lag.
- Leidschendam 1940: Bij Leidschendam botste een reizigerstrein in volle vaart op een ontspoorde goederentrein. De machinist van de reizigerstrein kwam om het leven.
- Halfweg 1966: Bij Halfweg ontspoorde een trein, die met 100 km/h door een wissel reed waar maar 45 km/h was toegestaan. De trein raakte drie bovenleidingportalen en kwam naast het talud terecht. Er vielen dertien gewonden, waarvan twee ernstig. De machinist werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf.
- Ede 1971: Bij Ede ontspoorden vijftien wagens van een lege ertstrein, waarschijnlijk door een te hoge snelheid. Het spoor en vijf bovenleidingportalen werden vernield.
- Rotterdam 1980: Bij Rotterdam ontspoorde een reizigerstrein omdat de machinist te snel over een wissel reed. De trein ramde twee pijlers van een viaduct, maar er vielen geen slachtoffers.
- Warmond 1980: Nabij Warmond botste een werktrein op een stilstaande zandtrein. Brokstukken van beide treinen kwamen terecht op de nevensporen, waar een Intercity en een stoptrein op in reden. De Intercity ontspoorde en kwam in een sloot terecht.
- Breukelen 1920: Bij station Breukelen botsten twee reizigerstreinen met elkaar. Eén reiziger kwam om het leven. Een van de machinisten had door gebrek aan wegbekendheid een onveilig sein gemist.
Andere ongevallen in de buurt
- Gouda 1953 (0 km): Op het traject van Gouda naar Alphen aan de Rijn botste een losse locomotief op een tegemoetkomende reizigerstrein. Hiervan kwam de machinist om het leven. De loc was door een onveilig sein gereden.
- Gouda 1951 (2 km): Op station Gouda botste een sneltrein op een stilstaande trein. De machinist en een passagier kwamen om het leven. De machinist zou niet op tijd hebben kunnen remmen.
- Gouda 1870 (2 km): Op station Gouda kwam een reizigerstrein uit Amsterdam op een verkeerd spoor terecht en botste tegen een stilstaande locomotief. De machinist viel van de bok en raakte lichtgewond, evenals een reizigster.
- Gouda 2008 (2 km): Op station Gouda drukten een Thalys en een ICM elkaar uit de rails. Bij de zijdelingse botsing raakte niemand gewond. De Intercity was door een rood sein gereden.
- Stolwijkersluis 1932 (5 km): Bij Stolwijkersluis vergat een machinist op een kruisende trein te wachten. Hij reed door, waardoor beide treinen frontaal botsten. Er vielen geen gewonden.
- Nieuwerkerk aan den IJssel 1899 (7 km): Bij Nieuwerkerk aan den IJssel reed een trein een geopende brug in. De stoker raakte lichtgewond.
- Hogebrug 1973 (8 km): Bij Hogebrug reed een trein van Gouda naar Utrecht achterop een stilstaande goederentrein. Enkele bakken van de reizigerstrein kantelden en de machinist kwam om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt doordat het rode sein, dat de reizigerstrein had moeten tegenhouden, gedoofd was.
- Hogebrug 1988 (9 km): Bij Hogebrug ontspoorde een Intercity na een aanrijding met een auto op een onbewaakte overweg. De bestuurder kwam om het leven.
- Zoetermeer 1968 (10 km): Tussen Gouda en Zoetermeer reed de internationale trein uit Innsbrück tegen een overstekende kraanwagen. De locomotief ontspoorde, één reiziger raakte lichtgewond.
- Nieuwerbrug aan den Rijn 1902 (11 km): Bij Nieuwerbrug aan den Rijn reed een trein in het gat van een geopende brug. De conducteur kwam om het leven.