De boottrein van Amsterdam naar Hoek van Holland ontspoorde op een spoorbrug in Maassluis. De trein ramde bovenleidingportalen en een blokpost, maar er vielen slechts twee gewonden.
Bronnen
- "Boottrein ontspoort op spoorbrug Maassluis" (De Tijd, donderdag 15 november 1956)
Vergelijkbare ongevallen
- Halfweg 1966: Bij Halfweg ontspoorde een trein, die met 100 km/h door een wissel reed waar maar 45 km/h was toegestaan. De trein raakte drie bovenleidingportalen en kwam naast het talud terecht. Er vielen dertien gewonden, waarvan twee ernstig. De machinist werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf.
- Ede 1971: Bij Ede ontspoorden vijftien wagens van een lege ertstrein, waarschijnlijk door een te hoge snelheid. Het spoor en vijf bovenleidingportalen werden vernield.
- Rotterdam 1980: Bij Rotterdam ontspoorde een reizigerstrein omdat de machinist te snel over een wissel reed. De trein ramde twee pijlers van een viaduct, maar er vielen geen slachtoffers.
- Hallum 1927: Bij Hallum ontspoorde een locomotief op volle snelheid en reed de vaart in. Drie personeelsleden raakten gewond, net als een visser die geraakt werd.
- Zwolle 1912: Op station Zwolle ontspoorde een goederentrein, die vervolgens een voetgangersbrug raakte. De brug stortte in, maar er vielen geen gewonden.
- Utrecht 1959: Bij station Utrecht Centraal ontspoorde een rangeertrein, die vervolgens een seinhuis ramde en deze compleet vernielde. De twee seinwachters raakten gewond.
- Oldebroek 1955: Bij Legerplaats Oldebroek ontspoorde een militaire trein met verlofgangers. In de ravage en de brand kwamen twee militairen om het leven. Het ongeluk was veroorzaakt doordat een wissel met te hoge snelheid werd bereden.
- Amsterdam 2005 (10 juni): Op Amsterdam Centraal ontspoorde een lege kolentrein. Vier dagen eerder waren beveiligingskabels beschadigd bij een andere ontsporing. Doordat deze niet veilig waren gerepareerd, kon de kolentrein een wissel berijden dat in een verkeerde stand lag.
- Nijkerk 1973: Een goederentrein ontspoorde tussen Nijkerk en Putten en vernielde kilometers aan spoor. Twee tegentreinen die de baan moesten schouwen, botsten achterop elkaar. Er vielen geen slachtoffers.
- Woerden 1936 (oktober): Bij Woerden ontspoorde een reizigerstrein, waarna een goederentrein op de rijtuigen inreed. Er vielen twee doden. De ontsporing was veroorzaakt door een te hoge snelheid.
Andere ongevallen in de buurt
- Europoort 1987 (6 km): In de Rotterdamse Europoort reden twee diesellocomotieven frontaal op elkaar. Een van de locomotieven trok een wagen met methylchloride. Beide machinisten en een rangeerder raakten gewond.
- Vlaardingen 1953 (6 km): Tussen Maassluis en Vlaardingen botste een reizigerstrein achterop een andere, stilstaande reizigerstrein. Er vielen slechts enkele gewonden. De achterste trein had door de dichte mist een onveilig sein gemist.
- Botlek 1986 (6 km): Bij vertrek van het Rotterdamse rangeerterrein Botlek botste een goederentrein op een andere, binnenkomende goederentrein. Eén machinist kwam hierbij bekneld te zitten in zijn locomotief en overleed ter plaatse. De machinist van de andere trein raakte gewond. Er is geen uitgebreid onderzoek gedaan naar het ongeval, maar de plaatselijke politie verklaarde dat een verkeerde wisselstand het ongeluk waarschijnlijk had veroorzaakt.
- Vlaardingen 1980 (7 km): In Vlaardingen reed een trein een open spoorbrug op. De trein ontspoorde en kwam boven het water te hangen. De machinist bleek door rood te zijn gereden.
- Hoek van Holland 1978 (10 km): Bij station Hoek van Holland ontspoorde een reizigerstrein op een wissel. De voorste bak kantelde, waarbij drie passagiers gewond raakten. De trein ontspoorde omdat er tussendoor aan het wissel werd gewerkt.
- Kethel 1941 (10 km): Op de brug nabij Kethel botste een reizigerstrein achterop een stilstaande goederentrein. Er raakten twee personen gewond. Het ongeluk was veroorzaakt doordat de treindienstleider per ongeluk een sein voor de reizigerstrein op veilig had gezet.
- Schiedam 1946 (10 km): Tussen Schiedam en Delft botste een passagierstrein op een paard en wagen, waardoor de trein ontspoorde. Er vielen geen gewonden, maar het spoor raakte zwaar beschadigd.
- Schiedam 1976 (10 km): Bij Schiedam botste een stoptrein frontaal op een tegemoetkomende internationale trein. Het dodelijkste treinongeluk sinds Harmelen 1962 kostte aan 24 mensen het leven.
- Hoek van Holland 1914 (10 km): Op station Hoek van Holland weigerden de remmen van een binnenkomende reizigerstrein, die daarop door het stootjuk reed en het stationsgebouw inreed. In het gebouw raakten drie mensen gewond, op de trein liep de hoofdconducteur lichte verwondingen op.
- Hoek van Holland 1955 (11 km): Op station Hoek van Holland botste een reizigerstrein op een rangeerdeel, dat stilstond op een zijspoor. Vier mensen in de stilstaande trein raakten gewond. De reizigerstrein was door rood gereden.