Dalfsen 1956
dinsdag 20 november 1956
Dalfsen (Overijssel)
botsing trein-trein, ontsporing
door rijden zonder toestemming
2 doden, 20 gewonden
Een kilometer buiten Dalfsen werd een personentrein frontaal aangereden door een koppel diesellocomotieven. De personentrein werd grotendeels verbrijzeld door de locs, en beide machinisten kwamen om het leven. De machinist van de locs was zonder toestemming vertrokken van station Dalfsen.
n de avond van 21 november 1956 stond de reizigerstrein van Emmen naar Zwolle voor Dalfsen te wachten voor een onveilig sein, toen deze frontaal werd geramd door een tweetal gekoppelde diesellocs, die juist onderweg waren naar Emmen om een sleep oliewagens op te halen. De zware locs boorden zich in de reizigerstrein, die bestond uit twee stellen Blauwe Engels. Beide machinisten kwamen door de botsing om het leven en tientallen reizigers raakten gewond.
De losse-loc-trein had in Dalfsen moeten wachten op de aankomst van de reizigerstrein, die van het enkelsporige baanvak kwam. Achter Dalfsen was het spoor echter nog niet beveiligd door een blokstelsel: er was voor de locs geen sein aanwezig op Dalfsen en de machinist had dus volgens dienstregeling moeten wachten.
Bronnen
- "Twee machinisten gedood bij spoorwegongeluk" (Friese Koerier, woensdag 21 november 1956)
Vergelijkbare ongevallen
- Winsum 1980: In dichte mist botsten twee treinen frontaal op elkaar ten zuiden van Winsum, op de lijn Sauwerd-Roodeschool. De ravage was enorm en negen personen kwamen om het leven. Het ongeval werd veroorzaakt doordat een van de treinen te vroeg vertrok uit Winsum, waar deze had moeten wachten op de kruising met de andere trein.
- Stolwijkersluis 1932: Bij Stolwijkersluis vergat een machinist op een kruisende trein te wachten. Hij reed door, waardoor beide treinen frontaal botsten. Er vielen geen gewonden.
- Uithuizermeeden 1985: Op station Uithuizermeeden botste een reizigerstrein uit Roodeschool frontaal op een goederentrein richting de Eemshaven. Er vielen zes gewonden. De reizigerstrein was zonder toestemming vertrokken.
- Hoorn 1916: Op station Hoorn reed de sneltrein uit Enkhuizen vol in op een rangerende goederentrein, die te ver was doorgereden. Er vielen vier lichtgewonden.
- Vogelenzang 1882: Bij Vogelenzang reden twee passagierstreinen frontaal op elkaar. Door werkzaamheden was slechts één van de twee sporen beschikbaar. Twee reizigers kwamen om het leven.
- Eindhoven 1878: Tussen Eindhoven en Best reden twee treinen frontaal op elkaar. Er viel één dode en dertien gewonden.
- Coevorden 1938: Op station Coevorden ging een goederenwagon door de harde wind aan de rol en botste op de vrije baan richting Dalen op een tegemoetkomende goederentrein. Er vielen geen gewonden, maar de wagon was "deerlijk gehavend".
- Halfweg 1938: Bij Halfweg reden twee werktreinen op elkaar. De machinist van een trein uit Amsterdam had in de dichte mist de andere, stilstaande trein niet opgemerkt en botste er met een flinke vaart op. Er vielen geen gewonden.
- Elburg-Epe 1866: Op station Hattem werd een wagon door de harde wind van zijn plek geblazen. De wagon rolde naar station Elburg-Epe, waar hij in botsing kwam met een reizigerstrein. Er vielen geen gewonden.
- Oisterwijk 1866: Een in Rijen opgestelde goederenwagon ging door de harde wind aan de rol. De wagen rolde door Tilburg en Oisterwijk en botste tegen een tegemoetkomende trein. De wagen werd vernield en de locomotief van de trein raakte beschadigd.
Andere ongevallen in de buurt
- Dalfsen 1949 (2 km): Op station Dalfsen reed een reizigerstrein, door een verkeerde wisselstand, op een stilstaande goederentrein. Drie reizigers raakten gewond.
- Dalfsen 2016 (2 km): Op 23 februari 2016 botste nabij Dalfsen een trein van Arriva frontaal op een hoogwerker, die een bewaakte overweg overstak. De trein ontspoorde en kantelde, waarbij de machinist om het leven kwam.
- Vilsteren 1962 (5 km): Bij Vilsteren werd een brommerrijder aangereden door een reizigerstrein, waarna de trein ontspoorde en grotendeels uitbrandde. De brommerrijder kwam om het leven, drie treinpassagiers raakten gewond.
- Nieuwleusen 1959 (8 km): Tussen Nieuwleusen en Zwolle werd een dieplader met dragline aangereden door een sneltrein uit Groningen. Er vielen geen gewonden.
- Berkum 1935 (10 km): Bij Berkum werd een autobus met schoolkinderen geramd door een reizigerstrein. Omdat de chauffeur de kinderen op tijd uit de bus had gekregen, viel er slechts één gewonde.
- Berkum 1936 (10 km): Bij Berkum werd een vrachtwagen aangereden door een passagierstrein. De chauffeur kwam om het leven, de trein vloog in brand.
- Zwolle 1961 (11 km): Bij Zwolle ontspoorde een reizigerstrein toen deze een vrachtwagen met een bulldozer ramde. De trein belandde in een sloot, maar er vielen geen gewonden. De remmen van de vrachtwagen hadden geweigerd bij het naderen van de overweg.
- Zwolle 1867 (12 km): Bij Zwolle botste een reizigerstrein uit Deventer op een zandtrein uit Meppel. Zeven goederenwagons werden verbrijzeld, maar er vielen geen gewonden. Oorzaak van het ongeluk was een verkeerde wisselstand.
- Zwolle 1912 (13 km): Op station Zwolle ontspoorde een goederentrein, die vervolgens een voetgangersbrug raakte. De brug stortte in, maar er vielen geen gewonden.
- Zwolle 2009 (14 km): Op station Zwolle botste na een STS-passage een goederentrein op een vertrekkende reizigerstrein. Er vielen twee lichtgewonden.