Op station Zwolle botste na een STS-passage een goederentrein op een vertrekkende reizigerstrein. Er vielen twee lichtgewonden.
Bronnen
- "Forse schade aan spoor door treinbotsing Zwolle" (Trouw, zaterdag 30 mei 2009)
- "Vrijspraak voor machinist na ongeval" (Trouw, dinsdag 19 april 2011)
Vergelijkbare ongevallen
- Amersfoort 2006: Dit ongeval is nog niet beschreven.
- Amsterdam 2004: Aan de oostzijde van Amsterdam Centraal botst een leegmattrein frontaal op een Intercity. 19 reizigers raken gewond. De botsing werd veroorzaakt door een STS-passage van de leegmattrein.
- Arnhem 2006: Op station Arnhem botste een goederentrein op een reizigerstrein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist van de goederentrein was door een rood sein gereden, maar werd daar later van vrijgesproken, omdat de seinplaatsing onduidelijk was.
- Breda 1894: Bij Breda botsten twee goederentreinen op elkaar. Er vielen twee doden.
- Ede 1926
- Delft 1941 (juni): Op station Delft reed een trein uit Rotterdam in op een rangerende goederentrein. Er vielen geen gewonden.
- Delft 1941 (augustus): Op station Delft botste een rangeertrein op een goederentrein uit Den Haag, die door een onveilig sein was gereden. Er vielen geen gewonden.
- Maarn 1939: Bij station Maarn botste een reizigerstrein op een zandtrein, die door een onveilig sein was gereden. De hoofdgeleider van de zandtrein raakte zwaargewond.
- Leidschendam 1938: Bij de remise in Leidschendam botsten twee treinen frontaal op elkaar, nadat een van de twee door een onveilig sein was gereden. Een van de machinisten raakte lichtgewond.
- Nuth 1914: Bij station Nuth botsten twee reizigerstreinen op elkaar. Een remmer kwam om het leven. Een van de treinen zou door een onveilig sein zijn gereden.
Andere ongevallen in de buurt
- Zwolle 2001 (0 km): Bij station Zwolle botste een Intercity zijdelings op een goederentrein. Zeven passagiers raakten gewond en de reizigerstrein ontspoorde.
- Zwolle 1912 (1 km): Op station Zwolle ontspoorde een goederentrein, die vervolgens een voetgangersbrug raakte. De brug stortte in, maar er vielen geen gewonden.
- Zwolle 1867 (1 km): Bij Zwolle botste een reizigerstrein uit Deventer op een zandtrein uit Meppel. Zeven goederenwagons werden verbrijzeld, maar er vielen geen gewonden. Oorzaak van het ongeluk was een verkeerde wisselstand.
- Hattem 2006 (2 km): Op de IJsselbrug tussen Zwolle en Hattem brak brand uit in een reizigerstrein. De trein strandde midden op de brug nadat een passagier aan de noodrem had getrokken. De trein brandde grotendeels uit, maar er vielen geen gewonden.
- Hattem 1983 (3 km): Bij de IJsselbrug van Hattem reed een reizigerstrein een auto aan, ontspoorde en gleed deels van de spoordijk af. De automobilist kwam om het leven.
- Hattem 1982 (3 km): Op een overweg bij Hattem ontspoorde een reizigerstrein na een aanrijding met een auto. De automobiliste kwam om het leven.
- Zwolle 1961 (3 km): Bij Zwolle ontspoorde een reizigerstrein toen deze een vrachtwagen met een bulldozer ramde. De trein belandde in een sloot, maar er vielen geen gewonden. De remmen van de vrachtwagen hadden geweigerd bij het naderen van de overweg.
- Hattemerbroek 1915 (4 km): Bij Hattemerbroek ontspoorde een aantal wagens van een sneltrein. Eén passagier kwam in de ravage om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt door de wisselwachter, die een wissel omlegde waar de trein net over reed.
- Berkum 1936 (4 km): Bij Berkum werd een vrachtwagen aangereden door een passagierstrein. De chauffeur kwam om het leven, de trein vloog in brand.
- Berkum 1935 (4 km): Bij Berkum werd een autobus met schoolkinderen geramd door een reizigerstrein. Omdat de chauffeur de kinderen op tijd uit de bus had gekregen, viel er slechts één gewonde.