Bij Amsterdam Muiderpoort ontspoorde een goederentrein door een warmgelopen aspot. Er vielen geen gewonden, maar de schade liep in de miljoenen euro's.
an een kalktrein, die uit België naar Beverwijk reed, ontspoorde een draaistel van een van de wagens. Nog 500 meter verder reed het ontspoorde draaistel over een wissel, waardoor de achteroplopende wagens ook ontspoorden en zware schade toebrachten aan de infrastructuur. Een reizigerstrein uit de tegenrichting kon op tijd stoppen voor de ravage.
Uit onderzoek bleek dat het defect aan de aspot al 75 kilometer eerder was ontstaan. Het defect was wel opgemerkt door de detectiesystemen Hot Box en Quo Vadis, maar er bestond nog geen directe doormelding naar de treindienstleiding, waardoor de machinist niet tijdig kon worden gewaarschuwd. Ook was de trein niet voorzien van ontsporingsdetectors.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Amsterdam 2005 (6 juni): Op station Amsterdam Centraal ontspoorden vijf wagens van een grindtrein, doordat een wielband van een wagen defect raakte. De wagens ploegden door de ballast en beschadigden kabels van de beveiliginginstallatie. Er vielen geen gewonden.
- Baarn 1999: Bij Baarn ontspoorde een reizigerstrein op een wissel door een defect in een van de wielen. Er vielen geen gewonden.
- Ede 1885: Tussen Ede en Veenendaal ontspoorde de sneltrein uit Arnhem. Een conducteur kwam om het leven.
- Hedel 1966: Op de Maasbrug bij Hedel ontspoorde een sneltrein. Twee wagens gleden van het talud af. Er vielen tientallen lichtgewonden.
- Harderwijk 1896: Op station Harderwijk ontspoorde een trein, waardoor een pakmeester om het leven kwam.
- Harlingen 1868: De ketel van een locomotief op station Harlingen ontplofte. Door de klap kwam de stoker om het leven.
- Assel 1971: Nabij Assel, tussen Amersfoort en Apeldoorn, ontspoorde een olietrein door een defect aan een draaistel. De ketelwagens sloegen lek en de uitstromende olie vatte vlam. Door snel optreden van de brandweer kon een bosbrand worden voorkomen.
- Boxtel 1989: Bij station Boxtel ontspoorde een goederentrein met methanol en palmolie als gevolg van een asbreuk. Diverse wagens vlogen in brand. De machinist kon zich op tijd uit de wrakstukken redden.
- Gasselte 1915: Tussen Gasselte en Gasselternijveen ontspoorde een reizigerstrein, waarmee ook de lijn werd geïnspecteerd. Er vielen geen gewonden.
- Voorburg 2020: Vlak na vertrek uit Den Haag Centraal ontspoorde een reizigerstrein. De ontsporing veroorzaakte grote schade aan het spoor en werd veroorzaakt door een defect aan het remsysteem van de trein.
Andere ongevallen in de buurt
- Amsterdam 1946 (1 km): De sneltrein uit Enschede ontspoorde vlak voor Amsterdam CS. De locomotief stortte van de spoordijk, waarbij de machinist om het leven kwam.
- Amsterdam 1907 (1 km): Bij Amsterdam ontspoorde een wagon van een goederentrein. De wagon viel om en kwam op een remmer terecht, die het niet overleefde.
- Amsterdam 1956 (1 km): De sneltrein Amsterdam-Groningen ontspoorde en boorde zich in een tegemoetkomende stoptrein. Een reiziger van de stoptrein kwam om het leven. Een materiaaldefect was vermoedelijk de oorzaak.
- Watergraafsmeer 1939 (2 km): Op de Watergraafsmeer botste, vermoedelijk door een verkeerde wisselstand, een rangerende goederentrein op stilstaande goederenwagons. Er vielen geen gewonden.
- Amsterdam 1934 (2 km): Op het Weesperpoortstation in Amsterdam botsten een dieseltrein en een stoomtrein op elkaar. De dieseltrein was door een onveilig sein vertrokken. Er vielen twaalf gewonden.
- Amsterdam 2004 (2 km): Aan de oostzijde van Amsterdam Centraal botst een leegmattrein frontaal op een Intercity. 19 reizigers raken gewond. De botsing werd veroorzaakt door een STS-passage van de leegmattrein.
- Amsterdam 1974 (2 km): Tussen Amsterdam CS en Amsterdam Amstel botste een reizigerstrein achterop een andere, stilstaande reizigerstrein. Enkele reizigers raakten gewond. De treindienstleider had ten onrechte een sein veilig gegeven.
- Amsterdam 1975 (2 km): In Amsterdam botste een internationale trein frontaal op een stoptrein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist zou door rood hebben gereden.
- Watergraafsmeer 1938 (2 km): Bij de Watergraafsmeer reed een losse-loctrein door een rood sein en achterop een goederentrein. Er vielen geen gewonden, maar de ravage was enorm en het duurde een dag voor de sporen weer vrij waren.
- Amsterdam 1937 (2 km): Op station Amsterdam Centraal botste een elektrische trein op een stilstaande stoomtrein. Er vielen geen gewonden. De elektrische trein, die leeg was, kon niet meer op tijd remmen vanwege technische problemen.