Tussen Gasselte en Gasselternijveen ontspoorde een reizigerstrein, waarmee ook de lijn werd geïnspecteerd. Er vielen geen gewonden.
e spoorlijn Assen-Stadskanaal werd geëxploiteerd door de Noordoosterlocaalspoorweg (NOLS) met inzet van locomotieven uit de serie 530-545, die eigenlijk te zwaar waren voor het betreffende spoor. Het voordeel van deze locomotieven was, dat ze niet hoefden te worden gedraaid in Stadskanaal en Assen, maar bij iedere rit werd het spoor ontzet. Er stonden continu groepen werklieden paraat om het spoor weer te herstellen na passage van zo'n loc.
Tijdens een inspectierit met een reizigerstrein ontspoorde de locomotief, die van de zestien meter hoge spoordijk rolde en twee wagons meetrok. Er vielen geen gewonden. In een van de andere rijtuigen bevond zich uitgerekend de directeur-generaal van de NOLS, tesamen met een staf van ambtenaren, om het spoor te schouwen. Na het ongeluk werd, tot opluchting van het personeel, besloten de zware locs niet meer in te zetten op de lokaalspoorlijnen.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Amsterdam 2005 (6 juni): Op station Amsterdam Centraal ontspoorden vijf wagens van een grindtrein, doordat een wielband van een wagen defect raakte. De wagens ploegden door de ballast en beschadigden kabels van de beveiliginginstallatie. Er vielen geen gewonden.
- Baarn 1999: Bij Baarn ontspoorde een reizigerstrein op een wissel door een defect in een van de wielen. Er vielen geen gewonden.
- Ede 1885: Tussen Ede en Veenendaal ontspoorde de sneltrein uit Arnhem. Een conducteur kwam om het leven.
- Hedel 1966: Op de Maasbrug bij Hedel ontspoorde een sneltrein. Twee wagens gleden van het talud af. Er vielen tientallen lichtgewonden.
- Amsterdam 2008: Bij Amsterdam Muiderpoort ontspoorde een goederentrein door een warmgelopen aspot. Er vielen geen gewonden, maar de schade liep in de miljoenen euro's.
- Harderwijk 1896: Op station Harderwijk ontspoorde een trein, waardoor een pakmeester om het leven kwam.
- Amsterdam 2005 (augustus): Ten westen van Amsterdam Centraal ontspoorde een Intercity. Er raakte niemand gewond, maar de schade was aanzienlijk. De ontsporing was het gevolg van het duwen van materieel, een krappe S-bocht en de gereden snelheid.
- Harlingen 1868: De ketel van een locomotief op station Harlingen ontplofte. Door de klap kwam de stoker om het leven.
- Assel 1971: Nabij Assel, tussen Amersfoort en Apeldoorn, ontspoorde een olietrein door een defect aan een draaistel. De ketelwagens sloegen lek en de uitstromende olie vatte vlam. Door snel optreden van de brandweer kon een bosbrand worden voorkomen.
- Boxtel 1989: Bij station Boxtel ontspoorde een goederentrein met methanol en palmolie als gevolg van een asbreuk. Diverse wagens vlogen in brand. De machinist kon zich op tijd uit de wrakstukken redden.
Andere ongevallen in de buurt
- Buinen 1921 (6 km): In Buinen botste een zandtrein tegen een rangerende goederentrein, omdat een wissel in de verkeerde stand lag. Twee remmers raakten gewond.
- Exloo 1928 (10 km): Bij de zandafgraving tussen Exloo en Buinen botsten een aantal losgeslagen wagens op een locomotief. De schade was groot, maar persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.
- Exloo 1936 (12 km): Op station Exloo botste de trein uit Coevorden op de trein uit Stadskanaal, die al stilstond. Er vielen drie lichtgewonden onder de reizigers. De oorzaak van de botsing was een verkeerde wisselstand: de treinen hadden elkaar moeten passeren, maar kwamen op hetzelfde spoor terecht.
- Veendam 1987 (14 km): Bij het rangeren van een trein, ging een stilstaande locomotief aan de rol en reed het bruggat van het Oosterdiep in. Er vielen geen gewonden.
- Veendam 1988 (14 km): In Veendam reed een trein bij het rangeren het bruggat van een geopende spoorbrug in. Er vielen geen gewonden.
- Veendam 1950 (15 km): Bij station Veendam botste een goederentrein op een aantal opgestelde goederenwagons. De oorzaak was vermoedelijk een verkeerde wisselstand.
- Assen 2003 (17 km): Ten zuiden van Assen reed een leegmaterieel-trein op een onbewaakte overweg een pantservoertuig aan. Twee inzittenden van het voertuig kwamen om het leven. Een passagierstrein uit de tegenrichting kon op tijd stoppen.
- Meeden-Muntendam 1939 (18 km): Bij station Meeden-Muntendam reed een rangeerlocomotief een geopende brug in en landde op een passerend schip. Er vielen geen gewonden.
- Weerdinge 1911 (20 km): Op station Weerdinge botste een reizigerstrein op een wachtende goederentrein, vermoedelijk door een verkeerde wisselstand. Er vielen enkele lichtgewonden.
- Weerdinge 1928 (20 km): Bij Weerdinge reed een reizigerstrein een auto aan en ontspoorde daarna. Er vielen geen gewonden.