Ten zuiden van Assen reed een leegmaterieel-trein op een onbewaakte overweg een pantservoertuig aan. Twee inzittenden van het voertuig kwamen om het leven. Een passagierstrein uit de tegenrichting kon op tijd stoppen.
et pantservoertuig maakte deel uit van een meerdaagse oefening rond Assen. Het voertuig had op de ochtend van 17 juni opdracht gekregen naar een verzamelpunt te rijden, waarbij de spoorlijn Beilen-Assen moest worden overgestoken. De route die werd gekozen door de chauffeur leidde over de onbewaakte overweg van Graswijk, ten zuiden van Assen.
Het voertuig werd op korte afstand gevolgd door een tweede pantservoertuig. Vlak voor de onbewaakte overweg stopte het voorste voertuig en de boordschutter nam bovenop het dak plaats om de antennes met de hand naar beneden te houden, zodat deze de bovenleiding niet zouden raken. Daarna reed het voertuig de overweg op.
Op het moment dat het pantservoertuig de overweg opreed, naderde op enkele honderden meters uit de richting Beilen een leegmaterieeltrein, die ruim 120 km/h reed. Zodra de machinist het voertuig zag naderen, gaf hij een waarschuwingssignaal af met de typhoon en voerde direct erna een snelremming uit. De trein kon echter niet meer stoppen en raakte het voertuig met meer dan 100 km/h, dat tientallen meters werd meegesleept en een bovenleidingportaal raakte.
De boordschutter was vlak voor de botsing van het voertuig gesprongen en raakte lichtgewond. De twee inzittenden van het voertuig waren echter op slag dood. Een reizigerstrein uit de richting Assen kwam vlak voor de ongevalsplaats tot stilstand door het wegvallen van de bovenleidingsspanning.
Bronnen
- "Twee doden en ravage op spoor" (De Volkskrant, woensdag 18 juni 2003)
Vergelijkbare ongevallen
- Breezand 1948: Bij Breezand werd een autobus aangereden door een reizigerstrein. Er vielen vier doden en twaalf gewonden.
- Brummen 1986: Bij Brummen werd een busje aangereden door een stoptrein. Vier inzittenden kwamen om het leven. De overweg was beveiligd met knipperlichten, maar het busje was met onverminderde snelheid de overweg op gereden.
- Emmen 1934: Ten zuiden van station Emmen werd een autobus met 18 arbeiders gegrepen door een trein uit Stadskanaal. De chauffeur en twee inzittenden van de bus kwamen om het leven, alle andere inzittenden raakten gewond. In de trein vielen geen slachtoffers.
- Hooglanderveen 1975: Op een onbewaakte overweg in Hooglanderveen werd een auto aangereden door een zandtrein. Alle vijf inzittenden van de auto kwamen om het leven.
- Houthem 2009: Dit ongeval is nog niet beschreven
- Leeuwarden 1988: Bij Leeuwarden botste een reizigerstrein op een bewaakte overweg tegen een overstekende zandauto. Zowel de machinist als de chauffeur kwamen om het leven.
- Oudenbosch 1998: Bij Oudenbosch werd op een onbewaakte overweg een vrachtwagen aangereden door een Thalys, onderweg van Amsterdam naar Parijs. De vrachtwagenchauffeur kwam om het leven, drie treinpassagiers raakten zwaargewond.
- Vriezenveen 1968: Bij station Vriezenveen werd een vrachtwagen gegrepen door een reizigerstrein. De chauffeur en de machinist raakten slechts licht gewond, maar het spoor werd volledig vernield.
- Zandbulten 1954: Op een onbewaakte overweg bij Zandbulten werd een autobus aangereden door een reizigerstrein. Er vielen vier doden en zeventien gewonden.
- Berkum 1935: Bij Berkum werd een autobus met schoolkinderen geramd door een reizigerstrein. Omdat de chauffeur de kinderen op tijd uit de bus had gekregen, viel er slechts één gewonde.
Andere ongevallen in de buurt
- Hooghalen 2001 (7 km): Bij Hooghalen reed een reizigerstrein op een onbewaakte overweg een tractor met giertank aan. Twee passagiers raakten lichtgewond toen de trein daarbij ontspoorde. Ook de bestuurder van de tractor raakte gewond.
- Hooghalen 2020 (7 km): Bij Hooghalen botste een reizigerstrein op de aanhanger van een overstekende trekker. De machinist kwam om het leven, twee passagiers raakten gewond.
- Beilen 1913 (8 km): Tussen Beilen en Hooghalen ontspoorde een sneltrein van Groningen naar Zwolle. Vijf mensen kwamen om het leven.
- Gasselte 1915 (17 km): Tussen Gasselte en Gasselternijveen ontspoorde een reizigerstrein, waarmee ook de lijn werd geïnspecteerd. Er vielen geen gewonden.
- Buinen 1921 (19 km): In Buinen botste een zandtrein tegen een rangerende goederentrein, omdat een wissel in de verkeerde stand lag. Twee remmers raakten gewond.
- Wijster 1984 (20 km): Op het terrein van de VAM bij Wijster botsten twee goederentreinen op elkaar. Drie wagons ontspoorden, maar er vielen geen gewonden.
- Exloo 1928 (22 km): Bij de zandafgraving tussen Exloo en Buinen botsten een aantal losgeslagen wagens op een locomotief. De schade was groot, maar persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.
- Onnen 1990 (22 km): Op emplacement Onnen botste een locomotief tegen een goederentrein. Een ketelwagen met methanol werd geschampt, maar bleef heel. Wel werd een wagen met caustic soda lekgestoten. Er vielen geen gewonden.
- Exloo 1936 (23 km): Op station Exloo botste de trein uit Coevorden op de trein uit Stadskanaal, die al stilstond. Er vielen drie lichtgewonden onder de reizigers. De oorzaak van de botsing was een verkeerde wisselstand: de treinen hadden elkaar moeten passeren, maar kwamen op hetzelfde spoor terecht.
- Waterhuizen 1991 (26 km): Bij Waterhuizen Aansluiting ontspoorde een reizigerstrein doordat een wissel te snel werd bereden. Er vielen drie gewonden.