Tussen Beilen en Hooghalen ontspoorde een sneltrein van Groningen naar Zwolle. Vijf mensen kwamen om het leven.
ij de brug over het Oranjekanaal ontspoorde de vierde wagon van de avondsneltrein uit Groningen. De koppeling brak echter niet en de wagon kantelde, waarna de vijfde wagon op het gekantelde rijtuig inreed. Vijf reizigers vonden de dood, maar slechts twee anderen raakten gewond. Onder de doden bevond zich ook een zoon van minister Cort van der Linden.
Na onderzoek werd er geen eenduidige oorzaak vastgesteld. Er was een defecte stellerstang in een wissel gevonden, waardoor het wissel tijdens het passeren van de trein had kunnen omlopen, maar die stang had ook juist door het ongeluk kunnen zijn gebroken. Verder getuigde een spoorwegarbeider dat het spoor ter plaatse een slecht stuk spoorstaaf bevatte.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Hoek van Holland 1978: Bij station Hoek van Holland ontspoorde een reizigerstrein op een wissel. De voorste bak kantelde, waarbij drie passagiers gewond raakten. De trein ontspoorde omdat er tussendoor aan het wissel werd gewerkt.
- Hilversum 2014: Bij station Hilversum ontspoorde een Intercity. Er vielen twee lichtgewonden, maar er was grote schade aan de infrastructuur. De oorzaak was een defect wissel.
- Leidschendam 1852: Tussen Voorschoten en Den Haag ontspoorde een reizigerstrein, doordat de dwarsliggers van het spoor verrot waren. De locomotief belandde in een sloot en een wagon werd verbrijzeld. Er vielen twee gewonden.
- Vlissingen-Oost 2017: In het Sloegebied bij Nieuwdorp ontspoorden twee ketelwagens gevuld met LPG van een goederentrein. Een van de wagens kantelde, maar er ontstond geen lekkage. De ontsporing was veroorzaakt door kapotte dwarsliggers.
- Helmond 1957: Bij Helmond ontspoorde een trein doordat de rails te los lagen. De trein greep een aantal baanwerkers, van wie er vier gewond raakten.
- Sint Hubert 1926: Tussen Haps en Mill bezweek de spoorbrug over de Raam het onder het gewicht van een passagierstrein. De locomotief kwam in het water terecht, maar er vielen geen gewonden. De brug had het begeven door het hoge water na de overstroming van de Maas.
- Houten 1917: Bij Houten ontspoorde een reizigerstrein. Er vielen elf gewonden, maar koningin Wilhelmina, die ook aan boord was, bleef ongedeerd.
- Weesp 1918: Bij Weesp ontspoorde een sneltrein omdat de spoordijk het begaf. De trein stortte van het talud, waarbij 41 passagiers om het leven kwamen. Het was tot 1962 het dodelijkste spoorwegongeluk in Nederland.
- Holwerd 1948: Op het station van Holwerd reed een goederentrein op een aantal stilstaande goederenwagons. Eén persoon op de stilstaande trein kwam om het leven. De goederentrein was uit de rails gelopen, waarschijnlijk door de slechte staat van het spoor.
- Leidschendam 1948: Bij Leidschendam ontspoorde een reizigerstrein als gevolg van spoorspatting. De tegentrein uit Amsterdam botste tegen de ontspoorde trein. Er vielen geen gewonden.
Andere ongevallen in de buurt
- Hooghalen 2020 (1 km): Bij Hooghalen botste een reizigerstrein op de aanhanger van een overstekende trekker. De machinist kwam om het leven, twee passagiers raakten gewond.
- Hooghalen 2001 (1 km): Bij Hooghalen reed een reizigerstrein op een onbewaakte overweg een tractor met giertank aan. Twee passagiers raakten lichtgewond toen de trein daarbij ontspoorde. Ook de bestuurder van de tractor raakte gewond.
- Assen 2003 (8 km): Ten zuiden van Assen reed een leegmaterieel-trein op een onbewaakte overweg een pantservoertuig aan. Twee inzittenden van het voertuig kwamen om het leven. Een passagierstrein uit de tegenrichting kon op tijd stoppen.
- Wijster 1984 (12 km): Op het terrein van de VAM bij Wijster botsten twee goederentreinen op elkaar. Drie wagons ontspoorden, maar er vielen geen gewonden.
- Buinen 1921 (21 km): In Buinen botste een zandtrein tegen een rangerende goederentrein, omdat een wissel in de verkeerde stand lag. Twee remmers raakten gewond.
- Gasselte 1915 (21 km): Tussen Gasselte en Gasselternijveen ontspoorde een reizigerstrein, waarmee ook de lijn werd geïnspecteerd. Er vielen geen gewonden.
- Exloo 1928 (22 km): Bij de zandafgraving tussen Exloo en Buinen botsten een aantal losgeslagen wagens op een locomotief. De schade was groot, maar persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.
- Exloo 1936 (23 km): Op station Exloo botste de trein uit Coevorden op de trein uit Stadskanaal, die al stilstond. Er vielen drie lichtgewonden onder de reizigers. De oorzaak van de botsing was een verkeerde wisselstand: de treinen hadden elkaar moeten passeren, maar kwamen op hetzelfde spoor terecht.
- Dalen 1990 (26 km): Bij Dalen ontspoorde een trein nadat deze een vrachtwagen had aangereden. De machinist en de chauffeur raakten gewond.
- Weerdinge 1928 (27 km): Bij Weerdinge reed een reizigerstrein een auto aan en ontspoorde daarna. Er vielen geen gewonden.