Op station Roermond botsten twee goederentreinen door een verkeerde wisselstand op elkaar. Twee remmers van een van de treinen kwamen om het leven.
Bronnen
- "Spoorwegongeval. Twee doden" (De Maasbode, zaterdag 1 maart 1913)
Vergelijkbare ongevallen
- Botlek 1986: Bij vertrek van het Rotterdamse rangeerterrein Botlek botste een goederentrein op een andere, binnenkomende goederentrein. Eén machinist kwam hierbij bekneld te zitten in zijn locomotief en overleed ter plaatse. De machinist van de andere trein raakte gewond. Er is geen uitgebreid onderzoek gedaan naar het ongeval, maar de plaatselijke politie verklaarde dat een verkeerde wisselstand het ongeluk waarschijnlijk had veroorzaakt.
- Buinen 1921: In Buinen botste een zandtrein tegen een rangerende goederentrein, omdat een wissel in de verkeerde stand lag. Twee remmers raakten gewond.
- Dalfsen 1949: Op station Dalfsen reed een reizigerstrein, door een verkeerde wisselstand, op een stilstaande goederentrein. Drie reizigers raakten gewond.
- Exloo 1936: Op station Exloo botste de trein uit Coevorden op de trein uit Stadskanaal, die al stilstond. Er vielen drie lichtgewonden onder de reizigers. De oorzaak van de botsing was een verkeerde wisselstand: de treinen hadden elkaar moeten passeren, maar kwamen op hetzelfde spoor terecht.
- Gouda 1870: Op station Gouda kwam een reizigerstrein uit Amsterdam op een verkeerd spoor terecht en botste tegen een stilstaande locomotief. De machinist viel van de bok en raakte lichtgewond, evenals een reizigster.
- Gramsbergen 1949: Bij station Gramsbergen reed een goederentrein frontaal op een lege olietrein, die stond te wachten op de kruising met de tegentrein. De machinisten wisten zich te redden door van hun treinen te springen.
- Harderwijk 1864: Op station Harderwijk reed trein no. 4 door een verkeerde wisselstand een zijspoor op en botste op een stilstaande goederenwagon.
- Purmerend 1905: Op station Purmerend botste een reizigerstrein op een rangerende locomotief. In de verbrijzelde wagons kwam één reiziger om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt door een verkeerde wisselstand.
- Veendam 1950: Bij station Veendam botste een goederentrein op een aantal opgestelde goederenwagons. De oorzaak was vermoedelijk een verkeerde wisselstand.
- Utrecht 1941 (september): In station Utrecht kwam een Duitse trein met militairen terecht op een spoor waar trein 7015 stilstond. Bij de botsing kwamen twee mensen om het leven en vielen er tientallen gewonden.
Andere ongevallen in de buurt
- Roermond 1942 (0 km): Op station Roermond werd door de seinwachter een verkeerd sein bediend, waardoor trein 7005 ontspoorde en in de rivier Roer belandde.
- Roermond 2003 (1 km): Op station Roermond botste een reizigerstrein frontaal op een goederentrein. Tientallen reizigers raakten gewond, de machinist bleek door een hartinfarct een rood sein te zijn gepasseerd en overleefde het ongeluk niet.
- Haelen 1992 (5 km): Bij Haelen reed een Intercity in op een vrachtwagen, die stilstond op een overweg. De trein ontspoorde en er vielen vier gewonden.
- Haelen 1955 (5 km): Bij Haelen ontspoorde een reizigerstrein op een wissel, dat door de hitte was uitgezet. Ondanks de grote ravage vielen er slechts twee lichtgewonden.
- Baexem 1967 (9 km): Op een overweg bij Baexem werd een vrachtwagen aangereden door een trein. Drie mensen kwamen om het leven.
- Herkenbosch 1940 (9 km): Tussen Herkenbosch en de Duitse grens reed een losse-loctrein frontaal op een tegenmoetkomende goederentrein. Beide machinisten kwamen om het leven.
- Susteren 1950 (17 km): Bij Susteren botste een sneltrein uit Amsterdam achterop een stilstaande kolentrein. Vijf wagens van de kolentrein werden vernietigd, in de reizigerstrein ontstond brand en een vierwagenstel brandde volledig uit. De machinist en de conducteur van de sneltrein raakten lichtgewond.
- Weert 1940 (21 km): Bij Weert botste een reizigerstrein op een paar losgeslagen kolenwagens. Een conducteur van deze goederenwagons kwam om het leven.
- Venlo 1967 (23 km): In Venlo werd op een viaduct een locomotief in de zijkant geramd door een goederentrein. De locomotief rolde van het talud af en sleepte in zijn val een bovenleidingportaal mee. De rangeerder op de loc raakte lichtgewond.
- Venlo 1963 (23 km): In Venlo ging een opgestelde locomotief aan de rol omdat de handrem niet goed was vastgezet. De loc reed van een in aanbouw zijnde brug af en landde op een lager gelegen fietspad, waar hij net twee passerende fietsers miste.