Op station Roermond botste een reizigerstrein frontaal op een goederentrein. Tientallen reizigers raakten gewond, de machinist bleek door een hartinfarct een rood sein te zijn gepasseerd en overleefde het ongeluk niet.
ven voor twaalf uur 's middags kreeg de machinist van de stoptrein Venlo-Roermond een hartinfarct, terwijl zijn trein, een DM'90, station Roermond naderde. De trein passeerde een stoptonend sein en kwam in de rijweg van een tegemoetkomende goederentrein van Shortlines terecht.
De hoofdconducteur was op dat moment in de bediende cabine aanwezig en merkte dat de machinist niet meer bij bewustzijn was. De conducteur zag de goederentrein naderen en heeft een snelremming ingezet en de gevaarseinen ontstoken. Een frontale botsing was echter niet meer te voorkomen.
Bij de botsing werd de cabine van de reizigerstrein meters ingedrukt en raakte de hoofdconducteur zwaargewond. Ook meer dan dertig reizigers raakten gewond, waarvan zes ernstig. Ten tijde van de botsing waren gemeentewerkers naast het spoor aan het werk. Na het zien van het ongeluk knipten zij het hek langs het spoor open, zodat hulpverleners snel toegang hadden tot de plaats van het ongeval.
Het betrokken treinstel, een DM'90 met nummer 3405, is na het ongeval buiten dienst gesteld en is grotendeels ontmanteld.
Bronnen
- "Botsing treinen bij Roermond" (De Volkskrant, vrijdag 21 maart 2003)
- "Treinongeval Roermond door hartinfarct machinist" (Nu.nl, dinsdag 27 mei 2003)
Vergelijkbare ongevallen
- Bergentheim 1955: Op station Bergentheim botste een olietrein tegen een tegemoetkomende reizigerstrein. Er vielen geen gewonden. De olietrein was door rood gereden, nadat de machinist onwel was geworden.
- Barendrecht 2009: Op 24 september 2009 botsten nabij Barendrecht twee goederentreinen frontaal op elkaar. Een passerende Intercity reed in op de brokstukken. De machinist van één van de goederentreinen kwam om het leven. Hij bleek ook de veroorzaker te zijn van het ongeluk: hij was een STS gepasseerd waardoor zijn trein in de rijweg van de andere goederentrein terechtkwam.
- Maastricht 2006: Op station Maastricht botste een reizigerstrein op een andere, stilstaande trein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist verklaarde een black-out te hebben gehad, waardoor hij niet had geremd bij het combineren van de treinen.
- Amersfoort 2006: Dit ongeval is nog niet beschreven.
- Amsterdam 2004: Aan de oostzijde van Amsterdam Centraal botst een leegmattrein frontaal op een Intercity. 19 reizigers raken gewond. De botsing werd veroorzaakt door een STS-passage van de leegmattrein.
- Arnhem 2006: Op station Arnhem botste een goederentrein op een reizigerstrein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist van de goederentrein was door een rood sein gereden, maar werd daar later van vrijgesproken, omdat de seinplaatsing onduidelijk was.
- Breda 1894: Bij Breda botsten twee goederentreinen op elkaar. Er vielen twee doden.
- Ede 1926
- Delft 1941 (juni): Op station Delft reed een trein uit Rotterdam in op een rangerende goederentrein. Er vielen geen gewonden.
- Delft 1941 (augustus): Op station Delft botste een rangeertrein op een goederentrein uit Den Haag, die door een onveilig sein was gereden. Er vielen geen gewonden.
Andere ongevallen in de buurt
- Roermond 1913 (1 km): Op station Roermond botsten twee goederentreinen door een verkeerde wisselstand op elkaar. Twee remmers van een van de treinen kwamen om het leven.
- Roermond 1942 (2 km): Op station Roermond werd door de seinwachter een verkeerd sein bediend, waardoor trein 7005 ontspoorde en in de rivier Roer belandde.
- Haelen 1992 (4 km): Bij Haelen reed een Intercity in op een vrachtwagen, die stilstond op een overweg. De trein ontspoorde en er vielen vier gewonden.
- Haelen 1955 (5 km): Bij Haelen ontspoorde een reizigerstrein op een wissel, dat door de hitte was uitgezet. Ondanks de grote ravage vielen er slechts twee lichtgewonden.
- Baexem 1967 (9 km): Op een overweg bij Baexem werd een vrachtwagen aangereden door een trein. Drie mensen kwamen om het leven.
- Herkenbosch 1940 (10 km): Tussen Herkenbosch en de Duitse grens reed een losse-loctrein frontaal op een tegenmoetkomende goederentrein. Beide machinisten kwamen om het leven.
- Susteren 1950 (18 km): Bij Susteren botste een sneltrein uit Amsterdam achterop een stilstaande kolentrein. Vijf wagens van de kolentrein werden vernietigd, in de reizigerstrein ontstond brand en een vierwagenstel brandde volledig uit. De machinist en de conducteur van de sneltrein raakten lichtgewond.
- Weert 1940 (21 km): Bij Weert botste een reizigerstrein op een paar losgeslagen kolenwagens. Een conducteur van deze goederenwagons kwam om het leven.
- Venlo 1967 (22 km): In Venlo werd op een viaduct een locomotief in de zijkant geramd door een goederentrein. De locomotief rolde van het talud af en sleepte in zijn val een bovenleidingportaal mee. De rangeerder op de loc raakte lichtgewond.
- Venlo 1963 (22 km): In Venlo ging een opgestelde locomotief aan de rol omdat de handrem niet goed was vastgezet. De loc reed van een in aanbouw zijnde brug af en landde op een lager gelegen fietspad, waar hij net twee passerende fietsers miste.