Op station Maastricht botste een reizigerstrein op een andere, stilstaande trein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist verklaarde een black-out te hebben gehad, waardoor hij niet had geremd bij het combineren van de treinen.
Bronnen
- "Ruim veertig gewonden na treinbotsing Maastricht" (Trouw, zaterdag 24 juni 2006)
- "Treinongeluk Maastricht door black-out machinist" (L1, dinsdag 6 februari 2007)
Vergelijkbare ongevallen
- Bergentheim 1955: Op station Bergentheim botste een olietrein tegen een tegemoetkomende reizigerstrein. Er vielen geen gewonden. De olietrein was door rood gereden, nadat de machinist onwel was geworden.
- Roermond 2003: Op station Roermond botste een reizigerstrein frontaal op een goederentrein. Tientallen reizigers raakten gewond, de machinist bleek door een hartinfarct een rood sein te zijn gepasseerd en overleefde het ongeluk niet.
- Gouda 1951: Op station Gouda botste een sneltrein op een stilstaande trein. De machinist en een passagier kwamen om het leven. De machinist zou niet op tijd hebben kunnen remmen.
- Amsterdam 1937: Op station Amsterdam Centraal botste een elektrische trein op een stilstaande stoomtrein. Er vielen geen gewonden. De elektrische trein, die leeg was, kon niet meer op tijd remmen vanwege technische problemen.
- Coevorden 1932: Op station Coevorden werd een stilstaande trein geramd door een trein uit Duitsland, waarvan de remmen weigerden. Een reizigster die op het achterbalkon stond van de stilstaande trein raakte zwaargewond.
- Hillegom 1938: Op station Hillegom woei een deur van een goederenlocomotief open doordat een reizigerstrein op snelheid passeerde. De deurklink vernielde een aantal ramen van de reizigerstrein, waarbij één passagier gewond raakte.
- Den Bosch 1932: Op station Den Bosch raakten een aantal wagens los van een rangerende trein en rolden de hoofdbaan op, waar een aankomende goederentrein op de wagens inreed. Er vielen twee gewonden.
- Exloo 1928: Bij de zandafgraving tussen Exloo en Buinen botsten een aantal losgeslagen wagens op een locomotief. De schade was groot, maar persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.
- Weert 1940: Bij Weert botste een reizigerstrein op een paar losgeslagen kolenwagens. Een conducteur van deze goederenwagons kwam om het leven.
- Barendrecht 2009: Op 24 september 2009 botsten nabij Barendrecht twee goederentreinen frontaal op elkaar. Een passerende Intercity reed in op de brokstukken. De machinist van één van de goederentreinen kwam om het leven. Hij bleek ook de veroorzaker te zijn van het ongeluk: hij was een STS gepasseerd waardoor zijn trein in de rijweg van de andere goederentrein terechtkwam.
Andere ongevallen in de buurt
- Maastricht 2007 (0 km): Op station Maastricht reed een Intercity door een stootjuk en ramde een perron. Er vielen vijf gewonden.
- Gronsveld 1945 (5 km): Bij Gronsveld reden twee Amerikaanse militaire treinen achter op elkaar. Een tegentrein reed op de brokstukken in. Er vielen één dode en tientallen gewonden.
- Houthem 2009 (7 km): Dit ongeval is nog niet beschreven
- Eijsden 1953 (9 km): Op het emplacement van Eijsden botste een rangerende locomotief tegen een stilstaande reizigerstrein. Er vielen vijf gewonden.
- Eijsden 1923 (10 km): Tussen Eijsden en Visé (België) botste een personentrein achterop een goederentrein, waarbij een remmer om het leven kwam. De oorzaak was onachtzaamheid van het stationspersoneel in Eijsden.
- Nuth 1914 (15 km): Bij station Nuth botsten twee reizigerstreinen op elkaar. Een remmer kwam om het leven. Een van de treinen zou door een onveilig sein zijn gereden.
- Nuth 1921 (15 km): Bij station Nuth botsten twee losse locomotieven op elkaar. Eén machinist kwam om het leven, drie andere personeelsleden raakten gewond. Het ongeluk werd veroorzaakt doordat een van de locs een veilig sein kreeg terwijl een wissel verkeerd lag.
- Heerlen 1955 (19 km): Bij Heerlen reden twee reizigerstreinen frontaal op elkaar. Er vielen geen doden, maar wel tientallen gewonden. Het ongeluk was veroorzaakt door een seinmonteur, die een sein ten onrechte op veilig had gezet.
- Simpelveld 1910 (19 km): Bij station Simpelveld botste een goederentrein op een stootjuk. De machinist kwam om het leven.
- Susteren 1950 (26 km): Bij Susteren botste een sneltrein uit Amsterdam achterop een stilstaande kolentrein. Vijf wagens van de kolentrein werden vernietigd, in de reizigerstrein ontstond brand en een vierwagenstel brandde volledig uit. De machinist en de conducteur van de sneltrein raakten lichtgewond.