Tussen Eijsden en Visé (België) botste een personentrein achterop een goederentrein, waarbij een remmer om het leven kwam. De oorzaak was onachtzaamheid van het stationspersoneel in Eijsden.
n de avond van 21 april had de treindienstleider in Visé een goederentrein richting het Nederlandse Eijsden laten vertrekken. Daarna moest ook een reizigerstrein richting Nederland. Omdat een blokstelsel ontbrak, mocht de tweede trein pas vertrekken uit Visé nadat de eerste door de Nederlanders was binnengemeld. Dat gebeurde inderdaad, maar de klerk die dat bevestigde, had niet goed uit het raam gekeken en dacht dat de trein al binnen was.
De goederentrein stond stil voor het inrijdsein van Eijsden en werd van achteren aangereden door de reizigerstrein, waarbij een aantal van de achterste wagens werden verbrijzeld. De remmer van de goederentrein zat in een van die wagens en was op slag dood. De klerk in Eijsden werd uiteindelijk niet veroordeeld voor zijn aandeel in het ongeluk omdat hij toendertijd nog niet meerderjarig was geweest.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Nuth 1921: Bij station Nuth botsten twee losse locomotieven op elkaar. Eén machinist kwam om het leven, drie andere personeelsleden raakten gewond. Het ongeluk werd veroorzaakt doordat een van de locs een veilig sein kreeg terwijl een wissel verkeerd lag.
- Amsterdam 1974: Tussen Amsterdam CS en Amsterdam Amstel botste een reizigerstrein achterop een andere, stilstaande reizigerstrein. Enkele reizigers raakten gewond. De treindienstleider had ten onrechte een sein veilig gegeven.
- Maasvlakte 2012: Op de Maasvlakte botsten twee goederentreinen op elkaar. Er raakte een machinist gewond. De botsing was veroorzaakt door de treindienstleider, die beide treinen toestemming had gegeven om naar hetzelfde spoor op te rijden.
- Dieren 1954: Vlak bij Dieren reed een goederentrein achter op een andere, stilstaande goederentrein. Er brak een hevige brand uit, waarbij een leerling-conducteur om het leven kwam. De botsing werd veroorzaakt doordat een seinwachter ten onrechte een sein op veilig zette.
- Zenderen 1972: Tussen Almelo en Hengelo reed een goederentrein achterop een andere, stilstaande goederentrein. Beide treinen ontspoorden. De voorste trein stond stil vanwege een defect en de achterste trein had toestemming gekregen om een rood sein te passeren.
- Amersfoort 1937: Bij station Amersfoort botste een binnenkomende goederentrein op een stilstaande. Diverse wagens werden vernield, maar er vielen geen gewonden. De goederentrein had een veilig sein gekregen terwijl het aankomstspoor niet vrij was.
- Bergen op Zoom 1906: Ten zuiden van station Bergen op Zoom reed een posttrein vol in op een rangerende goederentrein. Er vielen vijf gewonden. De posttrein had ten onrechte veilig sein gekregen.
- Schiedam 1952: In Schiedam botste een lege reizigerstrein op een stilstaande locomotief. De machinist raakte gewond. De botsing was veroorzaakt door een verkeerd seinbeeld.
- Deventer 1953: Bij Deventer botste een sneltrein op een rangeerlocomotief. Er vielen twaalf gewonden.
- Sliedrecht 1942: Op station Sliedrecht reed een passagierstrein vol in op een andere, stilstaande reizigerstrein, waarna er brand uitbrak. Achttien mensen kwamen om het leven. De ramp werd veroorzaakt dat een sein dat ten onrechte op veilig stond.
Andere ongevallen in de buurt
- Eijsden 1953 (1 km): Op het emplacement van Eijsden botste een rangerende locomotief tegen een stilstaande reizigerstrein. Er vielen vijf gewonden.
- Gronsveld 1945 (6 km): Bij Gronsveld reden twee Amerikaanse militaire treinen achter op elkaar. Een tegentrein reed op de brokstukken in. Er vielen één dode en tientallen gewonden.
- Maastricht 2006 (10 km): Op station Maastricht botste een reizigerstrein op een andere, stilstaande trein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist verklaarde een black-out te hebben gehad, waardoor hij niet had geremd bij het combineren van de treinen.
- Maastricht 2007 (10 km): Op station Maastricht reed een Intercity door een stootjuk en ramde een perron. Er vielen vijf gewonden.
- Houthem 2009 (14 km): Dit ongeval is nog niet beschreven
- Simpelveld 1910 (21 km): Bij station Simpelveld botste een goederentrein op een stootjuk. De machinist kwam om het leven.
- Nuth 1914 (22 km): Bij station Nuth botsten twee reizigerstreinen op elkaar. Een remmer kwam om het leven. Een van de treinen zou door een onveilig sein zijn gereden.
- Nuth 1921 (23 km): Bij station Nuth botsten twee losse locomotieven op elkaar. Eén machinist kwam om het leven, drie andere personeelsleden raakten gewond. Het ongeluk werd veroorzaakt doordat een van de locs een veilig sein kreeg terwijl een wissel verkeerd lag.
- Heerlen 1955 (24 km): Bij Heerlen reden twee reizigerstreinen frontaal op elkaar. Er vielen geen doden, maar wel tientallen gewonden. Het ongeluk was veroorzaakt door een seinmonteur, die een sein ten onrechte op veilig had gezet.
- Susteren 1950 (36 km): Bij Susteren botste een sneltrein uit Amsterdam achterop een stilstaande kolentrein. Vijf wagens van de kolentrein werden vernietigd, in de reizigerstrein ontstond brand en een vierwagenstel brandde volledig uit. De machinist en de conducteur van de sneltrein raakten lichtgewond.