Op de Maasvlakte botsten twee goederentreinen op elkaar. Er raakte een machinist gewond. De botsing was veroorzaakt door de treindienstleider, die beide treinen toestemming had gegeven om naar hetzelfde spoor op te rijden.
n 2012 bestond de Maasvlakte nog uit Niet-Centraal Bediend Gebied (NCBG), waarbij de treindienstleider geen zicht heeft op aanwezige treinen, de wissels handmatig door machinisten moeten worden bediend en rijtoestemmingen niet door middel van seinen, maar telefonisch worden verstrekt door de treindienstleider.
Op de bewuste ochtend had de treindienstleider de machinist van een goederentrein toestemming gegeven om van de ECT-Delta-terminal op te rijden in de richting van Maasvlakte-West via spoor 891. Een kwartier later vroeg op de Maasvlakte-West een machinist om toestemming richting dezelfde terminal te rijden. De treindienstleider gaf ook hem toestemming om spoor 891 te gebruiken. Omdat hij geen hulpmiddelen gebruikte voor het bijhouden van afgegeven toestemmingen, was hij de toestemming van de eerste trein vergeten.
De twee treinen kwamen elkaar tegen onder het Coloradoviaduct. Omdat de sporen daar een krappe bocht maken, zagen ze elkaar niet aankomen en botsten de treinen frontaal op elkaar, elk met een snelheid van 15 tot 25 km/h. Door de klap raakten twee van de drie machinisten lichtgewond en ontspoorden een van de locomotief en twaalf wagens. Het spoor raakte over een lengte van 600 meter beschadigd.
aar aanleiding van het ongeluk zijn diverse maatregelen genomen. Naast spoor 891 ligt ook spoor 892, maar beide sporen werden geregeld in beide richtingen gebruikt. Na het ongeluk werd een regime ingesteld waarbij alleen nog rechts mocht worden gereden. Daarnaast heeft ProRail direct verplicht gesteld om de afgegeven rijtoestemmingen bij te houden in een computersysteem. Een jaar later is het betreffende gebied geüpgraded van NCBG naar CBG (Centraal Bediend Gebied), waardoor tegengestelde treinbewegingen door het beveiligingssysteem worden voorkomen.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Nuth 1921: Bij station Nuth botsten twee losse locomotieven op elkaar. Eén machinist kwam om het leven, drie andere personeelsleden raakten gewond. Het ongeluk werd veroorzaakt doordat een van de locs een veilig sein kreeg terwijl een wissel verkeerd lag.
- Amsterdam 1974: Tussen Amsterdam CS en Amsterdam Amstel botste een reizigerstrein achterop een andere, stilstaande reizigerstrein. Enkele reizigers raakten gewond. De treindienstleider had ten onrechte een sein veilig gegeven.
- Eijsden 1923: Tussen Eijsden en Visé (België) botste een personentrein achterop een goederentrein, waarbij een remmer om het leven kwam. De oorzaak was onachtzaamheid van het stationspersoneel in Eijsden.
- Dieren 1954: Vlak bij Dieren reed een goederentrein achter op een andere, stilstaande goederentrein. Er brak een hevige brand uit, waarbij een leerling-conducteur om het leven kwam. De botsing werd veroorzaakt doordat een seinwachter ten onrechte een sein op veilig zette.
- Zenderen 1972: Tussen Almelo en Hengelo reed een goederentrein achterop een andere, stilstaande goederentrein. Beide treinen ontspoorden. De voorste trein stond stil vanwege een defect en de achterste trein had toestemming gekregen om een rood sein te passeren.
- Amersfoort 1937: Bij station Amersfoort botste een binnenkomende goederentrein op een stilstaande. Diverse wagens werden vernield, maar er vielen geen gewonden. De goederentrein had een veilig sein gekregen terwijl het aankomstspoor niet vrij was.
- Bergen op Zoom 1906: Ten zuiden van station Bergen op Zoom reed een posttrein vol in op een rangerende goederentrein. Er vielen vijf gewonden. De posttrein had ten onrechte veilig sein gekregen.
- Schiedam 1952: In Schiedam botste een lege reizigerstrein op een stilstaande locomotief. De machinist raakte gewond. De botsing was veroorzaakt door een verkeerd seinbeeld.
- Deventer 1953: Bij Deventer botste een sneltrein op een rangeerlocomotief. Er vielen twaalf gewonden.
- Sliedrecht 1942: Op station Sliedrecht reed een passagierstrein vol in op een andere, stilstaande reizigerstrein, waarna er brand uitbrak. Achttien mensen kwamen om het leven. De ramp werd veroorzaakt dat een sein dat ten onrechte op veilig stond.
Andere ongevallen in de buurt
- Hoek van Holland 1955 (8 km): Op station Hoek van Holland botste een reizigerstrein op een rangeerdeel, dat stilstond op een zijspoor. Vier mensen in de stilstaande trein raakten gewond. De reizigerstrein was door rood gereden.
- Hoek van Holland 1914 (8 km): Op station Hoek van Holland weigerden de remmen van een binnenkomende reizigerstrein, die daarop door het stootjuk reed en het stationsgebouw inreed. In het gebouw raakten drie mensen gewond, op de trein liep de hoofdconducteur lichte verwondingen op.
- Hoek van Holland 1978 (8 km): Bij station Hoek van Holland ontspoorde een reizigerstrein op een wissel. De voorste bak kantelde, waarbij drie passagiers gewond raakten. De trein ontspoorde omdat er tussendoor aan het wissel werd gewerkt.
- Europoort 1987 (11 km): In de Rotterdamse Europoort reden twee diesellocomotieven frontaal op elkaar. Een van de locomotieven trok een wagen met methylchloride. Beide machinisten en een rangeerder raakten gewond.
- Maassluis 1956 (16 km): De boottrein van Amsterdam naar Hoek van Holland ontspoorde op een spoorbrug in Maassluis. De trein ramde bovenleidingportalen en een blokpost, maar er vielen slechts twee gewonden.
- Botlek 1986 (21 km): Bij vertrek van het Rotterdamse rangeerterrein Botlek botste een goederentrein op een andere, binnenkomende goederentrein. Eén machinist kwam hierbij bekneld te zitten in zijn locomotief en overleed ter plaatse. De machinist van de andere trein raakte gewond. Er is geen uitgebreid onderzoek gedaan naar het ongeval, maar de plaatselijke politie verklaarde dat een verkeerde wisselstand het ongeluk waarschijnlijk had veroorzaakt.
- Vlaardingen 1953 (22 km): Tussen Maassluis en Vlaardingen botste een reizigerstrein achterop een andere, stilstaande reizigerstrein. Er vielen slechts enkele gewonden. De achterste trein had door de dichte mist een onveilig sein gemist.
- Rijswijk 1980 (23 km): BIj Rijswijk werd een aanhangwagen geramd door twee reizigerstreinen, waarvan er een vervolgens ontspoorde. Vijf voetgangers bij de overweg raakten lichtgewond door rondvliegende brokstukken.
- Rijswijk 1927 (23 km): Tussen Rijswijk en delft botsten twee reizigerstreinen op elkaar, doordat een seinwachter een wissel verkeerd had bediend. Er vielen tientallen gewonden.
- Vlaardingen 1980 (23 km): In Vlaardingen reed een trein een open spoorbrug op. De trein ontspoorde en kwam boven het water te hangen. De machinist bleek door rood te zijn gereden.