Op station Hoek van Holland botste een reizigerstrein op een rangeerdeel, dat stilstond op een zijspoor. Vier mensen in de stilstaande trein raakten gewond. De reizigerstrein was door rood gereden.
en diensttrein, onderweg van Rotterdam naar Hoek van Holland reed met volle snelheid een zijspoor van het station Hoek van Holland op en ramde daar een locomotor, die gekoppeld was aan een bagagewagen en een slaapwagon van de Scandinavië-Express. In dit rangeerdeel waren vier schoonmakers aan het werk, die gewond raakten.
De machinist van de diensttrein was met 90 km/h langs het voorsein gereden, dat hem waarschuwde voor een rood inrijdsein en had een remming ingezet. Doordat hij echter de tractie niet had uitgeschakeld, schoot de trein door het rode sein en denderde het zijspoor op. De machinist mocht als straf een half jaar lang geen trein meer besturen.
Bronnen
- "Trein botst met grote vaart op locomotor: drie lichtgewonden" (Het Vrije Volk, woensdag 23 februari 1955)
- "Treinongeluk door onoplettendheid" (Het Vrije Volk, dinsdag 17 januari 1956)
Vergelijkbare ongevallen
- Amersfoort 2006: Dit ongeval is nog niet beschreven.
- Amsterdam 2004: Aan de oostzijde van Amsterdam Centraal botst een leegmattrein frontaal op een Intercity. 19 reizigers raken gewond. De botsing werd veroorzaakt door een STS-passage van de leegmattrein.
- Arnhem 2006: Op station Arnhem botste een goederentrein op een reizigerstrein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist van de goederentrein was door een rood sein gereden, maar werd daar later van vrijgesproken, omdat de seinplaatsing onduidelijk was.
- Breda 1894: Bij Breda botsten twee goederentreinen op elkaar. Er vielen twee doden.
- Ede 1926
- Delft 1941 (juni): Op station Delft reed een trein uit Rotterdam in op een rangerende goederentrein. Er vielen geen gewonden.
- Delft 1941 (augustus): Op station Delft botste een rangeertrein op een goederentrein uit Den Haag, die door een onveilig sein was gereden. Er vielen geen gewonden.
- Maarn 1939: Bij station Maarn botste een reizigerstrein op een zandtrein, die door een onveilig sein was gereden. De hoofdgeleider van de zandtrein raakte zwaargewond.
- Leidschendam 1938: Bij de remise in Leidschendam botsten twee treinen frontaal op elkaar, nadat een van de twee door een onveilig sein was gereden. Een van de machinisten raakte lichtgewond.
- Nuth 1914: Bij station Nuth botsten twee reizigerstreinen op elkaar. Een remmer kwam om het leven. Een van de treinen zou door een onveilig sein zijn gereden.
Andere ongevallen in de buurt
- Hoek van Holland 1914 (1 km): Op station Hoek van Holland weigerden de remmen van een binnenkomende reizigerstrein, die daarop door het stootjuk reed en het stationsgebouw inreed. In het gebouw raakten drie mensen gewond, op de trein liep de hoofdconducteur lichte verwondingen op.
- Hoek van Holland 1978 (2 km): Bij station Hoek van Holland ontspoorde een reizigerstrein op een wissel. De voorste bak kantelde, waarbij drie passagiers gewond raakten. De trein ontspoorde omdat er tussendoor aan het wissel werd gewerkt.
- Europoort 1987 (7 km): In de Rotterdamse Europoort reden twee diesellocomotieven frontaal op elkaar. Een van de locomotieven trok een wagen met methylchloride. Beide machinisten en een rangeerder raakten gewond.
- Maasvlakte 2012 (8 km): Op de Maasvlakte botsten twee goederentreinen op elkaar. Er raakte een machinist gewond. De botsing was veroorzaakt door de treindienstleider, die beide treinen toestemming had gegeven om naar hetzelfde spoor op te rijden.
- Maassluis 1956 (11 km): De boottrein van Amsterdam naar Hoek van Holland ontspoorde op een spoorbrug in Maassluis. De trein ramde bovenleidingportalen en een blokpost, maar er vielen slechts twee gewonden.
- Rijswijk 1980 (15 km): BIj Rijswijk werd een aanhangwagen geramd door twee reizigerstreinen, waarvan er een vervolgens ontspoorde. Vijf voetgangers bij de overweg raakten lichtgewond door rondvliegende brokstukken.
- Rijswijk 1927 (15 km): Tussen Rijswijk en delft botsten twee reizigerstreinen op elkaar, doordat een seinwachter een wissel verkeerd had bediend. Er vielen tientallen gewonden.
- Delft 1853 (16 km): Bij station Delft ontspoorde een reizigerstrein omdat een draaibrug niet goed gesloten was. Een paar reizigers belandden in het water, maar niemand raakte ernstig gewond. De brugwachter werd ontslagen.
- Delft 1941 (augustus) (16 km): Op station Delft botste een rangeertrein op een goederentrein uit Den Haag, die door een onveilig sein was gereden. Er vielen geen gewonden.
- Delft 1941 (juni) (16 km): Op station Delft reed een trein uit Rotterdam in op een rangerende goederentrein. Er vielen geen gewonden.