Op station Sliedrecht reed een passagierstrein vol in op een andere, stilstaande reizigerstrein, waarna er brand uitbrak. Achttien mensen kwamen om het leven. De ramp werd veroorzaakt dat een sein dat ten onrechte op veilig stond.
p de avond van 27 november 1942 was een trein met werklui onderweg van Leerdam naar Dordrecht. Bij station Sliedrecht stond het inrijdsein op veilig, maar de trein kwam met volle snelheid terecht op een spoor waar de stoptrein naar Dordrecht stilstond.
De locomotief van de werktrein vernietigde een aantal houten rijtuigen van de stoptrein, voordat de locomotief ontspoorde en omsloeg. Door de klap brak er brand uit in de verbrijzelde wagons.
De hulpverlening kwam snel op gang. Twee EHBO’ers waren getuige van het ongeluk en sloegen alarm. Het Rode Kruis en de brandweer zochten naar slachtoffers, Duitse militairen zetten eerst de omgeving af en hielpen mee met het verzorgen van de gewonden. De brand werd niet geblust, het was de enige lichtbron vanwege de verplichte verduistering.
Het jaar erop werd de stationschef van Sliedrecht veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf, omdat hij het sein niet op veilig had mogen zetten terwijl de stoptrein nog stilstond. In 2017, 75 jaar na de ramp, werd in Sliedrecht een gedenkteken onthuld ter nagedachtenis aan de ramp.
Bronnen
- "Ernstig spoorwegongeluk" (Dordrechtsche Courant, zaterdag 28 november 1942)
- "Het spoorwegongeluk bij Sliedrecht" (Dagblad van Rotterdam, maandag 15 februari 1943)
- "75 jaar na het ongeluk'Sliedrecht herdenkt treinramp met gedenkplaat" (Rijnmond, zondag 26 november 2017)
Vergelijkbare ongevallen
- Zenderen 1972: Tussen Almelo en Hengelo reed een goederentrein achterop een andere, stilstaande goederentrein. Beide treinen ontspoorden. De voorste trein stond stil vanwege een defect en de achterste trein had toestemming gekregen om een rood sein te passeren.
- Amersfoort 1937: Bij station Amersfoort botste een binnenkomende goederentrein op een stilstaande. Diverse wagens werden vernield, maar er vielen geen gewonden. De goederentrein had een veilig sein gekregen terwijl het aankomstspoor niet vrij was.
- Bergen op Zoom 1906: Ten zuiden van station Bergen op Zoom reed een posttrein vol in op een rangerende goederentrein. Er vielen vijf gewonden. De posttrein had ten onrechte veilig sein gekregen.
- Schiedam 1952: In Schiedam botste een lege reizigerstrein op een stilstaande locomotief. De machinist raakte gewond. De botsing was veroorzaakt door een verkeerd seinbeeld.
- Deventer 1953: Bij Deventer botste een sneltrein op een rangeerlocomotief. Er vielen twaalf gewonden.
- Dieren 1954: Vlak bij Dieren reed een goederentrein achter op een andere, stilstaande goederentrein. Er brak een hevige brand uit, waarbij een leerling-conducteur om het leven kwam. De botsing werd veroorzaakt doordat een seinwachter ten onrechte een sein op veilig zette.
- Kethel 1941: Op de brug nabij Kethel botste een reizigerstrein achterop een stilstaande goederentrein. Er raakten twee personen gewond. Het ongeluk was veroorzaakt doordat de treindienstleider per ongeluk een sein voor de reizigerstrein op veilig had gezet.
- Nuth 1921: Bij station Nuth botsten twee losse locomotieven op elkaar. Eén machinist kwam om het leven, drie andere personeelsleden raakten gewond. Het ongeluk werd veroorzaakt doordat een van de locs een veilig sein kreeg terwijl een wissel verkeerd lag.
- Amsterdam 1974: Tussen Amsterdam CS en Amsterdam Amstel botste een reizigerstrein achterop een andere, stilstaande reizigerstrein. Enkele reizigers raakten gewond. De treindienstleider had ten onrechte een sein veilig gegeven.
- Eijsden 1923: Tussen Eijsden en Visé (België) botste een personentrein achterop een goederentrein, waarbij een remmer om het leven kwam. De oorzaak was onachtzaamheid van het stationspersoneel in Eijsden.
Andere ongevallen in de buurt
- Dordrecht 1999 (8 km): Tussen Dordrecht en Dordrecht Zuid reed een reizigerstrein door rood en reed een internationale trein in de flank. Beide treinen ontspoorden en er vielen zes gewonden.
- Dordrecht 1902 (8 km): Op station Dordrecht botste een goederentrein uit de richting Gorinchem op een paar wagens, geladen met stenen, die op een verkeerd spoor stonden opgesteld. De machinist en de stoker raakten licht gewond toen ze voor de botsing van de trein sprongen. De locomotief en de tender ontspoorden.
- Dubbeldam 1970 (8 km): Bij Dubbeldam botsten twee reizigerstreinen achterop elkaar. Een van de twee was zonder toestemming een gedoofd sein gepasseerd. Er vielen twintig gewonden.
- Dordrecht 1935 (9 km): Bij station Dordrecht botste een reizigerstrein die door rood was gereden, op een kolentrein. De kolentrein ontspoorde, maar er vielen geen slachtoffers.
- Zwijndrecht 1885 (10 km): Op station Zwijndrecht botste een goederentrein achter op een andere, stilstaande, goederentrein. Eén machinist kwam om het leven.
- Dordrecht 1993 (11 km): Ten zuiden van Dordrecht reed een reizigerstrein tegen een landbouwvoertuig aan, dat moeite had om over de smalle overweg te manoeuvreren. Er vielen tientallen gewonden.
- Moerdijkbrug 1919 (15 km): Een goederentrein richting Dordrecht verloor bij Moerdijk een aantal wagens, die op de Moerdijkbrug tot stilstand kwamen. Een achteropkomende trein reed op de wagens in en ontspoorde. Er vielen geen gewonden.
- Lage Zwaluwe 1993 (16 km): Bij Lage Zwaluwe ontspoorde een goederentrein met gevaarlijke stoffen op een wissel. Er vielen geen gewonden, maar er kwam wel een kleine hoeveelheid van een brandgevaarlijke stof vrij.
- Lage Zwaluwe 1947 (16 km): Tussen Lage Zwaluwe en Dordrecht botste een goederentrein op een losse locomotief. De trein ontspoorde. Er vielen geen gewonden.
- Barendrecht 2009 (17 km): Op 24 september 2009 botsten nabij Barendrecht twee goederentreinen frontaal op elkaar. Een passerende Intercity reed in op de brokstukken. De machinist van één van de goederentreinen kwam om het leven. Hij bleek ook de veroorzaker te zijn van het ongeluk: hij was een STS gepasseerd waardoor zijn trein in de rijweg van de andere goederentrein terechtkwam.