Op station Zwijndrecht botste een goederentrein achter op een andere, stilstaande, goederentrein. Eén machinist kwam om het leven.
ij de goederenloods van station Zwijndrecht was men bezig een goederentrein te beladen, toen een andere goederentrein de onveilige seinen passeerde en achterop de stilstaande trein reed. Bij de botsing ontplofte de ketel van een van de treinen en brak er brand uit.
De machinist van de achteropkomende trein verloor beide benen en overleed enkele dagen later. De stoker had zich kunnen redden door van de trein te springen. Deze stoker had eerder al het ongeluk te Deurne overleefd nadat hij daar uit de wrakstukken moest worden gezaagd, en verloor nog geen week later bij een ongeluk te Boxtel alsnog zijn benen.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Beesd 1967: Bij station Beesd reden een personen- en een goederentrein frontaal tegen elkaar. Twee personeelsleden van de personentrein kwamen om het leven. De goederentrein was door een rood sein gereden.
- Amersfoort 2006: Dit ongeval is nog niet beschreven.
- Amsterdam 2004: Aan de oostzijde van Amsterdam Centraal botst een leegmattrein frontaal op een Intercity. 19 reizigers raken gewond. De botsing werd veroorzaakt door een STS-passage van de leegmattrein.
- Arnhem 2006: Op station Arnhem botste een goederentrein op een reizigerstrein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist van de goederentrein was door een rood sein gereden, maar werd daar later van vrijgesproken, omdat de seinplaatsing onduidelijk was.
- Breda 1894: Bij Breda botsten twee goederentreinen op elkaar. Er vielen twee doden.
- Ede 1926
- Delft 1941 (juni): Op station Delft reed een trein uit Rotterdam in op een rangerende goederentrein. Er vielen geen gewonden.
- Delft 1941 (augustus): Op station Delft botste een rangeertrein op een goederentrein uit Den Haag, die door een onveilig sein was gereden. Er vielen geen gewonden.
- Maarn 1939: Bij station Maarn botste een reizigerstrein op een zandtrein, die door een onveilig sein was gereden. De hoofdgeleider van de zandtrein raakte zwaargewond.
- Leidschendam 1938: Bij de remise in Leidschendam botsten twee treinen frontaal op elkaar, nadat een van de twee door een onveilig sein was gereden. Een van de machinisten raakte lichtgewond.
Andere ongevallen in de buurt
- Dordrecht 1935 (1 km): Bij station Dordrecht botste een reizigerstrein die door rood was gereden, op een kolentrein. De kolentrein ontspoorde, maar er vielen geen slachtoffers.
- Dordrecht 1902 (2 km): Op station Dordrecht botste een goederentrein uit de richting Gorinchem op een paar wagens, geladen met stenen, die op een verkeerd spoor stonden opgesteld. De machinist en de stoker raakten licht gewond toen ze voor de botsing van de trein sprongen. De locomotief en de tender ontspoorden.
- Dordrecht 1999 (3 km): Tussen Dordrecht en Dordrecht Zuid reed een reizigerstrein door rood en reed een internationale trein in de flank. Beide treinen ontspoorden en er vielen zes gewonden.
- Dubbeldam 1970 (3 km): Bij Dubbeldam botsten twee reizigerstreinen achterop elkaar. Een van de twee was zonder toestemming een gedoofd sein gepasseerd. Er vielen twintig gewonden.
- Dordrecht 1993 (6 km): Ten zuiden van Dordrecht reed een reizigerstrein tegen een landbouwvoertuig aan, dat moeite had om over de smalle overweg te manoeuvreren. Er vielen tientallen gewonden.
- Barendrecht 2009 (9 km): Op 24 september 2009 botsten nabij Barendrecht twee goederentreinen frontaal op elkaar. Een passerende Intercity reed in op de brokstukken. De machinist van één van de goederentreinen kwam om het leven. Hij bleek ook de veroorzaker te zijn van het ongeluk: hij was een STS gepasseerd waardoor zijn trein in de rijweg van de andere goederentrein terechtkwam.
- Sliedrecht 1942 (10 km): Op station Sliedrecht reed een passagierstrein vol in op een andere, stilstaande reizigerstrein, waarna er brand uitbrak. Achttien mensen kwamen om het leven. De ramp werd veroorzaakt dat een sein dat ten onrechte op veilig stond.
- Moerdijkbrug 1919 (11 km): Een goederentrein richting Dordrecht verloor bij Moerdijk een aantal wagens, die op de Moerdijkbrug tot stilstand kwamen. Een achteropkomende trein reed op de wagens in en ontspoorde. Er vielen geen gewonden.
- IJsselmonde 1963 (11 km): Ten zuiden van Rotterdam reed een reizigerstrein een goederentrein in de flank. Er vielen geen gewonden, maar de schade was aanzienlijk. De machinist van de reizigerstrein was door rood gereden.
- Lage Zwaluwe 1993 (12 km): Bij Lage Zwaluwe ontspoorde een goederentrein met gevaarlijke stoffen op een wissel. Er vielen geen gewonden, maar er kwam wel een kleine hoeveelheid van een brandgevaarlijke stof vrij.