Bij Vogelenzang reden twee passagierstreinen frontaal op elkaar. Door werkzaamheden was slechts één van de twee sporen beschikbaar. Twee reizigers kwamen om het leven.
oor werkzaamheden aan de brug over de Leidsevaart moest treinverkeer uit beide richtingen van hetzelfde spoor gebruik maken en door een loods begeleid worden. De trein uit Rotterdam had zijn loods opgepikt en had toestemming gekregen om door te rijden, de trein uit Amsterdam had echter geen loods aan boord genomen en was doorgereden zonder toestemming. De twee treinen botsten frontaal.
Onder de reizigers vielen een aantal gewonden, waarvan er in de weken na het ongeluk twee overleden. De machinist van de Amsterdamse trein werd in oktober veroordeeld tot zes maanden celstraf.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Stolwijkersluis 1932: Bij Stolwijkersluis vergat een machinist op een kruisende trein te wachten. Hij reed door, waardoor beide treinen frontaal botsten. Er vielen geen gewonden.
- Uithuizermeeden 1985: Op station Uithuizermeeden botste een reizigerstrein uit Roodeschool frontaal op een goederentrein richting de Eemshaven. Er vielen zes gewonden. De reizigerstrein was zonder toestemming vertrokken.
- Hoorn 1916: Op station Hoorn reed de sneltrein uit Enkhuizen vol in op een rangerende goederentrein, die te ver was doorgereden. Er vielen vier lichtgewonden.
- Dalfsen 1956: Een kilometer buiten Dalfsen werd een personentrein frontaal aangereden door een koppel diesellocomotieven. De personentrein werd grotendeels verbrijzeld door de locs, en beide machinisten kwamen om het leven. De machinist van de locs was zonder toestemming vertrokken van station Dalfsen.
- Winsum 1980: In dichte mist botsten twee treinen frontaal op elkaar ten zuiden van Winsum, op de lijn Sauwerd-Roodeschool. De ravage was enorm en negen personen kwamen om het leven. Het ongeval werd veroorzaakt doordat een van de treinen te vroeg vertrok uit Winsum, waar deze had moeten wachten op de kruising met de andere trein.
- Eindhoven 1878: Tussen Eindhoven en Best reden twee treinen frontaal op elkaar. Er viel één dode en dertien gewonden.
- Coevorden 1938: Op station Coevorden ging een goederenwagon door de harde wind aan de rol en botste op de vrije baan richting Dalen op een tegemoetkomende goederentrein. Er vielen geen gewonden, maar de wagon was "deerlijk gehavend".
- Halfweg 1938: Bij Halfweg reden twee werktreinen op elkaar. De machinist van een trein uit Amsterdam had in de dichte mist de andere, stilstaande trein niet opgemerkt en botste er met een flinke vaart op. Er vielen geen gewonden.
- Elburg-Epe 1866: Op station Hattem werd een wagon door de harde wind van zijn plek geblazen. De wagon rolde naar station Elburg-Epe, waar hij in botsing kwam met een reizigerstrein. Er vielen geen gewonden.
- Oisterwijk 1866: Een in Rijen opgestelde goederenwagon ging door de harde wind aan de rol. De wagen rolde door Tilburg en Oisterwijk en botste tegen een tegemoetkomende trein. De wagen werd vernield en de locomotief van de trein raakte beschadigd.
Andere ongevallen in de buurt
- Hillegom 1938 (2 km): Op station Hillegom woei een deur van een goederenlocomotief open doordat een reizigerstrein op snelheid passeerde. De deurklink vernielde een aantal ramen van de reizigerstrein, waarbij één passagier gewond raakte.
- Veenenburg 1866 (4 km): Op station Veenenburg moest een reizigerstrein uit Rotterdam wachten op kruising met een trein uit Amsterdam. De Rotterdamse trein reed echter door het stoptonende sein en raakte zijn tegenligger in de flank. Eén passagier raakte gewond.
- Lisse 1944 (6 km): Bij Lisse werden op een overweg twee vrachtwagens, die met elkaar in botsing waren gekomen, geschept door een sneltrein. Van de voertuigen kwamen negen inzittenden om het leven.
- Zandvoort 1890 (7 km): Tussen Overveen en Zandvoort ontspoorde een reizigerstrein. De stoker kwam om het leven, enkele passagiers raakten gewond.
- Zandvoort 1928 (7 km): Op station Zandvoort reed een trein door het stootjuk in en ramde het stationsgebouw. Er kwamen twee mensen om het leven.
- Hoofddorp 1992 (8 km): In de buurt van station Hoofddorp ontspoorde de Intercity Amsterdam-Vlissingen. In de trein vielen vijf doden en tientallen gewonden. De machinist bleek te snel te hebben gereden op een plaats waar in verband met werkzaamheden een scherpe S-bocht was aangelegd. Er bleek echter ook veel mis te zijn gegaan bij de informatievoorziening van machinisten over snelheidsbeperkingen, zoals die bij Hoofddorp golden.
- Haarlem 1942 (9 km): Bij een treinbotsing in Haarlem kwam één persoon om het leven.
- Haarlem 1912 (9 km): Bij station Haarlem botste een goederentrein op een stilstaande locomotief. Er vielen geen gewonden, maar de ravage was groot. De loc bleek op het hoofdspoor terecht te zijn gekomen door een verkeerde wisselstand.
- Bloemendaal 1940 (10 km): In Bloemendaal botste een reizigerstrein in dichte mist op een ontspoorde goederentrein. Er vielen twee gewonden.
- Haarlem 1851 (10 km): Bij Haarlem ontspoorde een locomotief, die vervolgens in het water belandde.