Bij Lisse werden op een overweg twee vrachtwagens, die met elkaar in botsing waren gekomen, geschept door een sneltrein. Van de voertuigen kwamen negen inzittenden om het leven.
ij station Lisse werd de overweg geopend na het passeren van een lokaaltrein, waarna twee vrachtwagens met elkaar in botsing kwamen en op het spoor bleven staan. De volgende trein, een sneltrein uit Dordrecht, kon niet op tijd stoppen voor de overweg en ramde beide vrachtwagens.
De chauffeurs van de vrachtwagens hadden op tijd hun voertuigen kunnen verlaten, maar dat gold niet voor circa dertig werklieden, die in een houten opbouw achter op een van de wagens zaten. Door de klap werd de opbouw volledig vernietigd en zes mensen kwamen om het leven. Er vielen zeven zwaargewonden, waarvan er drie later in het ziekenhuis overleden.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Nootdorp 2003: In Nootdorp werd een lijnbus aangereden door een reizigerstrein. De bus was stilgevallen op de overweg door een mankement. Er vielen geen gewonden.
- Nootdorp 2002: Bij Nootdorp viel een lijnbus stil op een overweg en werd aangereden door een reizigerstrein. Er vielen geen slachtoffers.
- Oss 2018: Op een overweg bij station Oss West werd een Stint, een soort elektrische bakfiets, aangereden door een trein. Vier kinderen kwamen om het leven. De remmen van de Stint hadden dienst geweigerd bij het naderen van de overweg.
- Zwolle 1961: Bij Zwolle ontspoorde een reizigerstrein toen deze een vrachtwagen met een bulldozer ramde. De trein belandde in een sloot, maar er vielen geen gewonden. De remmen van de vrachtwagen hadden geweigerd bij het naderen van de overweg.
- Rijswijk 1980: BIj Rijswijk werd een aanhangwagen geramd door twee reizigerstreinen, waarvan er een vervolgens ontspoorde. Vijf voetgangers bij de overweg raakten lichtgewond door rondvliegende brokstukken.
- Wezep 1965: Bij Wezep werd een goederentrein aangereden door een vrachtwagen met defecte remmen. De trein ontspoorde en vloog in brand.
- Blerick 1931: Bij Blerick werd een autobus aangereden door een trein. Drie inzittenden van de bus kwamen om het leven, twaalf anderen raakten zwaargewond. Het ongeluk was veroorzaakt doordat de bomen niet gesloten waren.
- Sloterdijk 1957: Nabij station Amsterdam Sloterdijk werd een vrachtwagen aangereden door een sneltrein doordat de overwegwachter de spoorbomen te vroeg had geopend. Twee inzittenden van de vrachtauto kwamen om het leven.
- Kruiningen-Yerseke 1949: Bij station Kruiningen-Yerseke werd een autobus aangereden door een reizigerstrein, omdat de overwegbomen niet waren gesloten. In de bus kwam een passagier om het leven. De trein ontspoorde en kantelde, waarbij de machinist gewond raakte.
- Breezand 1948: Bij Breezand werd een autobus aangereden door een reizigerstrein. Er vielen vier doden en twaalf gewonden.
Andere ongevallen in de buurt
- Veenenburg 1866 (1 km): Op station Veenenburg moest een reizigerstrein uit Rotterdam wachten op kruising met een trein uit Amsterdam. De Rotterdamse trein reed echter door het stoptonende sein en raakte zijn tegenligger in de flank. Eén passagier raakte gewond.
- Hillegom 1938 (4 km): Op station Hillegom woei een deur van een goederenlocomotief open doordat een reizigerstrein op snelheid passeerde. De deurklink vernielde een aantal ramen van de reizigerstrein, waarbij één passagier gewond raakte.
- Vogelenzang 1882 (6 km): Bij Vogelenzang reden twee passagierstreinen frontaal op elkaar. Door werkzaamheden was slechts één van de twee sporen beschikbaar. Twee reizigers kwamen om het leven.
- Warmond 1980 (9 km): Nabij Warmond botste een werktrein op een stilstaande zandtrein. Brokstukken van beide treinen kwamen terecht op de nevensporen, waar een Intercity en een stoptrein op in reden. De Intercity ontspoorde en kwam in een sloot terecht.
- Warmond 1874 (10 km): Bij station Warmond vond een frontale botsing plaats tussen een reizigerstrein en een leeg-materieel-trein. De conducteur en een reiziger kwamen om het leven.
- Warmond 1843 (10 km): Op 10 maart 1843 vond het eerste fatale spoorwegongeval van Nederland plaats. Op de brug over de Leede ontspoorde een locomotief van de HIJSM, waarbij de machinist om het leven kwam.
- Hoofddorp 1992 (10 km): In de buurt van station Hoofddorp ontspoorde de Intercity Amsterdam-Vlissingen. In de trein vielen vijf doden en tientallen gewonden. De machinist bleek te snel te hebben gereden op een plaats waar in verband met werkzaamheden een scherpe S-bocht was aangelegd. Er bleek echter ook veel mis te zijn gegaan bij de informatievoorziening van machinisten over snelheidsbeperkingen, zoals die bij Hoofddorp golden.
- Zandvoort 1928 (11 km): Op station Zandvoort reed een trein door het stootjuk in en ramde het stationsgebouw. Er kwamen twee mensen om het leven.
- Zandvoort 1890 (11 km): Tussen Overveen en Zandvoort ontspoorde een reizigerstrein. De stoker kwam om het leven, enkele passagiers raakten gewond.
- Leiden 1914 (13 km): Bij station Leiden botsten twee losse locomotieven op elkaar. Een van de machines viel om, waarbij de machinist om het leven kwam. De machinist van de andere locomotief was door een onvelig sein gereden.