Op een overweg bij station Oss West werd een Stint, een soort elektrische bakfiets, aangereden door een trein. Vier kinderen kwamen om het leven. De remmen van de Stint hadden dienst geweigerd bij het naderen van de overweg.
en medewerkster van een kinderdagverblijf vervoerde vijf kinderen in de Stint van het kindcentrum naar hun basisschool. Bij het naderen van een beveiligde overweg, merkte ze dat de Stint niet meer reageerde op remopdrachten, maar op volle snelheid doorreed. De Stint reed de gesloten overweg op en werd gegrepen door een Intercity van Den Bosch naar Nijmegen. Vier kinderen kwamen om het leven, het vijfde kind en de begeleidster raakten zwaargewond.
In de weken na het ongeluk werd de toelating van de Stint op de openbare weg ingetrokken. Het ongeluk werd onderzocht door zowel de Onderzoeksraad voor Veiligheid als de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T), die concludeerden dat het apparaat ernstige ontwerpfouten bevatten, waardoor het in bepaalde gevallen onmogelijk was om nog te remmen.
Bronnen
- "Vier kinderen omgekomen bij bakfietsongeluk op het spoor bij Oss" (NOS, donderdag 20 september 2018)
- "Minister Van Nieuwenhuizen staat Stints uit voorzorg niet meer toe op de openbare weg" (Rijksoverheid, maandag 1 oktober 2018)
- "Veilig toelaten op de weg - Lessen naar aanleiding van het ongeval met de Stint" (Onderzoeksraad voor Veiligheid, woensdag 16 oktober 2019)
Social media
Youtube
Vergelijkbare ongevallen
- Nootdorp 2003: In Nootdorp werd een lijnbus aangereden door een reizigerstrein. De bus was stilgevallen op de overweg door een mankement. Er vielen geen gewonden.
- Nootdorp 2002: Bij Nootdorp viel een lijnbus stil op een overweg en werd aangereden door een reizigerstrein. Er vielen geen slachtoffers.
- Lisse 1944: Bij Lisse werden op een overweg twee vrachtwagens, die met elkaar in botsing waren gekomen, geschept door een sneltrein. Van de voertuigen kwamen negen inzittenden om het leven.
- Zwolle 1961: Bij Zwolle ontspoorde een reizigerstrein toen deze een vrachtwagen met een bulldozer ramde. De trein belandde in een sloot, maar er vielen geen gewonden. De remmen van de vrachtwagen hadden geweigerd bij het naderen van de overweg.
- Rijswijk 1980: BIj Rijswijk werd een aanhangwagen geramd door twee reizigerstreinen, waarvan er een vervolgens ontspoorde. Vijf voetgangers bij de overweg raakten lichtgewond door rondvliegende brokstukken.
- Wezep 1965: Bij Wezep werd een goederentrein aangereden door een vrachtwagen met defecte remmen. De trein ontspoorde en vloog in brand.
- Blerick 1931: Bij Blerick werd een autobus aangereden door een trein. Drie inzittenden van de bus kwamen om het leven, twaalf anderen raakten zwaargewond. Het ongeluk was veroorzaakt doordat de bomen niet gesloten waren.
- Sloterdijk 1957: Nabij station Amsterdam Sloterdijk werd een vrachtwagen aangereden door een sneltrein doordat de overwegwachter de spoorbomen te vroeg had geopend. Twee inzittenden van de vrachtauto kwamen om het leven.
- Kruiningen-Yerseke 1949: Bij station Kruiningen-Yerseke werd een autobus aangereden door een reizigerstrein, omdat de overwegbomen niet waren gesloten. In de bus kwam een passagier om het leven. De trein ontspoorde en kantelde, waarbij de machinist gewond raakte.
- Breezand 1948: Bij Breezand werd een autobus aangereden door een reizigerstrein. Er vielen vier doden en twaalf gewonden.
Andere ongevallen in de buurt
- Oss 1942 (2 km): Bij station Oss botste een vertrekkende reizigerstrein op een tegemoetkomende locomotief. Er vielen geen gewonden.
- Geffen 1993 (3 km): Bij Geffen botste een reizigerstrein tegen een overstekende vrachtwagen. De trein ontspoorde waardoor een passagier om het leven kwam. Ook de vrachtwagenchauffeur overleefde het ongeluk niet.
- Berghem 1959 (4 km): Tussen Oss en Berghem reed een vrachtwagen met een dragline zich vast op een overweg en werd geramd door een goederentrein, waarvan twee locomotieven en vijftien wagens ontspoorden. De machinist raakte licht gewond.
- Ravenstein 1946 (11 km): Op de Maasbrug bij Ravenstein reed een militaire trein met Engelse verlofgangers op een stilstaande goederentrein. Vijf militairen kwamen om het leven.
- Rosmalen 1920 (11 km): Op station Rosmalen botsten twee goederentreinen, waardoor drie mensen om het leven kwamen. Een van de treinen was door een onveilig sein gereden.
- Tiel 1916 (16 km): Bij station Tiel botsten twee goederentreinen frontaal op elkaar, waarbij een remmer om het leven kwam. Een van de treinen bleek door een onveilig sein te zijn gereden.
- Hedel 1966 (16 km): Op de Maasbrug bij Hedel ontspoorde een sneltrein. Twee wagens gleden van het talud af. Er vielen tientallen lichtgewonden.
- Hedel 1933 (16 km): Bij de enkelsporige brug over de Maas bij Hedel botsten twee goederentrein frontaal op elkaar. Er vielen drie gewonden. Een van de machinisten was door een onveilig sein gereden.
- Zaltbommel 1969 (17 km): Ten zuiden van Zaltbommel werd een busje aangereden door de sneltrein Eindhoven-Amsterdam. De bestuurder van het busje raakte zwaargewond. Van de trein ontspoorden vier wagens, maar reizigers en personeel bleven ongedeerd.
- Den Bosch 1932 (17 km): Op station Den Bosch raakten een aantal wagens los van een rangerende trein en rolden de hoofdbaan op, waar een aankomende goederentrein op de wagens inreed. Er vielen twee gewonden.