Tussen Amsterdam CS en Amsterdam Amstel botste een reizigerstrein achterop een andere, stilstaande reizigerstrein. Enkele reizigers raakten gewond. De treindienstleider had ten onrechte een sein veilig gegeven.
e trein van Amsterdam naar Rotterdam kwam op de vrije baan tot stilstand vanwege een defecte remleiding. De treindienstleider was in de veronderstelling dat de defecte trein op het Amstelstation stond en zette het sein naar het betreffende baanvak veilig voor de intercity Zandvoort-Maastricht.
Omdat de intercity een geel seinbeeld had gekregen, reed deze niet hard en botste met zo'n 30 km/h op de stilstaande trein. Eén reiziger moest met een hersenschudding naar het ziekenhuis, twee andere passagiers liepen snijwonden op. De trein naar Rotterdam raakte flink beschadigd bij de botsing.
Bronnen
- "Treinbotsing: één passagier in ziekenhuis" (Trouw, dinsdag 24 september 1974)
- "Vergissing dienstleider oorzaak treinbotsing" (NRC Handelsblad, dinsdag 24 september 1974)
Vergelijkbare ongevallen
- Nuth 1921: Bij station Nuth botsten twee losse locomotieven op elkaar. Eén machinist kwam om het leven, drie andere personeelsleden raakten gewond. Het ongeluk werd veroorzaakt doordat een van de locs een veilig sein kreeg terwijl een wissel verkeerd lag.
- Eijsden 1923: Tussen Eijsden en Visé (België) botste een personentrein achterop een goederentrein, waarbij een remmer om het leven kwam. De oorzaak was onachtzaamheid van het stationspersoneel in Eijsden.
- Maasvlakte 2012: Op de Maasvlakte botsten twee goederentreinen op elkaar. Er raakte een machinist gewond. De botsing was veroorzaakt door de treindienstleider, die beide treinen toestemming had gegeven om naar hetzelfde spoor op te rijden.
- Dieren 1954: Vlak bij Dieren reed een goederentrein achter op een andere, stilstaande goederentrein. Er brak een hevige brand uit, waarbij een leerling-conducteur om het leven kwam. De botsing werd veroorzaakt doordat een seinwachter ten onrechte een sein op veilig zette.
- Zenderen 1972: Tussen Almelo en Hengelo reed een goederentrein achterop een andere, stilstaande goederentrein. Beide treinen ontspoorden. De voorste trein stond stil vanwege een defect en de achterste trein had toestemming gekregen om een rood sein te passeren.
- Amersfoort 1937: Bij station Amersfoort botste een binnenkomende goederentrein op een stilstaande. Diverse wagens werden vernield, maar er vielen geen gewonden. De goederentrein had een veilig sein gekregen terwijl het aankomstspoor niet vrij was.
- Bergen op Zoom 1906: Ten zuiden van station Bergen op Zoom reed een posttrein vol in op een rangerende goederentrein. Er vielen vijf gewonden. De posttrein had ten onrechte veilig sein gekregen.
- Schiedam 1952: In Schiedam botste een lege reizigerstrein op een stilstaande locomotief. De machinist raakte gewond. De botsing was veroorzaakt door een verkeerd seinbeeld.
- Deventer 1953: Bij Deventer botste een sneltrein op een rangeerlocomotief. Er vielen twaalf gewonden.
- Sliedrecht 1942: Op station Sliedrecht reed een passagierstrein vol in op een andere, stilstaande reizigerstrein, waarna er brand uitbrak. Achttien mensen kwamen om het leven. De ramp werd veroorzaakt dat een sein dat ten onrechte op veilig stond.
Andere ongevallen in de buurt
- Amsterdam 1934 (1 km): Op het Weesperpoortstation in Amsterdam botsten een dieseltrein en een stoomtrein op elkaar. De dieseltrein was door een onveilig sein vertrokken. Er vielen twaalf gewonden.
- Duivendrecht 1971 (2 km): Op Eerste Pinksterdag 1971 reed een Intercity tussen de stations Duivendrecht en Amsterdam Amstel vol in op de achterkant van een internationale trein. In de achterste wagon vielen vijf doden en tientallen gewonden.
- Amsterdam 2008 (2 km): Bij Amsterdam Muiderpoort ontspoorde een goederentrein door een warmgelopen aspot. Er vielen geen gewonden, maar de schade liep in de miljoenen euro's.
- Watergraafsmeer 1939 (2 km): Op de Watergraafsmeer botste, vermoedelijk door een verkeerde wisselstand, een rangerende goederentrein op stilstaande goederenwagons. Er vielen geen gewonden.
- Amsterdam 1946 (3 km): De sneltrein uit Enschede ontspoorde vlak voor Amsterdam CS. De locomotief stortte van de spoordijk, waarbij de machinist om het leven kwam.
- Watergraafsmeer 1938 (3 km): Bij de Watergraafsmeer reed een losse-loctrein door een rood sein en achterop een goederentrein. Er vielen geen gewonden, maar de ravage was enorm en het duurde een dag voor de sporen weer vrij waren.
- Amsterdam 1907 (3 km): Bij Amsterdam ontspoorde een wagon van een goederentrein. De wagon viel om en kwam op een remmer terecht, die het niet overleefde.
- Amsterdam 1956 (3 km): De sneltrein Amsterdam-Groningen ontspoorde en boorde zich in een tegemoetkomende stoptrein. Een reiziger van de stoptrein kwam om het leven. Een materiaaldefect was vermoedelijk de oorzaak.
- Amsterdam 2004 (3 km): Aan de oostzijde van Amsterdam Centraal botst een leegmattrein frontaal op een Intercity. 19 reizigers raken gewond. De botsing werd veroorzaakt door een STS-passage van de leegmattrein.
- Amsterdam 1975 (3 km): In Amsterdam botste een internationale trein frontaal op een stoptrein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist zou door rood hebben gereden.