Bij Rotterdam Centraal raakte een stoptrein een stalen voetplaat van een viaduct, sleurde deze anderhalve kilometer mee en ontspoorde, waarbij een bovenleidingsportaal werd geraakt. Er vielen geen gewonden. De plaat was in het spoor gekomen bij schilderswerkzaamheden.
Bronnen
- "Trein uit rails in Rotterdam" (Trouw, vrijdag 30 augustus 1974)
Vergelijkbare ongevallen
- Groningen 1950: Bij een fabrieksterrein in een Groningse woonwijk reed een trein een muur omver, waardoor zes kinderen om het leven kwamen.
- Oostdijk 1971: Tussen Oostdijk en Krabbendijke ontspoorde een Intercity, die met hoge snelheid tegen een vloeddeur was aangereden. De deur was losgeslagen in een storm. Er vielen 23 gewonden onder de treinpassagiers.
- Leeuwarden 1994: Tussen Tytsjerk en Leeuwarden botste een leeg-materieeltrein op een kudde koeien. Vier treinstellen ontspoorden, de infrastructuur werd zwaar beschadigd. Er vielen geen gewonden.
- Maastricht 2007: Op station Maastricht reed een Intercity door een stootjuk en ramde een perron. Er vielen vijf gewonden.
- Schalkwijk 1871: De sneltrein van Utrecht naar Leuven ontspoorde op het station van Schalkwijk. Door een verkeerde wisselstand was de trein op een zijspoor terechtgekomen. De stoker kwam om het leven.
- Hoek van Holland 1914: Op station Hoek van Holland weigerden de remmen van een binnenkomende reizigerstrein, die daarop door het stootjuk reed en het stationsgebouw inreed. In het gebouw raakten drie mensen gewond, op de trein liep de hoofdconducteur lichte verwondingen op.
- Zandvoort 1928: Op station Zandvoort reed een trein door het stootjuk in en ramde het stationsgebouw. Er kwamen twee mensen om het leven.
- Vlissingen 1899: Op station Vlissingen schoot een trein door het stootjuk heen en boorde zich in het stationsgebouw. Er vielen drie doden.
- De Vink 1926: Ten zuiden van halte De Vink, nabij Leiden, ontspoorde een sneltrein. Een deel van de wagens belandde in de sloot, waarbij vier mensen om het leven kwamen. De ontsporing was veroorzaakt door een slechte toestand van de baan.
- Simpelveld 1910: Bij station Simpelveld botste een goederentrein op een stootjuk. De machinist kwam om het leven.
Andere ongevallen in de buurt
- Rotterdam 1881 (0 km): Bij station Rotterdam Delftsche Poort reed een reizigerstrein in op een stilstaande goederentrein. Twee reizigers kwamen om het leven. De reizigerstrein was door een verkeerde wisselstand het goederenterrein op gereden.
- Rotterdam 1969 (0 km): Een reizigerstrein uit Venlo botste op station Rotterdam Centraal op een stilstaande reizigerstrein. Negen reizigers en een machinist raakten gewond.
- Rotterdam 1944 (1 km): Een locomotief die van Rotterdam Delftsche Poort was vertrokken, werd achterop gereden door een reizigerstrein. In de bestuurderscabine van de reizigerstrein vielen twee gewonden. De machinist van deze trein had het vertreksein voor de locomotief aangezien voor zijn eigen vertreksein.
- Rotterdam 1908 (2 km): Een rangerende locomotief reed door een verkeerde wisselstand een kopspoor op en reed door het stootjuk. Drie medewerkers op de trein raakten gewond.
- Rotterdam 1980 (2 km): Bij Rotterdam ontspoorde een reizigerstrein omdat de machinist te snel over een wissel reed. De trein ramde twee pijlers van een viaduct, maar er vielen geen slachtoffers.
- Hillegersberg 1946 (2 km): Op emplacement Hillegersberg reed een goederentrein achteruit door een stootjuk. Enkele wagens schoven door de klap in elkaar, waardoor een spoorwegarbeider werd doodgedrukt.
- Rotterdam 1982 (2 km): Op derde Kerstdag 1982 botsten nabij de Schiebrug in Rotterdam een internationale trein en een stoptrein frontaal op elkaar. Er vielen drie doden. Vermoed wordt dat de machinist van de stoptrein een rood sein was gepasseerd.
- Rotterdam 1897 (2 km): Bij de spoorweghaven Westzijde in Rotterdam Feijenoord ontspoorde een goederentrein. Twee goederenwagons kantelden, waardoor een remmer om het leven kwam.
- Schiedam 1856 (3 km): In de late avond botste de laatste trein van Schiedam naar Den Haag op een voorganger, die was gestopt op de vrije baan. Drie mensen kwamen om het leven.
- Schiedam 1952 (4 km): In Schiedam botste een lege reizigerstrein op een stilstaande locomotief. De machinist raakte gewond. De botsing was veroorzaakt door een verkeerd seinbeeld.