Schalkwijk 1871
donderdag 25 mei 1871
Schalkwijk (Utrecht)
aanrijding object, ontsporing
door verkeerde wisselstand
1 doden, 3 gewonden
De sneltrein van Utrecht naar Leuven ontspoorde op het station van Schalkwijk. Door een verkeerde wisselstand was de trein op een zijspoor terechtgekomen. De stoker kwam om het leven.
e sneltrein van Utrecht naar Boxtel, die daar verder door zou gaan in de richting van Leuven, passeerde in de ochtend van 25 mei het station Schalkwijk. Doordat een wissel in de verkeerde stand lag, reed de trein met volle snelheid een veeverlaadspoor op en reed door de muur van een loods. De stoker werd op slag gedood en de machinist, die nog van de locomotief had kunnen springen, liep zware verwondingen op.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Rotterdam 1908: Een rangerende locomotief reed door een verkeerde wisselstand een kopspoor op en reed door het stootjuk. Drie medewerkers op de trein raakten gewond.
- Den Haag 1949: Aan de oostkant van Den Haag Hollands Spoor ontspoorde een rangerende trein, doordat een wissel onder de trein werd bediend. De trein ramde aan steunpilaar van een seinbrug, die daardoor over de gehele breedte van het emplacement naar beneden kwam. Er vielen geen gewonden.
- Elburg-Oldebroek 1910: Door een verkeerde wisselstand ramde de locomotief van een goederentrein het stationsgebouw van station Elburg-Oldebroek (tegenwoordig 't Harde). Er kwamen vier kalveren om het leven.
- Amsterdam 1965: Op Amsterdam Centraal ontspoorde een rangeerstel doordat een wissel onder de trein werd getrokken. Er vonden geen persoonlijk ongelukken plaats, maar zowel de trein als de infrastructuur liepen grote schade op.
- Groningen 1973 (oktober): Bij station Groningen ontspoorde een lege reizigerstrein omdat een wissel onder de trein werd omgelegd. De trein kwam tegen het Herewegviaduct tot stilstand, dat ontzet raakte. Er vielen geen gewonden.
- Amsterdam 1947: Een reizigerstrein ontspoorde op Amsterdam Centraal toen het wissel onder de trein werd omgelegd. De trein ramde een bovenleidingsmast, waardoor het hele emplacement zonder spanning kwam en diverse elektrische treinen strandden.
- Geldermalsen 1939: Op station Geldermalsen reed een reizigerstrein door een verkeerde wisselstand een spoor op waar een andere reizigerstrein stilstond. Bij de botsing raakte een conducteur licht gewond.
- Watergraafsmeer 1939: Op de Watergraafsmeer botste, vermoedelijk door een verkeerde wisselstand, een rangerende goederentrein op stilstaande goederenwagons. Er vielen geen gewonden.
- Geldrop 1961: Op station Geldrop botste een reizigerstrein op een stilstaande rangeerlocomotief. Eén reiziger kwam om het leven. De reizigerstrein was door een foute wisselstand op het verkeerde spoor terecht gekomen.
- Nijmegen 1935: In Nijmegen botsten twee reizigerstreinen tegen elkaar door een verkeerde wisselstand. Er vielen geen gewonden.
Andere ongevallen in de buurt
- Schalkwijk 1946 (1 km): Tussen Houten en Schalkwijk botste een trein op de achterkant van een goederentrein, waardoor een wagon werd verbrijzeld. Er vielen geen gewonden.
- Houten 1917 (2 km): Bij Houten ontspoorde een reizigerstrein. Er vielen elf gewonden, maar koningin Wilhelmina, die ook aan boord was, bleef ongedeerd.
- Culemborg 1950 (4 km): Bij Culemborg ontspoorde een goederentrein, doordat een van de assen was warmgelopen. Een tegemoetkomende goederentrein botste tegen de ontspoorde wagens. Er vielen geen gewonden.
- Utrecht 1943 (9 km): Ten zuiden van station Utrecht botste de trein Eindhoven-Amsterdam op een goederentrein. Er vielen twee doden.
- Utrecht 1966 (10 km): Bij Utrecht ontspoorde door een defect aan een as een goederentrein, die op weg was naar Beverwijk. Veertien wagens liepen uit de rails en vernielden spoor, bovenleiding en een seinpaal. Daarnaast werd ook een stilstaande wagon op een zijspoor geramd. Er vielen geen gewonden.
- Beesd 1967 (10 km): Bij station Beesd reden een personen- en een goederentrein frontaal tegen elkaar. Twee personeelsleden van de personentrein kwamen om het leven. De goederentrein was door een rood sein gereden.
- Utrecht 1856 (11 km): In Utrecht reed een goederentrein in de richting Arnhem in het bruggat van de geopende Jeremiebrug. De loc en de tender vielen in het water, evenals de machinist en de stoker, maar er vielen geen gewonden.
- Utrecht 2001 (11 km): Op station Utrecht CS botsten twee reizigerstreinen, nadat een van de twee een rood sein had gemist. Er vielen drie gewonden.
- Utrecht 1959 (11 km): Bij station Utrecht Centraal ontspoorde een rangeertrein, die vervolgens een seinhuis ramde en deze compleet vernielde. De twee seinwachters raakten gewond.
- Utrecht 1941 (december) (12 km): Bij station Utrecht botste een reizigerstrein op een opgesteld treinstel. De machinist kwam om het leven.