Door een verkeerde wisselstand ramde de locomotief van een goederentrein het stationsgebouw van station Elburg-Oldebroek (tegenwoordig 't Harde). Er kwamen vier kalveren om het leven.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Den Haag 1949: Aan de oostkant van Den Haag Hollands Spoor ontspoorde een rangerende trein, doordat een wissel onder de trein werd bediend. De trein ramde aan steunpilaar van een seinbrug, die daardoor over de gehele breedte van het emplacement naar beneden kwam. Er vielen geen gewonden.
- Amsterdam 1965: Op Amsterdam Centraal ontspoorde een rangeerstel doordat een wissel onder de trein werd getrokken. Er vonden geen persoonlijk ongelukken plaats, maar zowel de trein als de infrastructuur liepen grote schade op.
- Groningen 1973 (oktober): Bij station Groningen ontspoorde een lege reizigerstrein omdat een wissel onder de trein werd omgelegd. De trein kwam tegen het Herewegviaduct tot stilstand, dat ontzet raakte. Er vielen geen gewonden.
- Amsterdam 1947: Een reizigerstrein ontspoorde op Amsterdam Centraal toen het wissel onder de trein werd omgelegd. De trein ramde een bovenleidingsmast, waardoor het hele emplacement zonder spanning kwam en diverse elektrische treinen strandden.
- Anna Paulowna 1915: Bij station Anna Paulowna ontspoorden twee wagens van een trein uit Amsterdam, omdat een wissel onder de trein werd omgelegd. Eén wagen boorde zich in een locomotief op een zijspoor, maar er vielen geen gewonden.
- Den Haag 1961: Bij station Den Haag Centraal ontspoorde de achterste bak van de trein uit Leeuwarden, omdat een wisselwachter een wissel te vroeg omlegde. De trein kwam tot stilstand tegen een opgestelde dieseltrein. Er vielen geen gewonden.
- Amsterdam 1903: Ten westen van Amsterdam Centraal ontspoorde een reizigerstrein, omdat het wissel te vroeg werd omgegooid. Er viel een lichtgewonde.
- Hattemerbroek 1915: Bij Hattemerbroek ontspoorde een aantal wagens van een sneltrein. Eén passagier kwam in de ravage om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt door de wisselwachter, die een wissel omlegde waar de trein net over reed.
- Axel 1912: Even buiten station Axel ontspoorde een trein met spoorwegpersoneel. De stoker kwam om het leven, de machinist raakte gewond.
- Krommenie-Assendelft 1933: Bij station Krommenie-Assendelft ontspoorde door een foute wisselstand op hoge snelheid een reizigerstrein. Er vielen slechts drie lichtgewonden.
Andere ongevallen in de buurt
- Elburg-Epe 1866 (0 km): Op station Hattem werd een wagon door de harde wind van zijn plek geblazen. De wagon rolde naar station Elburg-Epe, waar hij in botsing kwam met een reizigerstrein. Er vielen geen gewonden.
- Oldebroek 1955 (3 km): Bij Legerplaats Oldebroek ontspoorde een militaire trein met verlofgangers. In de ravage en de brand kwamen twee militairen om het leven. Het ongeluk was veroorzaakt doordat een wissel met te hoge snelheid werd bereden.
- Nunspeet 1970 (6 km): Bij Nunspeet werd een personenauto aangereden door een posttrein, waarna de trein uitbrandde. Alle vijf inzittenden van de auto kwamen om het leven.
- Wezep 1958 (8 km): Op een onbewaakte overweg bij Wezep werd een lijnbus, die vast was komen te zitten, aangereden door een sneltrein. Er vielen vier doden.
- Wezep 1965 (9 km): Bij Wezep werd een goederentrein aangereden door een vrachtwagen met defecte remmen. De trein ontspoorde en vloog in brand.
- Heerde 1947 (10 km): Bij station Heerde botste een reizigerstrein op een stilstaande goederentrein. Er vielen zes gewonden.
- Hattemerbroek 1915 (13 km): Bij Hattemerbroek ontspoorde een aantal wagens van een sneltrein. Eén passagier kwam in de ravage om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt door de wisselwachter, die een wissel omlegde waar de trein net over reed.
- Hattem 1983 (14 km): Bij de IJsselbrug van Hattem reed een reizigerstrein een auto aan, ontspoorde en gleed deels van de spoordijk af. De automobilist kwam om het leven.
- Hattem 1982 (14 km): Op een overweg bij Hattem ontspoorde een reizigerstrein na een aanrijding met een auto. De automobiliste kwam om het leven.
- Hulshorst 1918 (14 km): Bij Hulshorst ontspoorde een goederentrein, omdat het spoor was opgebroken bij werkzaamheden. Er vielen geen gewonden.