Bij station Den Haag Centraal ontspoorde de achterste bak van de trein uit Leeuwarden, omdat een wisselwachter een wissel te vroeg omlegde. De trein kwam tot stilstand tegen een opgestelde dieseltrein. Er vielen geen gewonden.
Bronnen
- "Trein liep uit rails: ravage bij Den Haag" (Trouw, maandag 17 juli 1961)
Vergelijkbare ongevallen
- Anna Paulowna 1915: Bij station Anna Paulowna ontspoorden twee wagens van een trein uit Amsterdam, omdat een wissel onder de trein werd omgelegd. Eén wagen boorde zich in een locomotief op een zijspoor, maar er vielen geen gewonden.
- Den Haag 1949: Aan de oostkant van Den Haag Hollands Spoor ontspoorde een rangerende trein, doordat een wissel onder de trein werd bediend. De trein ramde aan steunpilaar van een seinbrug, die daardoor over de gehele breedte van het emplacement naar beneden kwam. Er vielen geen gewonden.
- Elburg-Oldebroek 1910: Door een verkeerde wisselstand ramde de locomotief van een goederentrein het stationsgebouw van station Elburg-Oldebroek (tegenwoordig 't Harde). Er kwamen vier kalveren om het leven.
- Amsterdam 1965: Op Amsterdam Centraal ontspoorde een rangeerstel doordat een wissel onder de trein werd getrokken. Er vonden geen persoonlijk ongelukken plaats, maar zowel de trein als de infrastructuur liepen grote schade op.
- Groningen 1973 (oktober): Bij station Groningen ontspoorde een lege reizigerstrein omdat een wissel onder de trein werd omgelegd. De trein kwam tegen het Herewegviaduct tot stilstand, dat ontzet raakte. Er vielen geen gewonden.
- Amsterdam 1947: Een reizigerstrein ontspoorde op Amsterdam Centraal toen het wissel onder de trein werd omgelegd. De trein ramde een bovenleidingsmast, waardoor het hele emplacement zonder spanning kwam en diverse elektrische treinen strandden.
- Geldermalsen 1939: Op station Geldermalsen reed een reizigerstrein door een verkeerde wisselstand een spoor op waar een andere reizigerstrein stilstond. Bij de botsing raakte een conducteur licht gewond.
- Watergraafsmeer 1939: Op de Watergraafsmeer botste, vermoedelijk door een verkeerde wisselstand, een rangerende goederentrein op stilstaande goederenwagons. Er vielen geen gewonden.
- Geldrop 1961: Op station Geldrop botste een reizigerstrein op een stilstaande rangeerlocomotief. Eén reiziger kwam om het leven. De reizigerstrein was door een foute wisselstand op het verkeerde spoor terecht gekomen.
- Nijmegen 1935: In Nijmegen botsten twee reizigerstreinen tegen elkaar door een verkeerde wisselstand. Er vielen geen gewonden.
Andere ongevallen in de buurt
- Den Haag 1994 (0 km): Bij Den Haag Centraal botste een Intercity op een rangerende locomotief. Er vielen tientallen gewonden. De machinist van de loc bleek door rood te zijn gereden.
- Den Haag 1949 (1 km): Aan de oostkant van Den Haag Hollands Spoor ontspoorde een rangerende trein, doordat een wissel onder de trein werd bediend. De trein ramde aan steunpilaar van een seinbrug, die daardoor over de gehele breedte van het emplacement naar beneden kwam. Er vielen geen gewonden.
- Den Haag 1943 (1 km): Nabij station Den Haag Laan van Nieuw-Oost Indië ontspoorden een aantal rijtuigen van trein 1107. Er kwam één persoon om het leven.
- Voorburg 2020 (1 km): Vlak na vertrek uit Den Haag Centraal ontspoorde een reizigerstrein. De ontsporing veroorzaakte grote schade aan het spoor en werd veroorzaakt door een defect aan het remsysteem van de trein.
- Leidschendam 1938 (4 km): Bij de remise in Leidschendam botsten twee treinen frontaal op elkaar, nadat een van de twee door een onveilig sein was gereden. Een van de machinisten raakte lichtgewond.
- Rijswijk 1980 (4 km): BIj Rijswijk werd een aanhangwagen geramd door twee reizigerstreinen, waarvan er een vervolgens ontspoorde. Vijf voetgangers bij de overweg raakten lichtgewond door rondvliegende brokstukken.
- Nootdorp 2003 (5 km): In Nootdorp werd een lijnbus aangereden door een reizigerstrein. De bus was stilgevallen op de overweg door een mankement. Er vielen geen gewonden.
- Nootdorp 2002 (5 km): Bij Nootdorp viel een lijnbus stil op een overweg en werd aangereden door een reizigerstrein. Er vielen geen slachtoffers.
- Rijswijk 1927 (5 km): Tussen Rijswijk en delft botsten twee reizigerstreinen op elkaar, doordat een seinwachter een wissel verkeerd had bediend. Er vielen tientallen gewonden.
- Leidschendam 1948 (6 km): Bij Leidschendam ontspoorde een reizigerstrein als gevolg van spoorspatting. De tegentrein uit Amsterdam botste tegen de ontspoorde trein. Er vielen geen gewonden.