Bij station Heerde botste een reizigerstrein op een stilstaande goederentrein. Er vielen zes gewonden.
e personentrein van Zwolle naar Apeldoorn reed vlak voor station Heerde op de achterkant van een extra ingelegde goederentrein. De machinist, die het ongeluk zag aankomen, zette een noodremming in voor hij van de locomotief sprong, maar de trein kwam niet meer op tijd tot stilstand. Door de botsing schoof de eerste wagen van de reizigerstrein op de locomotief. Daar vielen ook de meeste gewonden.
Bronnen
- "Rijdende trein botste op stilstaande " (Het Vrije Volk, zaterdag 10 mei 1947)
Vergelijkbare ongevallen
- Gouda 1951: Op station Gouda botste een sneltrein op een stilstaande trein. De machinist en een passagier kwamen om het leven. De machinist zou niet op tijd hebben kunnen remmen.
- Warmond 1980: Nabij Warmond botste een werktrein op een stilstaande zandtrein. Brokstukken van beide treinen kwamen terecht op de nevensporen, waar een Intercity en een stoptrein op in reden. De Intercity ontspoorde en kwam in een sloot terecht.
- Schiedam 1856: In de late avond botste de laatste trein van Schiedam naar Den Haag op een voorganger, die was gestopt op de vrije baan. Drie mensen kwamen om het leven.
- Breukelen 1920: Bij station Breukelen botsten twee reizigerstreinen met elkaar. Eén reiziger kwam om het leven. Een van de machinisten had door gebrek aan wegbekendheid een onveilig sein gemist.
- Rotterdam 1952: Bij Pernis reden twee reizigerstreinen achter op elkaar. Er vielen twee doden en tientallen gewonden. De achterste trein had te hard gereden.
- Nijmegen 1979: Nabij de Kolpingbuurt in Nijmegen boorde een leegmaterieeltrein zich frontaal in een stoptrein. Acht mensen kwamen om het leven en er vielen tientallen gewonden.
- Maarssen 1868: Tussen Breukelen en Maarssen reed een goederentrein in volle vaart achterop een sneltrein, die stilstond wegens een defect. Eén passagier kwam om het leven.
- Heerlen 1955: Bij Heerlen reden twee reizigerstreinen frontaal op elkaar. Er vielen geen doden, maar wel tientallen gewonden. Het ongeluk was veroorzaakt door een seinmonteur, die een sein ten onrechte op veilig had gezet.
- De Horst 1945: Tussen Groesbeek en Kranenburg botste een trein met Engelse verlofgangers op een losse locomotief, die in tegengestelde richting reed. De machinist en de conducteur van de trein kwamen om het leven.
- Haarlem 1942: Bij een treinbotsing in Haarlem kwam één persoon om het leven.
Andere ongevallen in de buurt
- Wijhe 2005 (6 km): Bij station Wijhe werd een vrachtwagen geramd door een reizigerstrein. De trein ontspoorde, waarbij tientallen reizigers gewond raakten. De vrachtwagenchauffeur kwam om het leven.
- Wijhe 1942 (7 km): Bij Wijhe botste een goederentrein tegen een tegenmoetkomende reizigerstrein. De machinist van de goederentrein was in eerste instantie gestopt voor het sein dat onveilig toonde, maar daarna toch langzaam doorgereden.
- Wezep 1958 (7 km): Op een onbewaakte overweg bij Wezep werd een lijnbus, die vast was komen te zitten, aangereden door een sneltrein. Er vielen vier doden.
- Wezep 1965 (7 km): Bij Wezep werd een goederentrein aangereden door een vrachtwagen met defecte remmen. De trein ontspoorde en vloog in brand.
- Oldebroek 1955 (8 km): Bij Legerplaats Oldebroek ontspoorde een militaire trein met verlofgangers. In de ravage en de brand kwamen twee militairen om het leven. Het ongeluk was veroorzaakt doordat een wissel met te hoge snelheid werd bereden.
- Elburg-Oldebroek 1910 (10 km): Door een verkeerde wisselstand ramde de locomotief van een goederentrein het stationsgebouw van station Elburg-Oldebroek (tegenwoordig 't Harde). Er kwamen vier kalveren om het leven.
- Elburg-Epe 1866 (10 km): Op station Hattem werd een wagon door de harde wind van zijn plek geblazen. De wagon rolde naar station Elburg-Epe, waar hij in botsing kwam met een reizigerstrein. Er vielen geen gewonden.
- Hattemerbroek 1915 (10 km): Bij Hattemerbroek ontspoorde een aantal wagens van een sneltrein. Eén passagier kwam in de ravage om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt door de wisselwachter, die een wissel omlegde waar de trein net over reed.
- Hattem 1982 (11 km): Op een overweg bij Hattem ontspoorde een reizigerstrein na een aanrijding met een auto. De automobiliste kwam om het leven.
- Hattem 1983 (11 km): Bij de IJsselbrug van Hattem reed een reizigerstrein een auto aan, ontspoorde en gleed deels van de spoordijk af. De automobilist kwam om het leven.