Bij Helmond ontspoorde een trein doordat de rails te los lagen. De trein greep een aantal baanwerkers, van wie er vier gewond raakten.
en oosten van station Helmond werden tussen de treinenloop door dwarsliggers vervangen in het spoor. De trein Eindhoven-Venlo passeerde de plaats van de werkzaamheden en ontspoorde. De postwagen van de trein kwam naast het spoor terecht en greep een groep baanwerkers, die naast het spoor stond. Van de baanwerkers moesten er vier zwaar gewond in het ziekenhuis worden opgenomen.
De ontsporing was veroorzaakt doordat er delen van de spoorstaven niet vast zaten aan de dwarsliggers. Om de spanning op de infrastructuur door de hoge buitentemperatuur wat te verminderen, waren er bevestigingen losgemaakt.
Bronnen
- "Werk aan baanvak leidt tot treinontsporing" (Het Parool, vrijdag 9 augustus 1957)
- "Rails bij Helmond lagen te los" (De Volkskrant, maandag 12 augustus 1957)
Vergelijkbare ongevallen
- Sint Hubert 1926: Tussen Haps en Mill bezweek de spoorbrug over de Raam het onder het gewicht van een passagierstrein. De locomotief kwam in het water terecht, maar er vielen geen gewonden. De brug had het begeven door het hoge water na de overstroming van de Maas.
- Houten 1917: Bij Houten ontspoorde een reizigerstrein. Er vielen elf gewonden, maar koningin Wilhelmina, die ook aan boord was, bleef ongedeerd.
- Hoek van Holland 1978: Bij station Hoek van Holland ontspoorde een reizigerstrein op een wissel. De voorste bak kantelde, waarbij drie passagiers gewond raakten. De trein ontspoorde omdat er tussendoor aan het wissel werd gewerkt.
- Hilversum 2014: Bij station Hilversum ontspoorde een Intercity. Er vielen twee lichtgewonden, maar er was grote schade aan de infrastructuur. De oorzaak was een defect wissel.
- Beilen 1913: Tussen Beilen en Hooghalen ontspoorde een sneltrein van Groningen naar Zwolle. Vijf mensen kwamen om het leven.
- Leidschendam 1852: Tussen Voorschoten en Den Haag ontspoorde een reizigerstrein, doordat de dwarsliggers van het spoor verrot waren. De locomotief belandde in een sloot en een wagon werd verbrijzeld. Er vielen twee gewonden.
- Vlissingen-Oost 2017: In het Sloegebied bij Nieuwdorp ontspoorden twee ketelwagens gevuld met LPG van een goederentrein. Een van de wagens kantelde, maar er ontstond geen lekkage. De ontsporing was veroorzaakt door kapotte dwarsliggers.
- Hulshorst 1918: Bij Hulshorst ontspoorde een goederentrein, omdat het spoor was opgebroken bij werkzaamheden. Er vielen geen gewonden.
- Weesp 1918: Bij Weesp ontspoorde een sneltrein omdat de spoordijk het begaf. De trein stortte van het talud, waarbij 41 passagiers om het leven kwamen. Het was tot 1962 het dodelijkste spoorwegongeluk in Nederland.
- Holwerd 1948: Op het station van Holwerd reed een goederentrein op een aantal stilstaande goederenwagons. Eén persoon op de stilstaande trein kwam om het leven. De goederentrein was uit de rails gelopen, waarschijnlijk door de slechte staat van het spoor.
Andere ongevallen in de buurt
- Geldrop 1961 (9 km): Op station Geldrop botste een reizigerstrein op een stilstaande rangeerlocomotief. Eén reiziger kwam om het leven. De reizigerstrein was door een foute wisselstand op het verkeerde spoor terecht gekomen.
- Deurne 1879 (10 km): Twee goederentreinen botsten op elkaar bij Deurne. Twee conducteurs kwamen om het leven. Beide machinisten bleken naar hetzelfde sein te hebben gekeken, waardoor de treinen elkaar tegenkwamen.
- Tongelre 1976 (10 km): Bij Tongelre Aansluiting, bij Eindhoven, botsten een reizigers- en een goederentrein zijdelings. Een motorpostwagen, die aan de goederentrein was gekoppeld, ontspoorde en kantelde. Er vielen geen gewonden.
- Eindhoven 1992 (11 km): Op station Eindhoven reed een stoptrein een Intercity in de flank. Er vielen geen doden, maar wel tientallen gewonden. De machinist van de stoptrein was een rood sein gepasserd.
- Heeze 1978 (12 km): Bij Heeze ontspoorde een lege reizigerstrein, doordat deze te hard door een wissel reed. De kop van de trein kwam in een tuin tot stilstand, slechts meters van een woonhuis. Een passagierende NS-medewerker raakte gewond.
- Heeze 1986 (12 km): In Heeze ontspoorde een goederentrein doordat deze te snel reed. De ontsporing richtte een enorme ravage aan. De machinist raakte lichtgewond.
- Eindhoven 1878 (13 km): Tussen Eindhoven en Best reden twee treinen frontaal op elkaar. Er viel één dode en dertien gewonden.
- Sterksel 1963 (14 km): Tussen Sterksel en Leende werd een vrachtwagen met gasflessen geramd door een sneltrein. Beide inzittenden kwamen om het leven.
- Woensel 1957 (15 km): Tussen Eindhoven en Best, nabij Woensel, reden twee treinen frontaal op elkaar. Zeven mensen kwamen om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt door een onterecht afgegeven lastgeving.
- Acht 1961 (15 km): Bij Acht ontspoorde een goederentrein met gevaarlijke stoffen. Er raakte niemand gewond, maar de infrastructuur raakte zwaar beschadigd. De oorzaak van de ontsporing was een defect aan een van de wagens.