Bij Hulshorst ontspoorde een goederentrein, omdat het spoor was opgebroken bij werkzaamheden. Er vielen geen gewonden.
anwege werkzaamheden was het rechterspoor van Nunspeet naar Harderwijk opgebroken ter hoogte van Hulshorst. Goederentrein 4466 moest daarom vanaf Nunspeet het linkerspoor berijden. Hij kreeg echter veilig naar het rechterspoor. Toen de machinist de werkzaamheden opmerkte, was het te laat om op tijd te stoppen en de trein ontspoorde.
De seinwachter van Nunspeet had de goederentrein per ongeluk het rechterspoor op gestuurd, omdat hij druk was met rangeerwerkzaamheden. De machinist van de 4466 was niet op de hoogte van de werkzaamheden: de aankondiging was opgehangen in het machinistenverblijf, maar daar was het electrische licht kapot, zodat de machinist het papier niet was opgevallen.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- De Vink 1926: Ten zuiden van halte De Vink, nabij Leiden, ontspoorde een sneltrein. Een deel van de wagens belandde in de sloot, waarbij vier mensen om het leven kwamen. De ontsporing was veroorzaakt door een slechte toestand van de baan.
- Helmond 1957: Bij Helmond ontspoorde een trein doordat de rails te los lagen. De trein greep een aantal baanwerkers, van wie er vier gewond raakten.
- Hoek van Holland 1978: Bij station Hoek van Holland ontspoorde een reizigerstrein op een wissel. De voorste bak kantelde, waarbij drie passagiers gewond raakten. De trein ontspoorde omdat er tussendoor aan het wissel werd gewerkt.
- Hilversum 2014: Bij station Hilversum ontspoorde een Intercity. Er vielen twee lichtgewonden, maar er was grote schade aan de infrastructuur. De oorzaak was een defect wissel.
- Beilen 1913: Tussen Beilen en Hooghalen ontspoorde een sneltrein van Groningen naar Zwolle. Vijf mensen kwamen om het leven.
- Leidschendam 1852: Tussen Voorschoten en Den Haag ontspoorde een reizigerstrein, doordat de dwarsliggers van het spoor verrot waren. De locomotief belandde in een sloot en een wagon werd verbrijzeld. Er vielen twee gewonden.
- Vlissingen-Oost 2017: In het Sloegebied bij Nieuwdorp ontspoorden twee ketelwagens gevuld met LPG van een goederentrein. Een van de wagens kantelde, maar er ontstond geen lekkage. De ontsporing was veroorzaakt door kapotte dwarsliggers.
- Sint Hubert 1926: Tussen Haps en Mill bezweek de spoorbrug over de Raam het onder het gewicht van een passagierstrein. De locomotief kwam in het water terecht, maar er vielen geen gewonden. De brug had het begeven door het hoge water na de overstroming van de Maas.
- Houten 1917: Bij Houten ontspoorde een reizigerstrein. Er vielen elf gewonden, maar koningin Wilhelmina, die ook aan boord was, bleef ongedeerd.
- Haelen 1955: Bij Haelen ontspoorde een reizigerstrein op een wissel, dat door de hitte was uitgezet. Ondanks de grote ravage vielen er slechts twee lichtgewonden.
Andere ongevallen in de buurt
- Harderwijk 1864 (6 km): Op station Harderwijk reed trein no. 4 door een verkeerde wisselstand een zijspoor op en botste op een stilstaande goederenwagon.
- Harderwijk 1896 (6 km): Op station Harderwijk ontspoorde een trein, waardoor een pakmeester om het leven kwam.
- Nunspeet 1970 (8 km): Bij Nunspeet werd een personenauto aangereden door een posttrein, waarna de trein uitbrandde. Alle vijf inzittenden van de auto kwamen om het leven.
- Elburg-Oldebroek 1910 (14 km): Door een verkeerde wisselstand ramde de locomotief van een goederentrein het stationsgebouw van station Elburg-Oldebroek (tegenwoordig 't Harde). Er kwamen vier kalveren om het leven.
- Elburg-Epe 1866 (14 km): Op station Hattem werd een wagon door de harde wind van zijn plek geblazen. De wagon rolde naar station Elburg-Epe, waar hij in botsing kwam met een reizigerstrein. Er vielen geen gewonden.
- Nijkerk 1973 (16 km): Een goederentrein ontspoorde tussen Nijkerk en Putten en vernielde kilometers aan spoor. Twee tegentreinen die de baan moesten schouwen, botsten achterop elkaar. Er vielen geen slachtoffers.
- Oldebroek 1955 (18 km): Bij Legerplaats Oldebroek ontspoorde een militaire trein met verlofgangers. In de ravage en de brand kwamen twee militairen om het leven. Het ongeluk was veroorzaakt doordat een wissel met te hoge snelheid werd bereden.
- Assel 1971 (18 km): Nabij Assel, tussen Amersfoort en Apeldoorn, ontspoorde een olietrein door een defect aan een draaistel. De ketelwagens sloegen lek en de uitstromende olie vatte vlam. Door snel optreden van de brandweer kon een bosbrand worden voorkomen.
- Barneveld 1963 (22 km): Bij Barneveld ontspoorde een goederentrein door een warmgelopen aspot. Er ontstond een enorme ravage en de schade aan het spoor bedroeg minstens fl. 600.000.
- Wezep 1958 (23 km): Op een onbewaakte overweg bij Wezep werd een lijnbus, die vast was komen te zitten, aangereden door een sneltrein. Er vielen vier doden.